Η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν κατηγόρησε τους Ταλιμπάν ότι εκφοβίζουν και παρενοχλούν τις εργαζόμενές του στη χώρα, αφού σήμερα συνέλαβαν και κράτησαν προσωρινά για να τις ανακρίνουν τρεις γυναίκες.

Τρεις Αφγανές που εργάζονται για τον ΟΗΕ “απομονώθηκαν και κρατήθηκαν προσωρινά για να ανακριθούν” από ένοπλους άνδρες ασφαλείας που ανήκαν στις αφγανικές αρχές, κατήγγειλε σήμερα σε ανακοίνωσή της η Αποστολή Αρωγής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA), χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Αύξηση παρενοχλήσεων

Η UNAMA επεσήμανε ότι έχει παρατηρήσει “αύξηση των ενεργειών παρενόχλησης των γυναικών εργαζομένων” και ζήτησε “να τερματιστούν άμεσα όλες αυτές οι ενέργειες εκφοβισμού και παρενόχλησης”. Ο ΟΗΕ επέμεινε ότι οι αρχές του Αφγανιστάν θα πρέπει να προσφέρουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του προσωπικού του στη χώρα.

Ο Μπιλάλ Καρίμι, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, απέρριψε τις κατηγορίες. “Οι πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η UNAMA δεν είναι αληθείς (…) κανείς δεν κρατήθηκε”, υπογράμμισε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Συγκέντρωση γυναικών

“Υπήρξε μια συγκέντρωση γυναικών στην Κανταχάρ και όταν ζητήσαμε εξηγήσεις από τις γυναίκες, ανακαλύψαμε ότι ήταν εργαζόμενες του ΟΗΕ. Μετά από αυτό αφέθηκαν ελεύθερες”, πρόσθεσε.

Ο Καρίμι δεν εξήγησε για ποιο λόγο είχε πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση, ούτε πόσες γυναίκες συμμετείχαν σε αυτή.

Η καταγγελία της UNAMA έγινε λίγες ώρες αφού ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Αφγανιστάν Ρίτσαρντ Μπένετ κατήγγειλε “το σοβαρό πισωγύρισμα στα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών, τα αντίποινα εναντίον αντιπάλων και επικριτών (του καθεστώτος) και τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης από τους Ταλιμπάν”, εκτιμώντας ότι αυτά “ισοδυναμούν με μια πορεία προς τον αυταρχισμό”.

Τα κορίτσια εξαφανίζονται από τη δημόσια ζωή

“Σε καμία άλλη χώρα οι γυναίκες και τα κορίτσια δεν έχουν εξαφανιστεί τόσο γρήγορα από κάθε σφαίρα της δημόσιας ζωής”, τόνισε παρουσιάζοντας την πρώτη του έκθεση ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Μετά την επιστροφή τους στην εξουσία οι Ταλιμπάν επέβαλαν πολύ αυστηρούς κανόνες στις γυναίκες: έκλεισαν τα σχολεία θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις περισσότερες επαρχίες και τους απαγόρευσαν να εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Παράλληλα τους ζήτησαν να καλύπτονται εντελώς όταν βρίσκονται έξω από το σπίτι τους.