Η νοκ άουτ φάση του Eurobasket ξεκινάει για την εθνική μας ομάδα την Κυριακή στις 21:45 με αντίπαλο την Τσεχία για τους «16» του θεσμού και το 10.gr αναλύει την προσεχή μας αντίπαλο.

Η τριάδα που μπορεί να κάνει ζημιά!

Το ρόστερ των Τσέχων δεν είναι το τρομακτικό αλλά υπάρχουν μονάδες οι οποίες μπορούν να είναι πρώτα βιολιά σε κάθε ομάδα που διεκδικεί κάτι από το εφετινό Eurobasket.

Αρχικά είναι ο γνωστός σε όλους μας Γιάν Βέσελι που με την παρουσία του κάτω από το καλάθι μπορεί να δημιουργήσει μπελάδες σε όλες τις άμυνες. Είναι ελαστικός και έχει φοβερό παιχνίδι πάνω από την στεφάνη. Στα 5 ματς των ομίλων κατέγραψε 14.8 πόντους μέσο όρο και 5.8 ριμπάουντ δείγμα της κυριαρχίας του σε άμυνα και επίθεση.

Ο έτερος Μπλαουγκράνα είναι ο ηγέτης των Τσέχων Τόμας Σατοράνσκι. Ο πρώην γκάρντ των Σικάγο Μπούλς επέστρεψε στην Euroleague και ενώ ήταν τραυματίας πρόλαβε την συμμετοχή του στο Eurobasket. Με τους Τσέχους έχει αγωνιστεί στα 3 από τα 5 ματς των ομίλων με 9 ασίστ μέσω όρο σε 25 λεπτά δείγμα ότι η όλα περνούν από τα χέρια του.

Ο τρίτος πόλος της Τσεχίας είναι ένας από τους καλύτερους σκόρερ της διοργάνωσης μέχρι στιγμής ο Βόιτεχ Χρουμπάν. Ο Τσέχος γκαρντ που ανήκει από φέτος στους Λόντον Λάιονς έχει 15.2 πόντους μέσο όρο. Το επιθετικό ταλέντο του το έδειξε στα δύο τελευταία ματς τυ ομίλου με Φινλανδία και Ισραήλ που σκόραρε 22 και 25 πόντους αντίστοιχα.

Το στιλ παιχνιδιού τους!

Οι Τσέχοι έχουν πολύ συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού σε άμυνα και επίθεση. Αρχικά στο αμυντικό κομμάτι παίζουν πολύ με επιθετικές αλλαγές και τον Βέσελι να βγαίνει στον αντίπαλο γκαρντ και να τον πιέζει με τα γρήγορα του πόδια. Ταυτόχρονα ο Σατοράνσκι είναι πολύ επιθετικός όσο αναφορά στο κλέψιμο της μπάλας και η πίεση σε κάποια σημεία του αγώνα ξεκινάει από την αρχή της επαναφοράς.

Στην επίθεση όλα ξεκινάνε από τον Σατοράνσκι. Εκείνος με την σπιρτάδα του προσπαθεί με γρήγορους ελιγμούς να φτάσει όσο πιο κοτά γίνεται σε σωστή δημιουργία. Εκεί ή θα πασάρει για alley oop ston Bέσελι ή θα ψάξει την αδύνατη πλευρά που καιροφυλαχτεί ο Χρουμπάν για να εκτελέσει για τρείς.

Η προϊστορία δείχνει… Τσεχία!

Οι δύο ομάδες έχουν πολύ μεγάλο παρελθόν μεταξύ τους. Η αρχή έγινε το το 1991 όταν η Ελλάδα υπέστη μία από τις πλέον καθοριστικές ήττες της, στο Ευρωμπάσκετ της Ρώμης.

Ο Γιαν Σβόμποντα, ο οποίος με 30 πόντους “λύγισε” την παρέα του Γκάλη (30π.) στην παράταση (113-123) έσβησε το όνειρο του μεταλλίου με τις δύο ομάδες να αναμετρώνται ξανά για την πέμπτη θέση με την εθνική μας να επικρατεί με 95-79.

Η συνέχεια είχε καταστροφή για την εθνική μας αφού στο Eurobasket του 1999 αφού η Τσεχία νίκησε με 83-72 και η ομάδα του Κώστα Πετρόπουλου να τερματίζει τελευταία στο όμιλο και γενικά σε όλη τη διοργάνωση.

Το επόμενο επεισόδιο ήρθε το 2019 για το Παγκόσμιο Κύπελλο αυτή τη φορά. Η Ελλάδα ήθελε νίκη με +12 κόντρα στους Τσέχους αλλά νίκησε μόνο με 84-77 στην Σενζέν της Κίνας και σε τριπλή ισοβαθμία με Τσεχία και Βραζιλία έμεινε τρίτη και αποκλείστηκε από τη συνέχεια.

Η τελευταία σύγκρουση των δύο είναι και η πιο «θρίλερ» αφού οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στον τελικό του Προολυμπιακού τουρνουά του Καναδά το 2021. Ο νικητής του ματς, θα έπαιρνε και το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Εκεί η Ελλάδα παρουσιάστηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων και η Τσεχία με το επιβλητικό 97-72 πήγαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες κατεδαφίζοντας τις ελπίδες της Ελλάδας για διάκριση.