Η προσοχή της κοινής γνώμης είναι φυσιολογικό να στρέφεται στην Θεσσαλονίκη και στην ομιλία του Πρωθυπουργού στην τελευταία προ των εκλογών ΔΕΘ. Για την ομιλία σας έχω νέα αμέσως μετά, αλλά, επιτρέψτε μου να αρχίσω πρώτα με την άνοδο των γαλάζιων στελεχών στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Παρασκευής με ειδική πτήση της Aegean, όπου οι επιβάτες της αισθάνθηκαν κάτι πρωτόγνωρο και τρομακτικό που μόνον οι καλά εκπαιδευμένοι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας μπορεί να αισθανθούν.

Το Airbus 321 neon πλησίαζε στον διάδρομο προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Έως εκείνη την στιγμή η πτήση ήταν ευχάριστη, «σαν σχολική εκδρομή νεοδημοκρατών» μου είπαν πως, έμοιαζε η καμπίνα του αεροπλάνου. Ο πιλότος κατεβάζει ρόδες, η αεροσυνοδός λέει στους ανυποψίαστους επιβάτες να τοποθετήσουν το κάθισμα σε όρθια θέση, να δεθούν και να ετοιμαστούν για προσγείωση. Τους είπε και τη  θερμοκρασία εδάφους. Λίγο πριν το αεροσκάφος τροχοδρομήσει ξαφνικά οι επιβάτες ένοιωσαν μια ώθηση.

Ο πιλότος έκανε touch and go δηλαδή τροχοδρόμησε και ξαφνικά απογείωσε και πάλι το αεροσκάφος. Οι μηχανές μούγκριζαν και το αεροπλάνο έκανε σχεδόν κάθετη απογείωση: «Πήγαινε κατευθείαν στον Θεό», όπως μου τα εξιστόρησε η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Στην καμπίνα οι επιβάτες, που όπως σας είπα οι περισσότεροι ήταν νεοδημοκράτες, άρχισαν να ανησυχούν οπότε από τα μεγάφωνα ακούγεται η αεροσυνοδός να τους λέει ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα που απέτρεψε την προσγείωση και υποσχέθηκε να ενημερώσει σε λίγο. Όντως σε λίγο ενημέρωσε. Τι είχε συμβεί; Όπως τους είπε την ώρα που προσγειώνονταν ένα σμήνος πουλιών κατευθυνόταν προς τις μηχανές του αεροσκάφους, κάτι που θα ήταν πολύ επικίνδυνο. Ευτυχώς ο πιλότος είχε την ψυχραιμία να σηκώσει και πάλι το αεροσκάφος και έτσι όλα καλά, τέλος  καλά και οι νεοδημοκράτες μπόρεσαν να παρακολουθήσουν  την ομιλία του Πρωθυπουργού

***
Περισσότερο πολιτική, λιγότερο οικονομική η ομιλία Πρωθυπουργού

Τι είδους όμως ομιλία θα κάνει αυτή την φορά ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη; Είθισται  οι πρωθυπουργικές ομιλίες στις ΔΕΘ να είναι περισσότερο οικονομικές (με παροχές) και λιγότερο πολιτικές. Μαθαίνω ότι η σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού θα είναι αυτή τη φορά περισσότερο πολιτική. Θα δώσει την πολιτική ταυτότητα της κυβέρνησής του, δηλαδή δεν θα είναι μια απλή παράθεση μέτρων και παροχών, αλλά κάθε μέτρο και κάθε παροχή που θα εξαγγείλει, θα είναι δημοσιονομικά μετρημένα. Οι συνεργάτες του, χαρακτηρίζουν την εφετινή ομιλία Μητσοτάκη στην ΔΕΘ «βαρυσήμαντη, προοδευτική και αδέσμευτη με ποιοτική διαφορά από τις έως τώρα ομιλίες που έγιναν στην ΔΕΘ». Θα αναφερθεί, μου λένε, και στις υποκλοπές, αλλά μην περιμένετε κάτι παραπάνω από αυτά που γνωρίζετε, αφού, όπως θα πει, η υπόθεση διερευνάται από την Βουλή και τη Δικαιοσύνη. Αυτό που απομένει είναι να την ακούσουμε και να την αξιολογήσουμε.

***
Ουδέν νεότερο από τον εκλογικό νόμο

Επειδή, τελευταίως  πολύ λόγος γίνεται για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ρώτησα έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού να μου πει εάν όντως αυτά τα σενάρια ισχύουν. Την απάντησή του σας την μεταφέρω αμέσως: «Υπάρχει όντως στο τραπέζι πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, υπάρχει όμως εδώ και αρκετό καιρό. Δεν την έχουμε ακόμα συζητήσει. Το πότε θα συζητηθεί κι αν θα συζητηθεί  θα το αποφασίσει ο Πρωθυπουργός».

Αυτά μου είπε και αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες, δηλαδή πότε θα το αποφασίσει ο Πρωθυπουργός, έστω πότε θα το συζητήσουν εκεί στο Μαξίμου. Συνεπώς από τα λόγια του στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού εξάγεται το συμπέρασμα ότι στην κυβέρνηση ακόμα το σκέφτονται και ίσως ξεκαθαρίσει το ζήτημα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη. Ή μάλλον οι πληροφορίες επιμένουν ότι, αυτή τη φορά, θα το κλείσει, οκτώ μήνες πριν από τις εκλογές όπως θα πει Σε σχέση με τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Πιερρακάκης ο οποίος  ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κάποια τέτοια σκέψη». Επανέλαβε δε και ο ίδιος πως, όπως έχει αναφέρει και ο πρωθυπουργός, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, με τη Νέα Δημοκρατία να επιδιώκει την αυτοδυναμία.

***
Μια γαλάζια τέντα στην Θεσσαλονίκη

Μια τέντα γαλάζιου χρώματος – τι άλλο θα ήταν; – και μια οθόνη στην οποία προβάλλονται τα κυβερνητικά πεπραγμένα έστησε για πρώτη φορά η ΝΔ στην πλατεία Αριστοτέλους στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Υπάρχει και έντυπο υλικό αλλά επειδή στο κόμμα θέλουν να δίνουν και «πράσινο» αποτύπωμα (του περιβάλλοντος βεβαίως, όχι του… ΠΑΣΟΚ), έχουν προβλέψει σάρωση κωδικού QR ώστε ο πολίτης να τα βλέπει όλα ψηφιακά. Την Αριστοτέλους όπως πληροφορούμαι επέλεξε ο Μητσοτάκης και για μια γαλάζια σύναξη. Χαλαρά πράγματα, ένα «πάμε για καφέ στην πλατεία» είπε σε στελέχη του (φραπέ για τους μυημένους).

***
Η Μέτσολα για το φυσικό αέριο της Κύπρου

Από την Κύπρο, όπου βρισκόταν η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα  είπε δύο σημαντικά πράγματα. Πρώτον ότι η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Κύπρου και δεν θα είναι ποτέ ολόκληρη όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη. Και δεύτερον  σε σχέση με τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) έστειλε το μήνυμα ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί βασικός στρατηγικός εταίρος για την ΕΕ στη διαφοροποίηση του ενεργειακού της μείγματος.

***
«Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε…»

Μολονότι η βασίλισσα Ελισάβετ, υπήρξε σύμβολο ενότητας τόσο για τη Βρετανία, όσο και για τις 56 χώρες που απαρτίζουν την Κοινοπολιτεία των Εθνών, στην μακροχρόνια βασιλεία της, υπήρξαν μελανές σελίδες που αφορούσαν τον Ελληνισμό: Η μη απονομή χάριτος από τη νεαρή τότε βασίλισσα στους Κύπριους αγωνιστές, Μιχαλάκη Καραολή, Ανδρέα Δημητρίου και Ευαγόρα Παλληκαρίδη κατά τη δεκαετία του 1950, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην αγχόνη στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας από τις βρετανικές δυνάμεις της Κύπρου, είναι γεγονότα βαθιά χαραγμένα στις ψυχές των Κυπρίων και Ελλαδιτών. Λίγο πριν οδηγηθεί στην κρεμάλα ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης έγραψε «Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο. Θ΄ ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να ‘ναι το τελευταίο μου γράμμα…» Ήταν μόλις 18 ετών. Βεβαίως υπήρχε τότε η πληροφορία ότι οι δικηγόροι του δεν άσκησαν έφεση. Αστεία δικαιολογία για ένα αμούστακο παιδάκι μόλις 18 ετών που καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή κρατούσε ένα όπλο χωρίς σφαίρες.

***
Η περιουσία που άφησε η Βασίλισσα

Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, είναι ακόμα στραμμένο (και θα εξακολουθήσει αν είναι εάν δεν συμβεί κάτι το έκτακτο) στον θάνατο της Ελισάβετ, της Λίλιμπετ, όπως την ονόμαζαν οι Βρετανοί και τα μέλη της οικογένειάς της.

Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι η περιουσία της ανερχόταν σε πάνω από 500 εκατ. δολάρια και ένα «βασιλικό fund» με ακίνητη περιουσία πάνω από 30 δις δολάρια. Περιουσία (σε κάστρα, ακίνητα, κοσμήματα αιολικά πάρκα και άλογα) αφορολόγητη και η οποία δεν αποκτήθηκε από εργασία. Ούτε είναι δικαιολογία «υπηρέτησε τους Βρετανούς για 70 χρόνια». Τεράστιος ο μισθός της γι’ αυτές τις υπηρεσίες…

***
Ο Φίλιππος και η… ακατάστατη Αθήνα

Πάντως ο σύζυγός της Φίλιππος είχε μια αντιπάθεια για την Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε πως είχε φυγαδευτεί από τη χώρα μέσα σε ένα καφάσι από πορτοκάλια. Τα αισθήματα του για την χώρα στην οποία γεννήθηκε, ήταν πάντα αμφίσημα. Ένα όμως άγνωστο περιστατικό δείχνει αυτή την αντιπάθεια, την οποία ποτέ δεν απέβαλε. Στο παλάτι του Μπάκιγχαμ η βασίλισσα Ελισάβετ υποδέχεται ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία την ενημερώνει για τη ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004. Μαζί της ήταν και ο πρίγκηπας Φίλιππος, ο οποίος κάποια στιγμή πλησίασε τον τότε δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο (που ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας) και του είπε σχεδόν συνωμοτικά: «Η Αθήνα εξακολουθεί να είναι τόσο ακατάστατη, όσο ήταν»; Δεν το είπε με χαμόγελο, το είπε με μια δόση ειρωνείας. Και ο τότε δήμαρχος του απάντησε: «Μεγαλειότατε» (σ.σ. αν και δεν είχε ποτέ αυτό τον τίτλο), εάν η Αθήνα εξακολουθεί να είναι ακατάστατη, όπως λέτε, δεν θα μας εμπιστεύονταν τους Ολυμπιακούς Αγώνες». Η Βασίλισσα χαμογέλασε και κούνησε καταφατικά το κεφάλι της.

***
Ο υποψήφιος  βουλευτής Δημήτρης Αβραμόπουλος

Αφού έγινε παραπάνω  λόγος για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο μαθαίνω και τούτα: Άνοιξε και πάλι πολιτικό γραφείο, κοντά στο Παναθηναϊκό Στάδιο, μετείχε σε κομματική εκδήλωση της ΝΔ στην Αλεξανδρούπολη όπου μίλησε για το μεταναστευτικό και το ενεργειακό και έπλεξε το εγκώμιο του Μητσοτάκη, βρίσκεται σήμερα  στη Θεσσαλονίκη για να παραστεί στην ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και συνεχίζει τις ομιλίες του ανά την Ελλάδα. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ό,τι ετοιμάζεται να πολιτευθεί. Αλλά πού; Μαθαίνω λοιπόν ότι υπάρχουν δύο εκδοχές για την υποψηφιότητά του. Η πρώτη στην Α Αθήνας και η δεύτερη στο Επικρατείας (αλλά σε ποια θέση;). Ο ίδιος λέει ότι για την υποψηφιότητά του θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός, αλλά όπως και νάχει το πράγμα θα προσφέρει, λέει, όλες τους δυνάμεις) για νίκη της παράταξης.

***
Ανδρουλάκης: Γιατί με παρακολουθούσαν;

Για το θέμα των υποκλοπών και την παρακολούθηση του κινητού του μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, καταγγέλλοντας ότι ουδέποτε επικοινώνησε μαζί του υπηρεσία ώστε να ενημερωθεί ο ίδιος επίσημα: «Όταν πήγα στην Επιτροπή, μου απάντησαν οι ειδικοί, από την στιγμή που σας έστειλαν αυτό το λινκ, προφανώς ήδη σας ακούνε.

Είμαι ο πρώτος στον οποίο συντονίστηκε η παρακολούθηση από το Predator με την παρακολούθηση από μια υπηρεσία κρατική», είπε για να προσθέσει πως «πιάστηκαν με την γίδα στην πλάτη”. Αναφορικά με τους λόγους της παρακολούθησης του, απάντησε πως «εκτιμώ, αυτό που λένε οι ειδικοί, πως ήθελαν να φτιάξουν μια εικόνα για μένα, για την στάση μου και τις θέσεις μου για την χώρα, καθώς ήμουν υποψήφιος για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ… και αν έβρισκαν κάτι, ίσως μελλοντικά να το αξιοποιούσαν».

***
Ο Σπίρτζης καταγγέλλει παρακολούθηση του τηλεφώνου του

Σε μία σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Άρειο Πάγο. Σύμφωνα με πληροφορίες η αντιπροσωπεία του κόμματος της αντιπολίτευσης επισκέφθηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, για να καταγγείλει την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του πρώην υπουργού και τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη, με το παράνομο λογισμικό Predator.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (αφού ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα) θα ζητήσει να ερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σπίρτζης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για σειρά αδικημάτων μεταξύ άλλων για τη συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που επιδιώκει την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις καταγγελίες Σπίρτζη
***

***
Όταν δάκρυσε ο στρατηγός

Ένας στρατηγός, αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων συνήθως δεν δακρύζει. Κι αν καμιά φορά, οι συνθήκες τον κάνουν να δακρύσει, ο αρχηγός το κρύβει. Δεν συνέβη όμως  αυτό όταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος (Καταδρομέας και αυτός) παρευρέθηκε στην τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών των Ενόπλων Δυνάμεων, που τραυματίστηκαν θανάσιμα στο αεροπορικό δυστύχημα αεροσκάφους C-47D, την 12 Ιανουαρίου 1970 στο όρος Κιθαιρώνας. Στον σύντομο χαιρετισμό του, πραγματικά συγκινήθηκε όταν  απέτινε φόρο τιμής στην Μνήμη των 5 μελών του Πληρώματος του αεροσκάφους και των 18 Καταδρομέων που χάθηκαν, όσο και στις οικογένειές τους που τους έχασαν τόσο πρόωρα και τόσο άδικα από κοντά τους. Επεσήμανε ότι το Μνημείο αυτό θα αποτελεί εφεξής φάρο μνήμης και θα θυμίζει σε όλους τη θυσία εκείνων που χάθηκαν, γεννώντας σκέψεις και συναισθήματα τιμής για τους συναδέλφους που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος.