«Βιώνουμε έναν υβριδικό πόλεμο, πολλές επιχειρήσεις πραγματικά δεν μπορούν να κοστολογήσουν, δεν γνωρίζουν αν κερδίζουν ή αν χάνουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κορκίδης πρόεδρος του ΕΒΕΠ, μιλώντας από το βήμα του OT Forum στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, ενώ αναφερόμενος στην άκαρπη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ σχετικά με το πλαφόν της στο ρωσικό φυσικό αέριο, τόνισε ότι η μείωση της κατανάλωσης κατά 9% στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 είναι «όνειρο απατηλό».

Ο κ. Κορκίδης έκανε λόγο για ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων που υπολογίζεται σε περίπου 12,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 δισ. περίπου έχουν δοθεί ως επιδοτήσεις και εκτιμάται ότι το ποσό αυτό θα ανέλθει περίπου στα 10 δισ., δημιουργώντας ένα κενό περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ όταν ρωτήθηκε για το τι ζητά ως ΕΒΕΠ από τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ, απάντησε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος ζητά ένα πλαίσιο για 1+4 χρόνια, δηλαδή σε τι περιβάλλον θα ξημερώσει μετά τις εκλογές η επιχειρηματικότητα.

Δύο πακέτα μέτρων

Ο κ. Κορκίδης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη λήψης δύο πακέτων μέτρων:

Το πρώτο είναι το έκτακτο και προσωρινό πακέτο, με μέτρα για το ενεργειακό κόστος, τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Επισήμανε δε το δυσμενές περιβάλλον που δημιουργεί για τος δανειολήπτες η αύξηση των επιτοκίων καθώς εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα εισπράξουν περίπου 1,2 δισ. ευρώ επιπλέον.

Το δεύτερο πακέτο αφορά στα μόνιμα μέτρα με προοπτική και δεσμεύσεις τετραετίας και μέτρα όπως αύξηση συντάξεων, κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, περαιτέρω μείωση του φόρου επιχειρήσεων στο 20%, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και άλλα παρόμοια.