Το πρώτο της διάγγελμα ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έκανε η Λιζ Τρας, λίγες ώρες μετά το διορισμό της από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Η Τρας βρέθηκε έξω από το διάσημη μαύρη πόρτα του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και αφού απέτινε φόρο τιμής στον προκάτοχο της, Μπόρις Τζόνσον – επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «ήταν ένας πρωθυπουργός με τεράστια συνέπεια» σκιαγράφησε τις άμεσες προτεραιότητες της πολιτικής που θα ακολουθήσει.

Υποσχέσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Πρώτα απ΄ όλα υποσχέθηκε περικοπές φόρων για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης του κόστους ζωής αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων.

Δεύτερον δεσμεύτηκε ότι μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες σκέφτεται να παγώσει τις τιμές ενέργειας καθώς από την 1η Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο να αυξηθούν κατά 80%.

Τέλος υποσχέθηκε να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της χώρας με τις πολύωρες καθυστερήσεις στην περίθαλψη των ασθενών.

«Ξέρω τι πρέπει να κάνουμε για να ξαναδουλέψει η Βρετανία», είπε η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν θα είναι μια εύκολη δουλειά.  «Αλλά θα το κάνουμε», τόνισε η Λιζ Τρας υποσχόμενη να δουλεύει καθημερινά για να πετύχει τους στόχους της.

«Θα μεταμορφώσουμε τη Βρετανία σε ένα φιλόδοξο έθνος με υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ασφαλείς δρόμους και ευκαιρίες για όλους όσοι το αξίζουν. Θα αναλάβω δράση σήμερα και θα ενεργώ κάθε μέρα μέχρι να το πραγματοποιήσω», επεσήμανε η 56η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.