Στα όσα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο κυβερνητικός εκπροσώπος Γιάννη Οικονόμου κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «πλάθει μύθους χωρίς στοιχεία και αποδείξεις».

Πλάθει μύθους

Ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι η πραγματικότητα υπερβαίνει τις πολιτικές δυνατότητες του κ. Τσίπρα και υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «παραμένει ένοχα άλαλος» για τις υποκλοπές επί των ημερών του.

«Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να πλάθει μύθους, χωρίς στοιχεία και αποδείξεις. Για το γεγονός ότι μέρα παρά μέρα προστίθεται κι ένα νέο μέλος των κυβερνήσεών του το οποίο παρακολουθούσε, παραμένει ένοχα άλαλος. Παράλληλα, στην ανάλυσή του για την ενεργειακή κρίση μπλέκει τα πάντα, αλλά ξεχνά το βασικότερο: τη διεθνή της διάσταση. Είναι ολοφάνερο ότι η πραγματικότητα υπερβαίνει τις πολιτικές δυνατότητες του κ. Τσίπρα» δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Διαρκής εκλογική ετοιμότητα

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, για αυτό και το κόμμα πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εκλογική ετοιμότητα. Το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις δεν είναι δεδομένο. Το μόνο δεδομένο είναι ότι θα είναι μια μάχη σκληρή, την οποία έχουμε κάθε δυνατότητα να κερδίσουμε.

»Η κυβέρνηση ΝΔ και προσωπικά ο κος Μητσοτάκης είναι πλέον βαθιά τραυματισμένος από την υπόθεση των υποκλοπών. Η υπόθεση έχει βάθος και δε θα σβήσει ούτε θα ξεχαστεί. Γιατί δε πρόκειται για κάποια τυχαία περιστατικά αλλά για ένα μοντέλο διακυβέρνησης. Ο κος Μητσοτάκης δεν έκανε κάποιο λάθος ή κάποια αστοχία. Έτσι κυβερνούσε. Το σύστημα Μητσοτάκη άκουγε όσους ήθελε, όποιους ήθελε και όποτε ήθελε. Όχι μόνο από όταν ανέλαβε την εξουσία.

»Και είναι τόσο μεγάλο το εύρος των υποκλοπών, ιδιαίτερα με τα σύγχρονα και παράνομα λογισμικά παρακολούθησης, που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει και συνέχεια.

Βαρύ τραύμα

»Η δε άρνηση ακύρωσης της τροπολογίας που αφορά τη παράλυση της ΑΔΑΕ, η άρνηση να δοθούν όλοι οι τηλεφωνικοί αριθμοί βουλευτών και ευρωβουλευτών προκειμένου να ελεγχθεί η πιθανότητα συμβατικής τους παρακολούθησής, αλλά και η επίκληση του απορρήτου στην Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας προκειμένου να μείνουν όλα στο σκοτάδι, αποτελούν την απόλυτη απόδειξη της ενοχής του κου Μητσοτάκη.

»Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση αυτή αποτελεί βαρύ τραύμα στη λειτουργία του πολιτεύματος και προεξοφλεί ότι ο κος Μητσοτάκης ως βασικός υπεύθυνος και ηθικός αυτουργός αυτής της εκτροπής, είναι πλέον απερχόμενος πρωθυπουργός.

»Και αναρωτιέμαι πως θα μπορέσει το επόμενο διάστημα να σταθεί σε μια Ευρώπη όπου δεν υπάρχουν λίστες χρηματοδότησης ΜΜΕ, με αποτέλεσμα δεκάδες έγκυρα Διεθνή Μέσα να έχουν ήδη ξεγυμνώσει τη καθεστωτική και αντιδημοκρατική του συμπεριφορά. Ας μη ξεχνάμε βέβαια ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ταυτόχρονα η κοινωνία βιώνει μια πρωτοφανή καταιγίδα ακρίβειας. Ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος και με διαφορά σε όλη την Ευρώπη. Και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις επιλογές της κυβέρνησης να αφήσει ανέπαφο το καρτέλ της ενέργειας και των καυσίμων. Στην επιλογή της δηλαδή να λεηλατεί τη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς, αφήνοντας στα ύψη έμμεσους φόρους, τον ΦΠΑ στα προϊόντα βασικής κατανάλωσης και τον ΕΦΚ στα καύσιμα, προκειμένου να χρηματοδοτεί επιδοτήσεις που κρατούν ανέπαφα τα υπερκέρδη και τα ουρανοκατέβατα κέρδη των καρτέλ.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί επ άπειρον

»Αυτό όμως δε μπορεί να συνεχιστεί επ άπειρον. Είναι λοιπόν πολύ πιθανόν η κυβέρνηση στην αδυναμία της να διαχειριστεί τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των επιλογών της, να επισπεύσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου και να προσφύγει σε εκλογές πριν βρεθεί στη δύσκολη θέση να καταθέσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια κυβερνητική θητεία είναι κάτι πρωτοφανές για τα πολιτικά μας πράγματα και αποτελεί επίσης κραυγαλέα απόδειξη απαξίας των θεσμών και της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος από τον κο Μητσοτάκη προσωπικά. Αποτελεί όμως ταυτόχρονα και παραδοχή ήττας. Σε κάθε περίπτωση ο κος Μητσοτάκης φαίνεται ότι έχει επιλέξει να σκάψει το λάκκο όπου όπου στο τέλος θα πέσει μέσα ο ίδιος. Παρόλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δε πρέπει να κινηθεί με γνώμονα το κομματικό όφελος, αλλά με γνώμονα τις αρχές του.

»Από θέση αρχών και αξιών θα καταθέσουμε τις επόμενες ημέρες και με αφορμή τη ΔΕΘ, τόσο ένα σχέδιο θαρραλέων αλλά ρεαλιστικών μέτρων για τη προστασία της κοινωνίας, όσο όμως και ένα σχέδιο θεσμικής ανασύνταξης της Δημοκρατίας μας, προκειμένου στο μέλλον να υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα που θα προστατεύουν τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος. Η στρατηγική μας, που βασίζεται στις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου μας, για τη πολιτική αλλαγή και τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης, αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα ότι αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο για τη κοινωνία και τη δημοκρατία. Και θα επιβεβαιωθεί από τη νίκη μας στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση της απλής αναλογικής, όποτε και αν αυτή λάβει χώρα».