Ο βιασμός της λογικής  και της αξιοπρέπειας

Κανείς προφανώς δεν περιμένει από την Εκκλησία να αποδεχθεί τι αμβλώσεις. Τη στιγμή μάλιστα που ανακοινώθηκε ότι  στις εκκλησίες της χώρας θα αναγνωσθεί στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα που γιορτάζεται το Γενέθλιο της Θεοτόκου, κήρυγμα κατά των αμβλώσεων. Αντίκειται στα Πιστεύω της, στο τι πρεσβεύει η χριστιανική θρησκεία και στον Λόγο της. Από αυτό μέχρι να φθάσουμε στο σημείο είτε από άμβωνος είτε από τηλεοράσεως να γίνεται «αποδεκτός» ο βιασμός, απέχει έτι σκοταδισμού. Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου να κάνει κηρύγματα στους ναούς κατά των αμβλώσεων, είναι πισωγύρισμα, είναι σκοταδισμός και δεν συνάδει με τις προκλήσεις των καιρών, ειδικά μετά την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Είναι κατάργηση της λογικής είναι προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και δυστυχώς τέτοιες ενέργειες είναι ικανές να ρίξουν λάδι στη φωτιά και να βγάλουν στην επιφάνεια τα «τέρατα» που κρύβει και η Εκκλησία. Απόψεις σαν κι αυτές του Μητροπολίτη Δωδώνης, Χρυσόστομου για τις αμβλώσεις, για τις γυναίκες, για τους βιασμούς, θολώνουν την εικόνα της Εκκλησίας η οποία έχει κάνει σημαντικά βήματα για να δώσει ισότιμη θέση στη γυναίκα. Ίσως μία μικρή ελπίδα σε όλο αυτό το μαύρο ήταν η αποδοκιμασία των δηλώσεων του Χρυσοστόμου από την Ιερά Σύνοδο.

***
Τα τρία μυστικά που κρύβουν οι Τούρκοι για τους S-300

Υπάρχει ένα καλά κρυμμένο μυστικό στο ΝΑΤΟ  σε σχέση με τους S-300 που οι Τούρκοι (δηλαδή οι Ερντογάν, Τσαβούσογλου και Ακάρ) αποφεύγουν επιμελώς να το κοινοποιήσουν στον λαό τους. Το 1998 όταν αποφασίστηκε η μεταφορά των S-300 από το Τρόοδος της Κύπρου στην Κρήτη ενημερώθηκε πρωτίστως και το ΝΑΤΟ. Οι χώρες- μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αποφάσισαν ομοφώνως ότι το αντιαεροπορικό- αντιπυραυλικό αυτό σύστημα μπορεί να μεταφερθεί στην Κρήτη. Και ξέρετε ποιο είναι το «μυστικό» που κρύβουν οι Τούρκοι;. Ό,τι οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ λαμβάνοντα με ομοφωνία, μια χώρα να μην συμφωνεί, τότε, με το βέτο που μπορεί να υποβάλει,  καμία  απόφαση δεν λαμβάνεται. Έτσι λοιπόν όταν το 1998 το ΝΑΤΟ αποφάσισε ότι καλώς πάνε οι S-300 στην Κρήτη, συμφώνησε και η Τουρκία (ως μέλος του ΝΑΤΟ). Δεν υπήρχε τότε καμία αντίρρηση στο ΝΑΤΟ  ή κάποιος αστερίσκος. Είχε επίσης μεσολαβήσει για να έρθουν στην Κρήτη και ο Αμερικανός τότε υφυπουργός Εξωτερικών Χόλμπουργκ.

Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο μυστικό που αποκρύπτουν οι Τούρκοι από τους πολίτες τους. Όταν πριν από 24 χρόνια έγινε η πρώτη (και η μοναδική) βολή από τους S-300 στην Κρήτη, ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος κάλεσε όλους τους αμυντικούς ακολούθους των χωρών- μελών του ΝΑΤΟ που υπηρετούσαν στην χώρα μας να την παρακολουθήσουν. Στην Κρήτη τότε πήγε και ο Τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος, ο οποίος παρακολούθησε τη  βολή, εντυπωσιάστηκε από αυτήν, αλλά συνάμα και… φοβήθηκε. Ζήτησε λοιπόν να μείνουν μεν οι S-300 στην Κρήτη (it’s Ok- είπε), αλλά να μην βλέπουν στο Αιγαίο.

Τότε ( και ιδού το τρίτο μυστικό που αποκρύπτουν οι Τούρκοι) έκανε παρέμβαση ο Αμερικανός στρατιωτικός ακόλουθος, ο οποίος αφού έκανε μία συνεννόηση με την Ουάσιγκτον, δήλωσε πως η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να τοποθετήσει όπου θέλει τα αμυντικά της συστήματα. Εάν το έχετε προσέξει η χθεσινή δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κυρώσεων για το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 που βρίσκεται στην Κρήτη ξεκαθαρίζει το με φόντο τις καθημερινές πλέον τουρκικές προκλήσεις για το εν λόγω ζήτημα. Και ας κάνει τον «πιλότο» ο Ακάρ και ας πετά με μαχητικό στο Αιγαίο, το χαστούκι όμως που έφαγε από την Ουάσιγκτον ήταν ηχηρό, ακούστηκε και από την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Την ώρα όμως που ο κ. Ακάρ έκανε βόλτα με διθέσιο F-16 στο Αιγαίο, σημειώθηκαν 51 παραβιάσεις  του εθνικού εναέριου χώρου (οι 47 από το UAV και οι 4 από τα μαχητικά).

Πάντως ανώτατη στρατιωτική πηγή, εδώ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μου έλεγε ότι η Τουρκία είναι ο ταραχοποιός στην περιοχή. Η Τουρκία είναι αυτή που προκαλεί και ότι δεν είναι δυνατόν να παίρνεις μια χώρα στα σοβαρά, όταν «γιορτάζει» τα 600 χρόνια από την εισβολή στην Πόλη. Ασε που οι Τούρκοι  παραδέχονται με αυτόν τον τρόπο πως η Πόλη δεν τους ανήκε και ότι την κατέλαβαν, δια της βίας και των όπλων, με εισβολή, όπως ακριβώς έκαναν και στη Βόρεια Κύπρο, που θέλουν τώρα να την κάνουν ανεξάρτητο κράτος.

***
Όταν βραδιάζει στην Ακρόπολη με τους 21.000 επισκέπτες

Υπάρχει ένα νέο ρεκόρ επισκεπτών που σημειώθηκε την τελευταία ημέρα του Αυγούστου στην Ακρόπολη. Ξεπέρασαν τους 21.000 οι επισκέπτες και να σκεφτείτε ότι οδεύουμε προς το φθινόπωρο. Κατά μέσο όρο, όλο το καλοκαίρι έως σήμερα οι καθημερινοί επισκέπτες της Ακρόπολης ήταν 18.000. Αλλά ακόμα και στις 6.30 το απόγευμα της Πέμπτης (δηλαδή κοντά στη δύση του Ήλιου) υπήρχε συνωστισμός τουριστών στην Ακρόπολη.

Τόσος που ανάγκασε την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να την επισκεφθεί και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τι ακριβώς συμβαίνει. Αυτό που διαπίστωσε, σύμφωνα με στοιχεία που της έδειξαν, είναι ότι καθημερινώς περί τα 200 άτομα χρησιμοποιούν τους ανελκυστήρες πλαγιάς της Ακρόπολης. Πρόκειται για άτομα με ειδικές ανάγκες που ίσως εάν δεν υπήρχαν οι ανελκυστήρες δεν θα μπορούσαν να επισκεφθούν και να θαυμάσουν τον Ιερό Βράχο. Επιπλέον δεκάδες νεαρά ζευγάρια χρησιμοποιούν τους ανελκυστήρες, σχεδόν καθημερινώς μεταφέροντας με τα καροτσάκια τα μικρά τους παιδιά. Έτσι  ανάμεσα στους επισκέπτες στην Ακρόπολη υπάρχουν και λιλιπούτειοι θαυμαστές της. Τυχερά παιδάκια, θα πείτε, αφού από την παιδική τους ηλικία είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να δουν από κοντά την Ακρόπολη.

***
Μπορούμε και χωρίς τους Ρώσους

Την ίδια στιγμή η Αθήνα διαπιστώνει ότι η τουριστική κίνηση έφτασε  εφέτος και θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019, χωρίς τους Ρώσους και τους Ουκρανούς τουρίστες και ότι τούτο το καλοκαίρι δεν καήκαμε χωρίς τη βοήθεια του θηριώδους ρωσικού πυροσβεστικού αεροσκάφους Beriev και των άλλων ρωσικών μέσων αεροπυρόσβεσης. Βεβαίως το καλοκαίρι δεν τελείωσε αλλά εάν πάει έτσι η κατάσταση, φαίνεται, ότι έχουμε γλιτώσει τα χειρότερα. Άλλωστε όπως είπε και ο Πρωθυπουργός στο αυγουστιάτικο Υπουργικό Συμβούλιο «το καλοκαίρι συνεχίζει ευτυχώς να είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο για τον τουρισμό μας, αλλά για τις εξαγωγές μας και για τα δημόσια έσοδα». Και τούτο παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη συμπληρώσει έξι μήνες και η Ρωσία επιτίθεται συνολικά πλέον στην Ευρώπη με όπλο το φυσικό αέριο.

***
Ξανά στην Κύπρο η Λαγκάρντ

Δεν γνωρίζω  εάν συνέβη αυτό άλλη φορά. Ωστόσο δύο φορές μέσα σε ένα χρόνο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επισκέπτεται την Κύπρο. Την πρώτη τον περασμένο Μάρτιο, μετά από πρόσκληση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνου Ηροδότου και είχε δηλώσει μάλιστα πως «η Κύπρος βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρώπης και αποτελεί σημαντικό παίκτη της ΕΕ και της Ευρωζώνης». Στις 5 Οκτωβρίου ξαναπάει στην Κύπρο, αλλά αυτή τη φορά όχι μόνη. Πηγαίνει με ολόκληρο το ΔΣ της ΕΚΤ. Δηλαδή εκείνη την ημέρα η Κύπρος θα γεμίσει με κεντρικούς τραπεζίτες. Αλλά τι είναι αυτό που κάνει την σιδηρά κυρία της ΕΚΤ να επισκέπτεται την Κύπρο; Μου λένε η ιδιαίτερη εκτίμηση που τρέφει προς τον Κύπριο κεντρικό τραπεζίτη κ. Ηροδότου.

***
Η δυσαρέσκεια του Ισραηλιτικού Συμβουλίου για την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου

Την έντονη δυσαρέσκεια του διατυπώνει το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο καθώς και τη δυσαρέσκεια του ελληνικού Εβραϊσμού για τον διορισμό της  Μαριάνθης Παγουτέλη στη θέση της Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου. Διορισμό με τον οποίο επικυρώθηκε η εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης κατά την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η κυρία  Παγουτέλη είχε μειοψηφήσει στο δικαστήριο του πρώτου βαθμού υπέρ της αθώωσης του Κωνσταντίνου Πλεύρη κατά τη γνωστή δίκη για το αντισημιτικό βιβλίο του «Εβραίοι, όλη η αλήθεια».

Είχε συντάξει μάλιστα ένα εκτενές σκεπτικό 32 σελίδων, δικαιολογώντας τις αντισημιτικές απόψεις του Κ. Πλεύρη. Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, με ανακοίνωσή του διατυπώνει την έντονη δυσαρέσκεια του Ελληνικού Εβραϊσμού για την τοποθέτηση στην κορυφή της Δικαιοσύνης ενός προσώπου που δεν θα μπορεί να προασπίσει τη δεδηλωμένη θέση της Ελληνικής Πολιτείας ενάντια στον αντισημιτισμό, και μάλιστα ως Αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας μας. Η ανακοίνωση καταλήγει: «Είμαστε βέβαιοι ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα περιφρουρήσει τις αξίες της Δημοκρατίας απέναντι στους οπαδούς της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού».

***
Ποιος θέλει να λέγεται… εκατομμυριούχος

Παρ ολίγον να μας διαφύγει ένας καβγάς στη Βουλή για το ποιος είναι… εκατομμυριούχος. Την ώρα που η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στις υποκλοπές και στη συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, στη συζήτηση για το ναυπηγείο της Ελευσίνας ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με τον βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κλέωνα Γεωργιάδη. (Να σημειώσω ότι οι δυο τους είχαν προηγούμενα από παλιότερες κόντρες στη Βουλή). Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε η κριτική του Άδωνι Γεωργιάδη κατά του βουλευτή του ΜέΡΑ25 τον οποίο τον χαρακτήρισε υποκριτή, καθώς ως εκατομμυριούχος δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει πείνα και πως είναι ανειλικρινής για το υποτιθέμενο ενδιαφέρον του για την τύχη των εργαζομένων των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επισήμανε στο βουλευτή του ΜέΡΑ25 ότι οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων του Νεωρίου Σύρου πριν το σχέδιο εξυγίανσης, έρχονταν και ζητούσαν δανεικά ώστε να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος για να περάσουν τα Χριστούγεννα.

Παίρνοντας το λόγο, ο Κλέων Γρηγοριάδης διέψευσε ότι είναι εκατομμυριούχος και υποστήριξε πως δεν τον απασχόλησε ποτέ να γίνει πλούσιος διότι έχει άλλες αξίες στη ζωή του. Απαντώντας ο κ. Γεωργιάδης προκάλεσε το βουλευτή του ΜέΡΑ25 να ανταλλάξει την περιουσία του με κάποιον εργάτη των Ναυπηγείων του Νεωρίου Σύρου, λέγοντας πως είναι υποκριτής της Αριστεράς. Ακόμα και να ανταλλάξουν περιουσίες οι δυο τους ειπώθηκε.