Αν σας πω ότι γίναμε σοφότεροι από την χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας θα σας γελάσω. Αυτή η επίκληση του απόρρητου (που έλεγε και ο Καραμανλής) στάθηκε εμπόδιο για να μάθουμε περισσότερα ποιος και γιατί, για παράδειγμα παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη ή εάν παρακολουθούνταν και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Θα προτάξω όμως το θέμα των υποκλοπών, αφού το πολιτικό ενδιαφέρον το μονοπωλεί η χθεσινή  συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών  αν και η διεύρυνση του «σχήματος» με τους πρώην διοικητές της ΕΥΠ μου φάνηκε πως δεν έχει περάσει διόλου απαρατήρητη. Και εξηγούμαι:

***
Ο Πρωθυπουργός δεν ενημερώνονταν για την άρση του απορρήτου

Ο τέως γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης όσο και ο αποπεμφθείς διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέοντας επικαλέστηκαν το απόρρητο και αρνήθηκαν οποιαδήποτε πληροφορία.

Για παράδειγμα, για να έχετε κάποια ιδέα για το πώς εξελίχθηκε η ακρόαση, στην ερώτηση αν και παρακολουθούνταν και άλλοι πολιτικοί, οι ανωτέρω επικαλέστηκαν το απόρρητο και δεν απάντησαν. Εκείνο που έμαθα είναι ότι ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων φέρεται να είπε ότι ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή το γραφείο του ενημερώνονταν για αποφάσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για να προσθέσει πως ενημερώσεις γίνονταν με υπηρεσιακά σημειώματα για τα αποτελέσματα ερευνών μόνο αν αυτό κρινόταν απαραίτητο.

***
Ουδείς γνωρίζει εάν καταστράφηκε ο φάκελος Ανδρουλάκη  

Στον αντίποδα συγκλίνουσες πληροφορίες από διαφορετικές πηγές αποδίδουν στον Παναγιώτη Κοντολέοντα άρνηση να απαντήσει στο ερώτημα εάν καταστράφηκε ο φάκελος με την παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια στιγμή διφορούμενη είναι η τοποθέτηση του τέως Διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται από πηγές που επικαλούνται γνώση των διαμειβομένων. Ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να υποστήριξε ότι δεν παρακολουθείτο κανένα πολιτικό πρόσωπο, στον αντίποδα όμως εμφανίζεται σύμφωνα με αυτές τις πηγές, να επιβεβαίωσε έμμεσα τις παρακολουθήσεις του Σπύρου Σαγιά, Γενικού Γραμματέα της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά και του Στέργιου Πιτσιόρλα. Αυτά είχα να σας πω και μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για μια αυστηρά απόρρητη συνεδρίαση. Τα υπόλοιπα θα τα διαβάσετε σε άλλες στήλες του «Βήματος»

***
Το 7ο Rafale και δύο «οχιές» βγαίνουν στο Αιγαίο

Πάμε τώρα σε μια είδηση που έχει σχέση με την Πολεμική μας Αεροπορία: Το 7ο Rafale είναι έτοιμο να αναχωρήσει για την Ελλάδα. Έχει ήδη βαφτεί με τα ελληνικά χρώματα, έχει τοποθετηθεί το εθνόσημο, πετά με Έλληνες πιλότους και αναμένεται να προσγειωθεί στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα στο τέλος Σεπτεμβρίου. Αλλά η άφιξη των νέων Rafale δεν σταματά εδώ, αφού στην πρόσφατη  συνάντηση που είχε  στην Πράγα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Γάλλο ομόλογό του συζητήθηκε και το θέμα της πιθανής  επίσπευσης της παραλαβής και άλλων Rafale. Από ότι έμαθα δύο από αυτά είναι πολύ πιθανόν να έρθουν στην Ελλάδα τον Οκτώβριο.

Αλλά η προσπάθεια υπεροχής της Πολεμικής μας Αεροπορία δεν τελειώνει με την άφιξη των νέων Rafale. Δύο αναβαθμισμένα σε Viper F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας πρόκειται σε λίγες ημέρες να προσγειωθούν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα και να αναλάβουν, αφού πρώτα γίνει η εκπαίδευση των πιλότων, δράση στο Αιγαίο: «Θα είναι έτοιμα για δράση», όπως έλεγε ανώτατος επιτελής. Τα δύο F-16 Viper αναβαθμίστηκαν στην ΕΑΒ, έγιναν σε αυτά οι δοκιμές από Αμερικανούς πιλότους και παραδίδονται «έτοιμα για επιχειρησιακές αποστολές» στην Πολεμική Αεροπορία.

***
 Ελλάς- Αίγυπτος συμμαχία

Και μια και είμαστε στον χώρο της άμυνας έχω να σας πω και τούτα: Αυτές οι συμφωνίες που υπέγραψε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Αιγύπτιο ομόλογό του είναι εντυπωσιακές. Και τούτο γιατί, όχι μόνον θα αναβαθμιστεί εφέτος η άσκηση «Μέδουσα», αλλά γίνεται εφεξής στενότερη και αποδοτικότερή η στρατιωτική  συνεργασία σε όλους τους τομείς ακόμα και σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Εκείνο που έχει σημασία είναι το πόσο προσηλωμένοι είναι οι Αιγύπτιοι στη στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα.

***
Και μετά την θύελλα προσπάθεια να διασκεδασθούν οι εντυπώσεις με την ομιλία Καραμανλή

Ας περάσουμε τώρα  στην ομιλία Καραμανλή στα Ανώγεια. Η αλήθεια είναι ότι τάραξε τα γαλάζια νερά, σε μια δύσκολη περίοδο για την κυβέρνηση λόγω των παρακολουθήσεων. Έτσι από τη επομένη κιόλας της ομιλίας είχαν καταβληθεί εκατέρωθεν προσπάθειες (φιλότιμες θα μπορούσα να τις χαρακτηρίσω) τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από το περιβάλλον Καραμανλή (οι περίφημοι «κύκλοι Καραμανλή» ενεργοποιήθηκαν και πάλι) προκειμένου να διασκεδαστούν οι ισχυρές πολιτικές εντυπώσεις που προκάλεσε η απροσδόκητη παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού για το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Θα πρέπει ωστόσο να σα πως ότι ήταν το μοναδικό θέμα συζήτησης ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ, τους περισσότερους να δικαιολογούν το Μαξίμου και τους λιγότερους να δικαιολογούν και να υπερθεματίζουν τα όσα είπε ο κ. Καραμανλής (αλλά ήθελαν να κάνουν δηλώσει ανωνύμως).

Πάντως αυτό που θα πρέπει να ξέρετε είναι ότι η προσπάθεια διασκεδάσεως των όσων ειπώθηκαν στα Ανώγεια, ξεκίνησε ω του θαύματος  την ίδια ώρα, το πρωί τη Πέμπτης κάνοντας πολλούς να υποψιαστούν ότι υπήρχε συνεννόηση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αντιθέτως βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «άδειασμα του Μητσοτάκη από τον Καραμανλή». Προηγήθηκαν, πάντως, διευκρινίσεις από κύκλους του κ. Καραμανλή, οι οποίοι καλούσαν τον οποιονδήποτε να διαβάσει προσεκτικά το επίμαχο χθεσινό απόσπασμα της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού και θα διαπιστώσει, όπως έλεγαν, ότι δεν περιείχε αιχμές εναντίον της κυβέρνησης, αλλά ότι είπε αυτονόητα πράγματα, ώστε σκιές και φήμες να μη δηλητηριάζουν τον δημόσιο βίο. Δεν γνωρίζω εάν από τις διευκρινίσεις αυτές δόθηκαν και οι πρέπουσες απαντήσεις ή η υπόθεση θεωρείται λήξασα, πάντως έγινε μια προσπάθεια.

***
Ο Άδωνις και τα τρία ανοικτά ναυπηγεία

Από την ενδιαφέρουσα συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τα εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας κρατώ την αναφορά του Άδωνη Γεωργιάδη ότι όταν η ΝΔ έγινε κυβέρνηση και τα τρία ναυπηγεία της χώρας ήταν κλειστά.

Είπε λοιπόν ότι τώρα είναι και τρία ανοικτά και όταν η ΝΔ αποχωρήσει θα παραμείνουν και τρία ανοικτά. Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, διαβεβαίωσε ότι με το σχέδιο εξυγίανσης που πέτυχε η κυβέρνηση οι εργαζόμενοι θα πάρουν τα δεδουλευμένα τους και θα διασφαλίσουν τις δουλειές τους. Τα ναυπηγεία της Ελευσίνας θα επισκεφθεί σήμερα το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός.

***
Μια φωτογραφία από τα παλιά στις Σέρρες

Μια φωτογραφία από τα… παλιά επέλεξε να χαρίσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις Σέρρες. Ο δήμαρχος έδωσε στον πρωθυπουργό μία κορνίζα με αναμνηστική φωτογραφία από τα μέσα του 1970, όταν ο 8χρονος Κυριάκος Μητσοτάκης έδινε το χέρι στον τότε πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαμογέλασε και συγκινήθηκε από την κίνηση-έκπληξη του δημάρχου.

***

Η «προίκα» της μονοεδρικής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Στην μονοεδρική της Κεφαλονιάς και Ιθάκης παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ασυνήθιστη κινητικότητα στην Κυβέρνηση, αντίστοιχη μάλλον με την δημογραφική δύναμη και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των όμορφων νησιών του Ιονίου. Μετά την επίσκεψη-αστραπή του Πρωθυπουργού και τις διαρροές για ενίσχυση του ψηφοδελτίου της ΝΔ με «γνωστό πανεπιστημιακό προερχόμενο απ’ το ΠΑΣΟΚ», σειρά είχε προχθές στο  Υπουργικό Συμβούλιο η «συγκρότηση κυβερνητικής επιτροπής
υπό τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο για την προώθηση παρεμβάσεων σε κρίσιμα έργα υποδομής». Οι παροικούντες την πολιτική Ιερουσαλήμ ερμηνεύουν την κινητικότητα αυτή στην ανησυχία για το ενδεχόμενο απώλειας της μονοεδρικής απ’ τον στενό συνεργάτη του Α. Τσίπρα, Καθηγητή Δικαίου της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Νικόλα Φαραντούρη, η κάθοδος του οποίου στο νησί φαίνεται να έχει κλειδώσει. Συμπέρασμα: όσο πιο επίφοβο το εκλογικό αποτέλεσμα, τόσο μεγαλύτερη η «προίκα» για την διαφιλονικούμενη έδρα…

***
Γραμματείς πάνε και έρχονται

Δύο αλλαγές γενικών γραμματέων υπουργείων σημειώθηκαν χθες: Τη θέση του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην οποία έως σήμερα υπηρετούσε ο κ. Αποστόλης Δημητρόπουλος, αναλαμβάνει ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Οδυσσέας-Ιωάννης Ζάρας. Τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στην οποία έως σήμερα υπηρετούσε ο κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, αναλαμβάνει ο Στρατηγός εν αποστρατεία και επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης, μέχρι πρότινος αρχηγός της ΕΛΑΣ. Σημειώνεται ότι ο κ. Τσουβάλας ήταν ο αρχηγός της Αστυνομίας στο Μάτι. Ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας χρημάτισε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ από το 2016-2018 με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, έχοντας περάσει από όλη την κλίμακα της ιεραρχίας. Το 2019, όταν και εξελέγη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επελέγη γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

***
Μελιτζάνες τσακώνικες για την vegan Γερμανίδα

Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα τρέχοντα διμερή και ευρωπαϊκά θέματα είχαν σήμερα στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και η υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις και το κλίμα ‘Αννα Λούρμαν (Anna Lührmann), κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος όπως η αναζήτηση κοινών λύσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Τι όμως γεύμα μπορείς να προσφέρεις σε μια επίσημη προσκεκλημένη που είναι και vegan; Το γεύμα έγινε στο Roof Garden της Μεγάλης Βρετανίας και ο κ. Βαρβιτσιώτης πρόσφερε στην Πράσινη Γερμανίδα ομόλογό του, μελιτζάνες τσακώνικες με βασιλικό, φακές, ντομάτες γεμιστές κάτι που ενθουσίασε την Γερμανίδα. Τίμησε μάλιστα μετά το γεύμα  και μια καρυδόπιτα  με μπόλικο σιρόπι. Να ξέρετε ότι  η Γερμανίδα θα μείνει εδώ ( σε κάποιο νησί, ιδιωτικώς ) το Σαββατοκύριακο, προτού επισκεφθεί την Κύπρο.