Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας πιθανόν διαπράχθηκαν στην αυτόνομη περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας, εκτίμησε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

«Διεθνή εγκλήματα»

«Το εύρος των αυθαίρετων και μεροληπτικών κρατήσεων μελών των Ουιγούρων και άλλων κυρίως μουσουλμανικών μειονοτήτων (…) μπορεί να σημαίνει πως διαπράχθηκαν διεθνή εγκλήματα, ιδίως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει επειγόντως δράση για τις καταγγελίες περί βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας στην κινεζική αυτόνομη περιοχή Σιντζιάνγκ, τις οποίες χαρακτηρίζει «αξιόπιστες» στην έκθεσή του.

«Οι καταγγελίες για επανειλημμένες πρακτικές βασανιστηρίων ή κακομεταχείρισης, ειδικά εξαναγκαστικές ιατρικές θεραπείες, όπως και οι καταγγελίες για σεξουαλική βία και βία λόγω του φύλου, μοιάζουν αξιόπιστες», τόνισε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην έκθεσή της.

Η Μισέλ Μπατσελέτ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Fabrice Coffrin), η θητεία της οποίας στο αξίωμα της Υπατης Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ολοκληρώθηκε χθες Δευτέρα, αντιπαρήλθε τις επικρίσεις πως υπήρξε υπερβολικά συγκαταβατική έναντι του Πεκίνου όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζοντας πως ο διάλογος «δεν σημαίνει να κλείνουμε τα μάτια».

Δεν «κλείνουμε τα μάτια»

«Το να επιδιδόμαστε σε διάλογο και το να προσπαθούμε να καταλάβουμε δεν σημαίνει ότι επιδεικνύουμε ανοχή, ότι αποστρέφουμε το βλέμμα ή κλείνουμε τα μάτια. Ακόμη λιγότερο ότι δεν μπορούμε να μιλάμε ειλικρινά», ανέφερε.

Η κυρία Μπατσελέτ τήρησε in extremis την υπόσχεσή της να δώσει στη δημοσιότητα ως την 31η Αυγούστου την έκθεση των υπηρεσιών της για τις καταγγελίες περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αυτόνομη περιοχή Σιντζιάνγκ από τις αρχές της Κίνας.

Πηγή: ΑΠΕ