Ήταν αναμενόμενο να αναφερθεί στο μείζον θέμα των υποκλοπών ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, όχι μόνον γιατί και αυτός υπήρξε θύμα υποκλοπών, αλλά επειδή θεωρεί, όπως είπε, το θέμα «τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν αντέχεται να μένουν σε αυτό σκιές». Σε μια βαρυσήμαντη ομιλία του για τον Κρητικό Γιάννη Κεφαλογιάννη, πολιτικό της παράταξης ο πρώην Πρωθυπουργός με ασυμβίβαστη όπως ειπώθηκε προσήλωση στα θέματα διαφάνειας, έκανε μια ηχηρή παρέμβαση στο θέμα της παρακολούθησης τηλεφώνων, ζητώντας να έρθουν όλα στο φως, όλα, όπως τόνισε, στο «άπλετο φως». Ζήτησε επίσης να υπάρξει διακομματική συνεργασία για διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει όχι μόνον την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, αλλά εν γένει και την λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Έκανε μάλιστα και επίκληση του απορρήτου ότι υποτάσσεται στην κάθαρση του δημόσιου βίου.

Μπροστά σε ένα μεγάλο ακροατήριο στα Ανώγεια αναμεσά τους και βουλευτές καθώς και ευρωβουλευτές της ΝΔ αναφέρθηκε εκτενώς στα γεγονότα ζητώντας διαύγεια και διαφάνεια, τα οποία όπως είπε, είναι θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο. Και πρόσθεσε: Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη. Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως!

***

Αντιδημοκρατικό, παράνομο και ανόητο

Αυτό όμως που έκανε αίσθηση και χειροκροτήθηκε ήταν όταν αναφέρθηκε στα γεγονότα, λέγοντας ότι το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών.

***
Η Τουρκία επιδιώκει να αλλάξει το στάτους κβο

Αλλά η παρέμβασή του δεν περιορίστηκε μόνον για τις υποκλοπές. Αναφέρθηκε και στις τουρκικές προκλήσεις λέγοντας: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια αναθεωρητική Τουρκία που θέλει να ηγεμονεύσει στην ευρύτερη περιοχή, που δεν συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Που επιδιώκει να αλλάξει το στάτους κβο». Και πρόσθεσε με νόημα: »Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα θα πρέπει να φροντίζουμε για την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και παράλληλα να συντηρούμε την εθνική ομοψυχία».

***
Τι ζήτησε ο Πρωθυπουργός από τους υπουργούς του και τα κομπλιμέντα σε Βορίδη και Άδωνη

Ήταν προχθές το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο μετά τις διακοπές του καλοκαιρού. Ήταν επίσης και το πρώτο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και η ατμόσφαιρα στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν κάθε άλλο παρά προβληματική. Ωσάν να μην συνέβη τίποτα. Ο Πρωθυπουργός με το «καλημέρα» έκανε ένα κομπλιμέντο στο μαύρισμα του Μάκη Βορίδη, ένα άλλο κομπλιμέντο για την γραβάτα του Άδωνη Γεωργιάδη και προέτρεψε τους υπουργούς του να βγαίνουν συχνότερα στα κανάλια υπερασπιζόμενοι το κυβερνητικό έργο και να ομιλούν κυρίως πολιτικά. Οι υπουργοί έμαθαν επίσης ότι τα επόμενα υπουργικά συμβούλια έως τις εκλογές θα είναι περισσότερο πολιτικά (θα γίνεται, δηλαδή, όπως κατάλαβαν περισσότερη πολιτική συζήτηση), ότι ο κ. Μητσοτάκης άρχισε να βλέπει πάλι βουλευτές (και θα τους συναντήσει όλους) και ότι οι περιοδείες του θα συνεχισθούν αν και απομένουν ακόμα εννέα μήνες έως τις εκλογές. Σήμερα, για παράδειγμα, θα επισκεφθεί την «έδρα» των Καραμαλήδων (λίγες ώρες μετά την παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού στα Ανώγεια), τις Σέρρες, όπου θα εγκαινιάσει τρία έργα. Ενα κλιματικής αλλαγής, δηλαδή τον νέο πυροσβεστικό σταθμό, ένα Παιδείας, δηλαδή σχολείο στο Νέο Σούλι και ένα υγείας (στο νοσοκομείο Σερρών). Οχι δεν πρόκειται να επισκεφθεί την Πρώτη Σερρών (όπου υπάρχει και η Οικία του Ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας- την οποία είχε επισκεφθεί στο παρελθόν), αλλά στις Σέρρες θα συναντήσει καινοτόμες επιχειρήσεις, θα κάνει την καθιερωμένη βόλτα του στην πόλη για να συνομιλήσει με κατοίκους και νεολαίους και εν συνεχεία θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη.

***
Το πολυεπίπεδο σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στις συσκέψεις με εκπροσώπους των τοπικών φορέων που θα έχει σήμερα, ενόψει της 86ης ΔΕΘ, ένα πολυεπίπεδο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για το μητροπολιτικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και συνολικά την περιφερειακή ενότητα, με έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, που θα αλλάξουν το πρόσωπο της πόλης τα επόμενα χρόνια. Αυτό είπε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα.

***
Και οι εννέα σε κοινή ακρόαση

Αρχίζει σήμερα στις 10 η ώρα το πρωί, η συζήτηση (με την προσδοκία ότι αυτή τη φορά θα είναι απόρρητη) στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι πρόκειται να κληθούν και οι εννέα πρόσωπα στα οποία θα γίνουν οι ερωτήσεις. Συγκεκριμένα, η ακρόαση όλων των προσώπων θα γίνει ταυτόχρονα, δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα πρακτικά, ούτε θα εκδοθεί πόρισμα, ενώ δίνονται και συστάσεις στους βουλευτές να μην φέρουν ή τουλάχιστον κάνουν χρήση των κινητών τους τηλεφώνων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Έτσι στην αίθουσα Γερουσίας για να απαντήσουν στις ερωτήσεις των βουλευτών των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας θα καθίσουν ο διοικητής της ΕΥΠ, δίπλα από τον «καρατομηθέντα» διοικητή, ο διοικητής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ με τον παραιτηθέντα γενικό γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και οι άλλοι που έχουν κληθεί.

***
Τσίπρας: Σε ποια πολιτικά πρόσωπα έγινε η επισύνδεση;

Σύσκεψη με το προεδρείο της ανεξάρτητης αρχής είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να διεξάγει έρευνα για το «εάν υπάρχουν και πόσα πολιτικά πρόσωπα, βουλευτές ή ευρωβουλευτές, που έχουν τεθεί σε νόμιμη επισύνδεση, τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια, που οι πάροχοι των επικοινωνιών έχουν τη δυνατότητα να κρατούν αρχεία».

***
Ο Σαγιάς, ο Πιτσιόρλας και η ΕΥΠ

Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι οι νέες αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ επί Σύριζα, γίνονται για αντιπερισπασμό, στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Αλλά αλήθεια τι δουλειά είχε η ΕΥΠ τον Σεπτέμβριο του 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ να ακούει τον Σπύρο Σαγιά, ο οποίος χρημάτισε γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου επί ΣΥΡΙΖΑ; Ο ίδιος, ο κ. Σαγιάς, όταν τον ρώτησα μου απάντησε ότι «αυτό που συνέβη είναι θλιβερό» και μετά πρόσθεσε: «αλήθεια τότε η ΕΥΠ δεν είχε τίποτα άλλο να κάνει καλύτερο και άκουγε εμένα;». Όταν τον ρώτησα γιατί να τον ακούει η ΕΥΠ, μου είπε πως είναι παλιά ιστορία και έχει σχέση με την επένδυση του Εμίρη του Κατάρ στην Ζάκυνθο. Δεν ήθελε να επεκταθεί. Απλώς σημειώνω ότι ο κ. Σαγιάς είχε παραιτηθεί από γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, διαφωνώντας με το δημοψήφισμα, ερχόμενος σε ρήξη με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Ως δικηγόρος ο κ. Σαγιάς είχε αναλάβει την υπεράσπιση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην σκευωρία Νοβάρτις. Για άγνωστο προς το παρών λόγο άκουγε τότε η ΕΥΠ του ΣΥΡΙΖΑ και τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και μετέπειτα υπουργό του, Στέργιο Πιτσιόρλα. Ο κ. Πιτσιόρλας, ο οποίος έχει διαχειριστεί πολλές και σοβαρές υποθέσεις στο ΤΑΙΠΕΔ, μου είπε, πως θεωρεί το θέμα «πολύ σοβαρό» και ότι περιμένει να προχωρήσει η εισαγγελική έρευνα. Ενδιαφέρον έχει ωστόσο και η ανεπίσημη (γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν επίσημες ενημερώσεις) των τότε κυβερνητικών στελεχών: «εμείς βρήκαμε την υπόθεση από την προηγούμενη διοίκηση της ΕΥΠ επί εποχής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και… τη συνεχίσαμε…» Τρελά πράγματα θα σκεφτείτε και είθε να διευκρινιστούν στην Επιτροπή Θεσμών καθώς και στην Εξεταστική Επιτροπή.

***
Ο Στόλτενμπεργκ, η Τουρκία και η Μικρασιατική τραγωδία

Όχι νομίζετε πως ο Γενς Στόλτενμπεργκ (ο… 13ος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ), γνωστός για τα φιλοτουρκικά αισθήματά του θα το άφηνε ασχολίαστο: Έτσι το ΝΑΤΟ συνεχάρη την Τουρκία για την Ημέρα της Νίκης και την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, την οποία η Άγκυρα γιορτάζει στις 30 Αυγούστου κάθε έτους, τιμώντας τη νίκη των τουρκικών στρατευμάτων σε βάρος των ελληνικών το 1922. Η Συμμαχική Χερσαία Διοίκηση του ΝΑΤΟ ξεκίνησε την ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Twitter χθες Τρίτη, για την εθνική γιορτή της Τουρκίας, με τις λέξεις: «Ευτυχισμένη Ημέρα Νίκης», στα τουρκικά, όπως γράφει η Turk Press, αλλά και όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Και πρόσθεσε: «Σήμερα συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία της Τουρκίας. Συμμετέχουμε με τους τούρκους συμμάχους μας σε όλο το ΝΑΤΟ και πέραν αυτού για να γιορτάσουμε τη Νίκη τους και την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων». Αυτός ο Στόλτενπεργκ που χρωστά την ανανέωση της θητείας του στο ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία, θα γινόταν κεντρικός τραπεζίτης στην πατρίδα του, αλλά ας όψεται ο Πούτιν.

***
Αυστηρό ελληνικό διάβημα στο ΝΑΤΟ

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι σε συνέχεια ανάρτησης του Νατοϊκού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων, το οποίο εδρεύει στη Σμύρνη, αναφορικά με ημέρα τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ προέβη σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η εν λόγω ανάρτηση πέρα από άτοπη είναι και απαράδεκτη. Παράλληλα, οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές στο ΝΑΤΟ θα προέβησαν σε ανάλογη παράσταση στο Ανώτατο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (SHAPE), στο οποίο υπάγεται και το Στρατηγείο των Χερσαίων Δυνάμεων.

***
Παράδοση- παραλαβή Εμπραέρ

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχει την Παρασκευή στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Μετά τη συνάντηση, σε ειδική τελετή, ο Πρόεδρος θα παραλάβει το πολιτικό αεροσκάφος που αποτελεί δωρεά της Ελληνικής Δημοκρατίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί στις 10.30πμ στο Μέγαρο Μαξίμου.

***

Μια πράσινη Γερμανίδα υπουργός στην Αθήνα

Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα Πέμπτη η Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και Κλίμα της Γερμανίας Anna Lührmann, όπου θα έχει γεύμα εργασίας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Η συνάντηση η οποία κρίνεται ενδιαφέρουσα αφού αναμένεται να γίνει ενημέρωση για τα μέτρα Σολτς για την ενέργεια γίνεται σε συνέχεια της επίσκεψης του Έλληνα Υπουργού στο Βερολίνο στις αρχές Ιουλίου και στο επίκεντρο θα βρεθούν θέματα ευρωπαϊκού και διμερούς ενδιαφέροντος. Υπενθυμίζω ότι η ίδια πριν αναχωρήσει τόνισε πως “η Γερμανία και η Ελλάδα συνδέονται στενά στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Μας ενώνει η θέληση να προωθήσουμε τα μελλοντικά θέματα μαζί”. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, η “πράσινη” Γερμανίδα πολιτικός θα έχει ακόμη συνομιλίες με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, ενώ θα επισκεφθεί επίσης το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

***
Παρέμβαση Μιχάλη Χατζηγιάννη για τις προεδρικές… εκλογές στην Κύπρο

Ο δημοφιλής Κύπριος τραγουδιστής Μιχάλης Χατζηγιάννης, συνηθίζει να χρησιμοποιεί τα social media κυρίως για να επικοινωνεί τις επαγγελματικές δράσεις του. Δεν μας έχει συνηθίσει όμως σε πολιτικές παρεμβάσεις και μάλιστα «σφήνα» στις κυπριακές προεδρικές εκλογές; Ξαφνικά λοιπόν αποφάσισε να κάνει μια πολιτική παρέμβαση για λύση του… Κυπριακού με την ευκαιρία της ανακάλυψης κοιτάσματος φυσικού αερίου στο οικόπεδο 6, αλλά και παρέμβαση για τις προεδρικές εκλογές στην Μεγαλόνησο. Με μια ανάρτησή του στο Instagram αναφέρει:

«Μια εν δυνάμει ευκαιρία για τη λύση του Κυπριακού. Επιτρέψτε μου μια μικρή αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την ιδιαίτερη πατρίδα μου Κύπρο. Μετά την τελευταία ανακάλυψη των Eni-Total στο κοίτασμα Cronos 1, με την Κύπρο να αποκτά δυνητική ενεργειακή ισχύ 12-15 δις. κυβικά πόδια, οι εκλογές αποκτούν άλλη διάσταση. Χρειάζεται άρτια διαχείριση του ορυκτού πλούτου, που αναδεικνύεται στο ισχυρό όπλο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνάρτηση με μια σύγχρονη διακυβέρνηση από νέους τεχνοκράτες υπό μια εμπνευσμένη καθοδήγηση» έγραψε ο Μιχάλης Χατζηγιάννης.

***

Συνωστισμός πλοίων στο κοίτασμα Cronos 1

Αμέσως μετά την ανακοίνωση για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικών αερίου στον στόχο Cronos-1, στο θαλάσσιο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, γέμισε η περιοχή με πλοία. Πολεμικά και ερευνητικά. Πρώτο κατέπλευσε το ιταλικό αντιτορπιλικό Mimbelli, κοντά στο πλοίο-γεωτρύπανο της ΕΝΙ. Εν συνεχεία ήρθαν οι Γάλλοι με πολεμικά πλοία για να πραγματοποιήσουν ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κύπρου για την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε ναυτική οδηγία. Οι Τούρκοι έμαθαν για φυσικό αέριο, για γεωτρύπανο και πολεμικά πλοία και «πλάκωσαν» και αυτοί στην περιοχή. Θέλησαν να στείλουν το ερευνητικό σκάφος «Μπιλίμ Δύο» και εξέδωσαν μάλιστα και NAVTEX, δεσμεύοντας όμως την περιοχή που θέλουν οι Γάλλοι να κάνουν ασκήσεις. Την ίδια ώρα ξέσπασε ένας παράξενος «πόλεμος» έκδοσης Navtex Κύπρου – Τουρκίας λαμβάνει σε σχέση με την ερευνητική δραστηριότητα του τουρκικού σκάφους «Μπιλίμ Δύο». Η Κυπριακή Δημοκρατία κατήγγειλε την τουρκική Navtex για επιστημονικές έρευνες με την οποία δεσμεύεται μεταξύ άλλων τμήμα της κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Η Άγκυρα εξέδωσε αντι – Navtex με την οποία αμφισβητεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.