«Δεν είμαι καθόλου έτοιμη να κάνω απολογισμό της καριέρας μου» λέει η Κατρίν Ντενέβ, τιμώμενο πρόσωπο της φετινής διοργάνωσης του φεστιβάλ Βενετίας με έναν ειδικό Χρυσό Λέοντα. «Με ενδιαφέρει το παρόν, ελάχιστα το παρελθόν και πάρα πολύ το άμεσο μέλλον.»

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ντενέβ δηλώνει την αγάπη της για το σύγχρονο και σίγουρα δεν ανήκει στους σταρ που έχουν «κολλήσει» στο παρελθόν παρότι το δικό της παρελθόν είναι συνδεδεμένο με θρυλικές ταινίες του παγκόσμιου σινεμά, στην κορυφή των οποίων, ίσως, η «Ωραία της ημέρας» του Λουίς Μπουνιουέλ. Μια ταινία που το 1967 στο ίδιο φεστιβάλ που εφέτος τιμά την Ντενέβ, απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα.

 

Η 78χρονη ντίβα (γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1943) βραβεύτηκε την περασμένη Τετάρτη 31 Αυγούστου κατά την διάρκεια της τελετής έναρξης της διοργάνωσης, όπου το κοινό την υποδέχθηκε με ένα χειροκρότημα που έμοιαζε ατέλειωτο.

 

Και ήταν φυσικό. Ζωντανός θρύλος στην κυριολεξία, η Κ. Ντενέβ, κατά έναν χρόνο νεώτερη αδελφή της εξίσου διάσημης ηθοποιού Φρανσουάζ Ντορλεάκ _μιας επίσης πανέμορφης γυναίκας η οποία έφυγε πρόωρα από την ζωή σε τροχαίο δυστύχημα το 1967_  επέλεξε να χρησιμοποιήσει το επώνυμο της επίσης ηθοποιού μητέρας της για μια καριέρα στην υποκριτική που πολύ σύντομα αποφάσισε ότι της ταιριάζει (ο πατέρας της ήταν ο βετεράνος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Μορίς Ντορλεάκ). 

 

Μαθήτρια ακόμη, η Ντενέβ, έκανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο της σε μια κωμωδία του 1957 ονόματι «Les collegienes» σε σκηνοθεσία Αντρέ Υνεμπέλ, μέσω της οποίας γνωρίσθηκε με τον σκηνοθέτη Ροζέ Βαντίμ, πατέρα του πρώτου παιδιού της, Κριστιάν Βαντίμ που σήμερα είναι ηθοποιός.

 

Το δεύτερο παιδί της Ντενέβ, η επίσης ηθοποιός Κιάρα Μαστρογιάνι γεννήθηκε εννέα χρόνια αργότερα, το 1972 όταν η Ντενέβ είχε μια άλλη θυελλώδη σχέση με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι τον οποίο ποτέ δεν παντρεύτηκε (η Ντενέβ παντρεύτηκε μόνον μια φορά, τον φωτογράφο Ντέιβιντ Μπέιλι από το 1965 μέχρι το 1972).   

 

Μέχρι σήμερα η Ντενέβ μετρά περισσότερες από 140 εμφανίσεις στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ αυτή την εποχή γυρίζει την ταινία «La tortue» της Λεά Ντομενέχ και ετοιμάζεται για την επόμενη, το «Funny Birds» των Μάρκο Λα Βία και Χάνα Λαντούλ.