Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρώην πρωθυπουργό του Βρετανίας Τόνι Μπλερ.

Οι προκλήσεις που απορρέουν από τον πόλεμο

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και οι προκλήσεις που απορρέουν για τις δυτικές χώρες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη παρέμβασή του ο Τόνι Μπλερ έχει εκφράσει την άποψη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει ότι η κυριαρχία της Δύσης φθάνει στο τέλος της ενώ η Κίνα αποκτά καθεστώς υπερδύναμης σε σύμπραξη με τη Ρωσία σε ένα από τα πιο σημαντικά σημεία καμπής εδώ και αιώνες.

Στο τέλος η κυριαρχία της Δύσης

Ο κόσμος, δήλωσε ο Μπλερ, βρέθηκε σε ένα σημείο καμπής στην Ιστορία που μπορεί να συγκριθεί με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ή την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης: αλλά αυτή τη φορά η Δύση προφανώς δεν βρίσκεται σε άνοδο.

«Φθάνουμε στο τέλος της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης», ανέφερε ο Μπλερ σε διάλεξη στο Λονδίνο με τίτλο «Μετά την Ουκρανία – Ποια είναι τα μαθήματα τώρα για την ηγεσία της Δύσης;».

Η μεγαλύτερη γεωπολιτική αλλαγή θα προέλθει από την Κίνα

«Ο κόσμος πρόκειται να έχει τουλάχιστον δύο πόλους και πιθανώς πολλούς πόλους», δήλωσε ο Μπλερ προσθέτοντας ότι «η μεγαλύτερη γεωπολιτική αλλαγή αυτού του αιώνα θα προέλθει από την Κίνα, όχι τη Ρωσία».