Όσο πλησιάζει η επέτειος της Μικρασιατικής Καταστροφής, αλλά και οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, ο Ερντογάν θα στρέφεται με σφοδρότητα έναντι της χώρας μας. Έτσι νομίζει πως κερδίζει ψήφους και κάνει τους πολίτες τους να ξεχνούν τον πληθωρισμό και την ακρίβεια. Η Αθήνα παρακολουθεί όλες αυτές τις προκλήσεις με ψυχραιμία, αλλά με αποφασιστικότητά. Ο Τούρκος πρόεδρος, λοιπόν, μίλησε στην Κιουτάχεια για την 100ή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής -για τους Τούρκους, «αγώνας της ανεξαρτησίας»-, απ’ όπου χαρακτήρισε τους Έλληνες «άπιστους», που μας έριξαν στη θάλασσα, αλλά και ότι ο λαός μας ήταν το πιόνι άλλων εχθρικών δυνάμεων. Για να συμπληρώσει με απύθμενο θράσος: Οι Έλληνες είναι «ποταποί», κι αυτό φάνηκε από το «κάψιμο και την καταστροφή των πόλεων, όπως υποχωρούσαν», υπογραμμίζοντας ότι «έτσι είναι και σήμερα».

«Ο κ. Ερντογάν έχει επιλέξει να διαστρεβλώνει την ιστορία, για να εξυπηρετήσει τον αναθεωρητισμό του, απάντησε στην Αθήνα π κυβερνητικός εκπρόσωπος για να προσθέσει ότι η Ελλάδα γράφει Ιστορία».

***
Όταν έρθει η ώρα… 6 στην αερομαχία

Επειδή πολλές φορές διαβάζετε και ακούτε για συνεκπαίδευση μαχητικών μας αεροσκαφών με αεροσκάφη άλλων συμμαχικών χωρών, ίσως αξίζει τον κόπο να δούμε πώς γίνονται αυτές οι συνεκπαιδεύσεις, οι οποίες είναι απόλυτα χρήσιμες στην εμπειρία των πιλότων της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Να, για παράδειγμα λίαν προσφάτως έγινε συνεκπαίδευση μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας με το Αεροπλανοφόρο USS HARRY S. TRUMAN στην ευρύτερη περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου. Στην εν λόγω συνεκπαίδευση συμμετείχαν 2 Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και 2 Μαχητικά Αεροσκάφη F/18 από το αεροπλανοφόρο, σε αντικείμενα εκπαίδευσης μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT).

Πρώτα απ΄όλα για να έχετε μια εικόνα, όταν γίνεται λόγος για μαχητικά F/18 Hornet, θα πρέπει να ξέρετε είναι του ιδίου τύπου μαχητικά που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία «Top Gun Maverick» με τον Τομ Κρουζ. Οι ασκήσεις μαζί με τα προηγμένα αυτά αεροσκάφη και με τους Αμερικανούς χειριστές τους, ίσως να αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία για τους πιλότους μας των F-16 ,προκειμένου να εμπλουτίσουν την εμπειρία και τις γνώσεις τους. Τι περιλαμβάνουν; Εικονικές αερομαχίες σε πολλές φάσεις. Όπως εκτόξευση βλημάτων με ραντάρ και αναμονή αντίδρασης του αμυνόμενου αεροσκάφους, ή ακόμα βλήματα θερμικής ακτινοβολίας όταν τα αεροσκάφη βρίσκονται σε κοντινή απόσταση καθώς και μια άσκηση με την επωνυμία «ώρα… 6 της αερομαχίας». Τι σημαίνει αυτό και γιατί δόθηκε ο κωδικός «αριθμός 6 στην αερομαχία» (ή όπως λέγεται στη γλώσσα των αεροπόρων «dog fight»); Η «ώρα 12» στα «ρολόγια» των πιλότων είναι όταν τα αεροσκάφη «βλέπουν» το ένα το άλλο. Όταν ο πιλότος λέει «θα πάρω την ώρα 6», δηλαδή το μισό του 12 σημαίνει ότι θα βρεθεί στην ουρά του άλλου αεροπλάνου, θα κυνηγήσει δηλαδή την ουρά του. Στην πραγματικότητα η «ώρα 6» δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά αναγνώριση και εν συνεχεία αναχαίτιση Εκείνο που σημειώνω είναι ότι οι αναχαιτίσεις που πραγματοποίησαν οι Έλληνες πιλότοι πολύ εντυπωσίασαν τους Αμερικανούς πιλότους.

***
Σε ήρεμο κλίμα η εξεταστική

Ήταν η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής, με στόχο τη διερεύνηση της υπόθεσης της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, χωρίς πολλές εντάσεις και χωρίς αντιπαραθέσεις. Υπήρξαν βεβαίως ορισμένες κόντρες, πλην όμως η συζήτηση εξελίχθηκε ομαλά έως την ώρα της ψηφοφορίας. Καμία σχέση όμως με την συζήτηση όμως που έγινε την Παρασκευή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων που ήταν εκρηκτική και η αντιπαράθεση έφθασε στο κόκκινο. Άλλωστε το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν ξεκίνησε η συνεδρίαση δεν υπήρχαν οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων. Από τα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης ήταν το χειροκρότημα που έλαβε ο εισηγητής του ΠαΣοΚ- ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφοροποίηση (αλλά όχι μέσα στη Βουλή) του Θόδωρου Ρουσόπουλου από την γραμμή του κόμματος, ο οποίος ζήτησε και δικαστική διερεύνησή της υπόθεσης (και όχι μόνος δικαστική διερεύνηση για τις διαρροές). Ο εισηγητής της πλειοψηφίας βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης που έκανε γνωστό ότι η ΝΔ θα δηλώσει «παρών», ενώ το ΜεΡΑ25 έκανε από το πρωί γνωστό ότι θα ψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Η ανακοίνωση του Προέδρου της Βουλής ότι θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με τις ακροάσεις όσων σχετίζονται με τις υποθέσεις των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ. Και το ΚΚΕ που λέει «ναι» στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

***
Στα πηγαδάκια της εξεταστικής

Το κύριο θέμα συζήτησης στα γαλάζια πηγαδάκια της Βουλής ήταν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις και ένα είδος ικανοποίησης των βουλευτών της ΝΔ ότι δεν επηρέασε τους πολίτες το σκάνδαλο με τις υποκλοπές, αφού κύριο πρόβλημα για τους πολίτες είναι ακρίβεια. Με τους παλαιότερους όμως βουλευτές της ΝΔ να διευκρινίζουν ότι μπορεί να μην επηρέασε τους ψηφοφόρους της ΝΔ, δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με τους ψηφοφόρους του κέντρου της ΝΔ (στους οποίους στοχεύει και ο κ. Μητσοτάκης). Το δεύτερο θέμα ήταν εάν και πότε θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος, με την επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών και η μείωση του ποσοστού για αυτοδυναμία και την επαναφορά της λίστας στις ευρωεκλογές. Το τρίτο θέμα ήταν ότι οι εισηγήσεις στελεχών προς τον Πρωθυπουργό για τη διενέργεια εκλογών πριν από τον χειμώνα (που θα είναι «βαρύς» από πλευράς ακρίβειας) και αναφέρθηκε πως οι εισηγήσεις αυτές όλο και πληθαίνουν. Και βεβαίως θέμα συζήτησης (και σχολιασμού) ήταν οι παραοχές που θα εξαγγελθούν στην ΔΕΘ, για τις οποίες οι γαλάζιοι βουλευτές εκτιμούν ότι θα αλλάξει το πολιτικό κλίμα.

***
Με αυτό το πλευρό να κοιμάστε

Σε σχέση με τους ισχυρισμούς κυβερνητικών παραγόντων, ότι ο κόσμος νοιάζεται για την ακρίβεια και την ενέργεια και ότι «είναι λίγοι όσοι ενδιαφέρονται για το θέμα των υποκλοπών», ο κ. Παπανδρέου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με αυτό το πλευρό να κοιμάστε!».

***
Στο μικροσκόπιο της ΑΔΑΕ η ΕΥΠ και η ΕΛΑΣ

Την απόφαση για διεξαγωγή ελέγχων στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αλλά και σε υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, έλαβε η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της. Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση της ΑΔΑΕ έρχεται μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.

***
Ο Βορίδης, ο αντιδήμαρχος της Ζίτσας και το γαϊδουράκι

Η οργή αυτή τη φορά του κόσμου φαίνεται πως έχει ξεχειλίσει με την νέα κακοποίηση ζώου, από τον αντιδήμαρχο στον Δήμο Ζίτσας. Η κακοποίηση ενός μικρού γαϊδουριού, έφερε αμέσως στην επικαιρότητα και το βάσανο που υφίστανται και τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά να ζητεί την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου της εκμετάλλευσής τους. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι προκάλεσε και την αντίδρασή του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη αυτό το περιστατικό με τον βασανισμό γαϊδουριού στον Δήμο Ζίτσας. Κια ξέρετε γιατί; Επειδή ο συλληφθείς που φέρεται να έχει τελέσει την πράξη είναι τοπικός αντιδήμαρχος. Ο κ. Βορίδης ζήτησε από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας να εξετάσει το περιστατικό και να κινήσει άμεσα τη σχετική πειθαρχική διαδικασία. Παράλληλα, ο υπουργός είχε επικοινωνία με τον δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο, από τον οποίο ζήτησε να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την άμεση παύση του αντιδημάρχου του. Με την ίδια μέθοδο που ο δήμαρχος διορίζει αντιδήμαρχο, έτσι μπορεί να τον παύσει (χωρίς ιδιαίτερες διαδικασίες). Το περίεργο, είναι ότι κάποιοι είπαν στον υπουργό Εσωτερικών ότι ο αντιδήμαρχος έχει εκλεγεί με τη ΝΔ, κάτι που εξόργισε περισσότερο τον κ. Βορίδη λέγοντάς τους ότι τον αφήνει αυτό παγερά αδιάφορο, τη στιγμή που υπάρχουν κατηγορίες για βασανισμό ζώου.

***
Τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης και η Daily Mail

Αλλά το ταλαίπωρο και βαριά πληγωμένο γαϊδουράκι της Ζίτσας, έφερε στην επιφάνεια την ταλαιπωρία που υφίστανται τα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη. Μαθαίνω λοιπόν ότι αρμόδιο υπουργείο για τα μεν ζώα συντροφιάς είναι το Εσωτερικών ( ο κ. Βορίδης έκανε παρέμβαση στον Δήμαρχο Ζίτσας ως αρμόδιος για τους ΟΤΑ), για τα δε ιπποδειδή (και συνεπώς για τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης) είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς ενήργησε αμέσως και ζήτησε άμεσα την πιστή εφαρμογή των κανονισμών, δηλαδή πόσες ώρες (και κυρίως) ποιες ώρες θα πρέπει αν εργάζονται τα γαϊδουράκια, ενώ όπως μου είπε, θα θέσει και κανονισμούς για το βάρος των αναβατών. Και κάτι ακόμα. Η έως τώρα μεταχείριση των γαϊδουριών της Σαντορίνης είχε ως αποτέλεσμα να στοχοποιηθεί η χώρα μας από τα ξένα ΜΜΕ. Ειδικά η Daily Mail που συχνά πυκνά εκφράζει την οργή της.

***
Όταν έρθει η 3η του Σεπτέμβρη στο ΠαΣοΚ

Αυτή τη φορά η 48η επέτειος ίδρυσης του ΠαΣοΚ, στις 3 του Σεπτέμβρη, θα τιμηθεί διαφορετικά. Και τούτο επειδή υπάρχει νέα ηγεσία στο κόμμα και δεύτερο με όλα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν με το σκάνδαλο των υποκλοπών, της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Προέδρου του κόμματο Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και την απόπειρα παρακολουθήσεως του κινητού του από το παράνομο λογισμικό Predator. Μαθαίνω λοιπόν ότι η εκδήλωση θα είναι στο Ζάππειο διήμερη, με συμμετοχή την πρώτη ημέρα μουσικών συγκροτημάτων και της νεολαίας του κόμματος και τη δεύτερη με βαρυσήμαντη ομιλία του Προέδρου . Έχουν προσκληθεί οι πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου καθώς και ο πρώην Πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος. Την 3η του Σεπτέμβρη επέλεξε και εις εκ των υιών του ιδρυτή του ΠαΣοΚ, ο Νίκος Παπανδρέου να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο «Έρωτες στο Παρασκήνιο». Η παρουσίαση θα γίνει κατά την πρώτη ημέρα του 50ού φεστιβάλ βιβλίου στο Ζάππειο και με τον Νίκο Παπανδρέου θα συνομιλήσουν η συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου και ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος.

***
Η ευάερη και ευήλια βεράντα των… παρακολουθήσεων

Υπάρχει μια βεράντα στο Εντευκτήριο βουλευτών, ευάερη και ευήλια, μια βολική θα έλεγα βεράντα για όλους τους βουλευτές και εξηγούμαι γιατί: Παρκάρουν έξω από αυτήν τα αυτοκίνητά τους, χωρίς να χρειαστεί να περάσουν από το γκαράζ της Βουλής ψάχνοντας να βρουν θέση. Εισέρχονται στο Κοινοβούλιο χωρίς να υποστούν τον έλεγχο από τα μηχανήματα εντοπισμού μετάλλων. Μαζί με τους βουλευτές πολλές φορές μπαίνουν στη Βουλή και οι άνδρες της ασφάλειάς τους, μερικοί είναι τόσο απρόσεκτοι που αφήνουν σε κοινή θέα τα… πιστόλια τους. Μα, πιστόλια μέσα στη Βουλή θα πείτε; Την περασμένη Παρασκευή όταν διεξαγόταν η συζήτηση για τις υποκλοπές σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, η ασφάλεια της Βουλής κυνήγησε ορισμένους φρουρούς των βουλευτών που εισήλθαν στη Βουλή με τα πιστόλια τους, ζωσμένα στη μέση τους ή κρυμμένα μέσα στα τσαντάκια τους.. Τέλος στη βεράντα αυτή οι βουλευτές μπορούν να καπνίσουν, να πιούν το καφέ τους και γενικά να συνομιλήσουν κάπως ελεύθερα ή να συναναστραφούν με βουλευτές άλλων κομμάτων. Ποιος άλλωστε θα τους δει ή να τους κάνει έλεγχο; Ωστόσο μπορεί να συμβούν ορισμένα απρόοπτα…

Για παράδειγμα, την ώρα που διεξαγόταν στην Ολομέλεια η συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν στην βεράντα για να καπνίσουν (.σ.σ μόνο οι δύο είναι καπνιστές). Δεν βρήκαν όμως άδειες καρέκλες, ούτε άδεια τραπεζάκια και αποφάσισαν να πάνε στην άκρη της βεράντας όπου υπήρχαν τρεις άδειες καρέκλες, χωρίς όμως να προσέξουν κάτω από ποιο παράθυρο κάθισαν. Όντως πήγαν εκεί, κάπνισαν, κουβέντιασαν για αρκετή ώρα, αλλά σε κάποια στιγμή σηκώθηκαν να φύγουν όταν κατάλαβαν πως κάθισαν κάτω από το παράθυρο του πρωθυπουργικού γραφείου. Νεοδημοκράτης βουλευτής που τους είδε δεν άφησε την ευκαιρία να πέσει κάτω. Είπε στους συναδέλφους του: «Δείτε που βρήκαν να καθίσουν; Κάτω από τα γραφείο του Πρωθυπουργού και ομιλούν. Μετά να μας λένε ότι τους ακούμε τι λένε;». Έπεσε γέλιο, με τους συριζαίους βουλευτές στην αρχή να απορούν, εν συνεχεία όμως να συνειδητοποιούν πού βρέθηκαν και να απομακρύνονται πάραυτα..

***
Μπαμπάς για πρώτη φορά

Μπαμπάς για πρώτη φορά έγινε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Ο 35χρονος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και η δικηγόρος σύζυγός του, Ελένη Αθερινού, κράτησαν σήμερα για πρώτη φορά στην αγκαλιά τους την κόρη τους. Την ευχάριστη είδηση έκανε γνωστή ο ίδιος ο βουλευτής μέσω μιας σειράς φωτογραφιών που δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Instagram από τις πρώτες στιγμές με τη νεογέννητη κορούλα του.