Με υψηλές πληρότητες μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα συνεχίσουν να κινούνται τα καταλύματα στα κορυφαία θέρετρα της χώρας, πολλαπλασιάζοντας τα χαμόγελα στους τουριστικούς παράγοντες που βλέπουν το μεγάλο στοίχημα της επιμήκυνσης της σεζόν να έρχεται όλο και πιο κοντά.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που έρχονται από τη βραχυχρόνια μίσθωση, η οποία καταγράφει και φέτος σημαντική ανάπτυξη και αναμένεται να ξεπεράσει ακόμα και τα επίπεδα του 2019.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις διαδικτυακές πλατφόρμες, οι προκρατήσεις σε πολυτελείς εξοχικές κατοικίες με ιδιωτική ή και κοινόχρηστη πισίνα μέχρι και το πρώτο πενθήμερο του Οκτωβρίου κυμαίνονται στο 80% και φθάνουν έως και το 97% σε διάφορους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς.

Οι υψηλότερες προκρατήσεις είναι στη Σαντορίνη και στη Μύκονο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και για την Κρήτη και τη Ρόδο (τις βασικές «ατμομηχανές» του ελληνικού τουρισμού). Εξίσου ικανοποιητικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από την Υδρα και τη Νάξο, αλλά και τη Σκιάθο και τη Σκόπελο.

Πανευρωπαϊκή πρωτιά

Σύμφωνα με έρευνα της AirDNA, προκύπτει ότι η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά τη θερινή περίοδο, με βάση τις κρατήσεις που έχουν γίνει για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, καταγράφει αύξηση της τάξεως του 26,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, αποτελώντας την κορυφαία επίδοση πανευρωπαϊκά και δείχνοντας παράλληλα ότι το ελληνικό καλοκαίρι πλέον έχει μεγαλύτερη διάρκεια και δεν σταματά με το άνοιγμα των σχολείων στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, τη φετινή χρονιά ο στόχος των εσόδων είναι πάνω από 1,4 δισ. ευρώ έσοδα, ξεπερνώντας τον τζίρο του 2019.

«Ο κλάδος της οικονομίας διαμοιρασμού αλλάζει παντού και δεν αλλάζει μόνο στη χώρα μας αλλά σχεδόν στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, όπως στην Ισπανία, στην Ιταλία και στη Γαλλία, όπου «εκμεταλλεύονται» τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ενδεχομένως λοιπόν να αποτελεί ένα κομμάτι του νέου μοντέλου που ήδη διαμορφώνεται και παράλληλα να αποτελεί ευκαιρία τόσο για τους εγχώριους και μη επενδυτές όσο και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων» σημειώνει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει κινηθούμε γρήγορα ώστε να ανταποκριθούμε άμεσα στις προκλήσεις της νέας «εποχής» που έρχεται.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»