Αύριο Τετάρτη 31 Αυγούστου, σηκώνεται για 79η  φορά η αυλαία της  κινηματογραφικής Μόστρα, εδώ και χρόνια του πρώτου μεγάλου κινηματογραφικού φεστιβάλ μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος, οι ταινίες που θα προβληθούν ως το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου όταν η αυλαία θα πέσει στη Salla Grande με την απονομή των βραβείων, αναμένεται να διαμορφώσουν ένα μεγάλο μέρος από την γενικότερη εικόνα των ποιοτικών δημιουργιών που θα απασχολήσουν τις αίθουσες μέχρι το τέλος του έτους.

Λαμπερό όνομα στον ρόλο της προέδρου της φετινής κριτικής επιτροπής, η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζουλιάν Μουρ, βραβευμένη με Οσκαρ για την ταινία «Still Alice». Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή κριτής των ταινιών, πριν από 20 χρόνια, είχε κερδίσει στην Βενετία το Copa Volpi καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την ταινία του Τοντ Χέινς «Ο παράδεισος είναι μακριά». Εξίσου λαμπερό και το τιμώμενο πρόσωπο της διοργάνωσης φέτος, η Γαλλίδα ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ, της οποίας η ταινία που την βοήθησε περισσότερο από κάθε άλλη στην καριέρα της, η «Ωραία της ημέρας» είχε  κερδίσει τον Χρυσό Λέοντα.

Διάσημοι ηθοποιοί ανάμεσα στους οποίους ο Χιού Τζάκμαν, η Κέιτ Μπλάνσετ, η Τίλντα Σουίντον, ο Άνταμ Ντράιβερ, ο Τιμοτέ Σαλαμέ  και η Πενέλοπε Κρουζ αναμένεται να περπατήσουν το κόκκινο χαλί της Salla Grande όπου γίνονται οι επίσημες προβολές. Αλλά και οι δημιουργοί πίσω από την κάμερα είναι καλλιτέχνες που έχουν κερδίσει την παγκόσμια εκτίμηση, σκηνοθέτες όπως ο Ντάρεν Αρονόφσκι που παρουσιάζει την «Φάλαινα» (The whale) με τον Μπρένταν Φρέιζερ, ο Νόα Μπάουμπαχ που «κατεβαίνει» με τον «Λευκό θόρυβο» («White noise») και ο Αντριου Ντόμινικ με το «Blonde» μια μυθοπλαστική ματιά στον εσωτερικό κόσμο της Μέριλιν Μονρόε (την υποδύεται η Άνα Ντε Αρμάς). Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, κάποιες από αυτές τις ταινίες, πολύ πιθανόν να ακουστούν αργότερα  και στα Οσκαρ αφού εδώ και χρόνια η Βενετία είναι το σημείο από το οποίο αρχίζουν την καριέρα τους πολλές «οσκαρικές» δημιουργίες.

Στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του, το φεστιβάλ έχει συγκεντρώσει 23 ταινίες που στα «χαρτιά» τουλάχιστον δείχνουν άκρως ενδιαφέρουσες. Ανάμεσά τους αρκετά οικογενειακά δράματα όπως ο «Γιός» (The son) του Φλόριαν Ζέλερ, σκηνοθέτη του «Πατέρα» (Οσκαρ ερμηνείας για τον Αντονι Χόπκινς) που εδώ συνεργάζεται με τον Χ. Τζάκμαν στον ρόλο του τίτλου και τα «Παιδιά των άλλων» (Les enfants des autres) της Ρεμπέκα Ζλοτόφσκι με την Βιρζινί Εφιρά στον ρόλο της άτεκνης δασκάλας που θα γίνει η αγαπημένη προστάτιδα της τετράχρονης κόρης από άλλο γάμο του ερωτικού συντρόφου της (Ροσντί Ζεμ).

Ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του, Κώστα Γαβρά, ταινίες του οποίου έχουν φιλοξενηθεί αρκετές φορές στο φεστιβάλ Βενετίας, ο Ρομάν Γαβράς παρουσιάζει εντός συναγωνισμού, την σύγχρονη ταινία «Athena», θέμα της οποίας το χάος που προκαλεί σε ένα γκέτο μαύρων ονόματι Athena, ο άδικος θάνατος σε αστυνομική συμπλοκή του νεότερου αδελφού μιας οικογένειας. Συνσεναριογράφος της ταινίας είναι ο Λάτζι Λι, του οποίου οι «Αθλιοι» είχαν διακριθεί στο φεστιβάλ των Καννών με το μεγάλο βραβείο της επιτροπής. Σύμφωνα με τον Ρ. Γαβρά, για την δημιουργία της εμπνεύστηκε από το αρχαίο δράμα.