Μπορούν οι πολίτες με άσθμα να κάνουν άφοβα τις βουτιές του στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

Την απάντηση μας δίνει η Δρ. Σταματούλα Τσικρικά, , Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας και Πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας τονίζοντας στο in πως η συγκεκριμένη δραστηριότητα όχι μόνο ωφελεί τους ασθενείς με άσθμα, αλλά επίσης υπάρχουν αθλητές τεράστιου βεληνεκούς που προτιμούν την κολύμβηση. Ωστόσο όπως επισημαίνει η ίδια θα πρέπει να υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που οι ασθενείς με άσθμα δεν θα πρέπει να παραλείψουν.

Όπως εξηγεί η κα. Τσικρικά, το βρογχικό άσθμα είναι συχνή, χρόνια και πολυπαραγοντική αναπνευστική πάθηση, με κύριο χαρακτηριστικό τη φλεγμονή των αεραγωγών.

Η υπεραντιδραστικότητα των βρόγχων και ο βρογχόσπασμος προκαλούν περιορισμό της ροής του αέρα και εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα δύσπνοια, βάρος στο στήθος, συριγμό και βήχα.

Στην επιδείνωση των συμπτωμάτων συμβάλουν ποικίλοι εκλυτικοί ή ερεθιστικοί παράγοντες όπως η σκόνη, οι γύρεις, η υγρασία, ο καπνός, οι λοιμώξεις και η άσκηση.

Αθλητές υψηλών επιδόσεων πάσχουν από άσθμα

Λαμβάνοντας την ορθή και προσαρμοσμένη φαρμακευτική αγωγή στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητές του κάθε ασθματικού ασθενή, ο ίδιος έχει τη δυνατότητα να ζει μια καθόλα φυσιολογική ζωή και δύναται να συμμετέχει σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες χωρίς αποκλεισμούς.

Η πνευμονολόγος μάλιστα επισημαίνει πως δεν είναι  λίγοι οι αθλητές υψηλών επιδόσεων οι οποίοι αν και πάσχουν από βρογχικό άσθμα, έχουν επιφέρει επιδόσεις ανάλογες χρυσών μεταλλίων και ολυμπιακών ρεκόρ.

Μπορεί όμως η επαφή με το νερό της θάλασσας ή της πισίνας να πυροδοτήσει μια επιδείνωση των συμπτωμάτων και εμφάνισης παρόξυνσης του άσθματος; Παράγοντες όπως η θερμοκρασία του νερού, η υγρασία, και η ένταση της σωματικής άσκησης αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για τον ασθματικό ασθενή να στερηθεί τις ευεργετικές ιδιότητες της κολύμβησης σε μία χώρα που βρέχεται από καταγάλανα νερά;

Το κολύμπι ως άθλημα

Όπως επισημαίνει η κα. Τσικρικά, όπως είναι ήδη γνωστό το κολύμπι ως αεροβική άσκηση έχει εξαιρετική επίδραση στη συνολική φυσική κατάσταση του οργανισμού, καθώς πρώτα από όλα, αντιτίθεται στη δύναμη της βαρύτητας και θέτει το ελάχιστο στρες στα οστά και στις αρθρώσεις, ενώ την ίδια χρονική στιγμή γυμνάζει και κινητοποιεί το πλείστον των μυϊκών ομάδων του σώματος, συμπεριλαμβανομένων και των αναπνευστικών μυών.

Επιστημονικά δεδομένα

«Τα επιστημονικά δεδομένα έχουν ήδη αποδείξει ότι οι ασθματικοί ασθενείς που λαμβάνουν την αγωγή τους και βρίσκονται σε σταθερή αναπνευστική λειτουργία επωφελούνται σημαντικά από την κολύμβηση. H άσκηση των μυών στο υδάτινο περιβάλλον ενισχύει τη σωματική διάπλαση, βελτιώνει την πίεση, τη δύναμη, τον συγχρονισμό, καθώς και την αντοχή κυρίως των εισπνευστικών αλλά και εκπνευστικών μυών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κολύμβηση σε πισίνα όπου η θερμοκρασία διατηρείται στα πρότυπα επίπεδα θερμότητας, υγρασίας και επιπέδων χλωρίου αποτρέπει στην εμφάνιση συμπτωμάτων άσθματος πέραν του τέλους της άθλησης, ειδικά όταν η άθληση γίνεται σε πλαίσια ενός προσαρμοσμένου τεχνικού προγράμματος ασκήσεων και υπό την καθοδήγηση εκπαιδευμένου προσωπικού», αναφέρει η ειδικός και καταλήγει:

«Σε κάθε περίπτωση, ο ασθματικός ασθενής θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με τον προσωπικό πνευμονολόγο του, όπου ανάλογα με το επίπεδο ελέγχου του άσθματος, ίσως μεταβάλλει τη θεραπευτική διαχείριση του με κύριο στόχο την ελαχιστοποίηση των κλινικών συμπτωμάτων και την συμμετοχή στις θαλάσσιες δραστηριοτήτων ιδίως κατά τους θερινούς μήνες».

*Η Δρ. Τσικρικά Σταματούλα είναι Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας, Πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας