Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι μάλλον απίθανο να συμφωνήσουν στο συμβούλιο που θα διεξαχθεί εντός της εβδομάδας την επιβολή πλήρους απαγόρευσης στις χορηγήσεις θεωρήσεων διαβατηρίου σε όλους τους πολίτες της Ρωσίας ανεξαιρέτως, απόφαση που θα απαιτούσε ομοφωνία, προεξόφλησε ο Υπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters), μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ÖRF της Αυστρίας χθες Κυριακή.

Δεν θα βοηθήσει

«Δεν νομίζω ότι το να διακόψουμε τη σχέση με τον ρωσικό άμαχο πληθυσμό θα βοηθήσει και δεν νομίζω πως αυτή η ιδέα θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη ομοφωνία», εξήγησε ο κ. Μπορέλ, ο οποίος προεδρεύει στα συμβούλια εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, σε δηλώσεις του στην αυστριακή δημόσια τηλεόραση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Δείτε ακόμα – Economist: Οι κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία είναι ελαττωματικές

«Νομίζω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο που δίνονται βίζες σε ορισμένους Ρώσους, ασφαλώς δεν πρέπει να δίνονται σε ολιγάρχες. Πρέπει να είμαστε πιο επιλεκτικοί.

»Αλλά δεν τάσσομαι υπέρ του να σταματήσουμε να δίνουμε βίζες σε όλους τους Ρώσους» ανεξαιρέτως, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Παρέμβαση Μπέρμποκ

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ άφησε την Παρασκευή να εννοηθεί πως το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να επιδιώξει συμβιβασμό όσον αφορά την περιστολή του δικαιώματος ρώσων τουριστών να επισκέπτονται την ΕΕ, καθώς άλλες ευρωπαϊκές χώρες απαιτούν να υιοθετηθεί σκληρή και ενιαία γραμμή σε αντίποινα για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Δείτε περισσότερα – Μπέρμποκ: Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η είσοδος Ρώσων στην ΕΕ