Όπως και στην υπόλοιπη Γερμανία, έτσι και στο Μάιντς λαμβάνονται έκτακτα μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς η κυβέρνηση Σολτς προσπαθεί αγωνιωδώς να προετοιμαστεί ενόψει ενός πολλαπλώς δύσκολου χειμώνα.

Όμως στην πόλη που ήταν μέχρι πρότινος γνωστή κυρίως ως η γενέτειρα του Γουτεμβέργιου και για το ετήσιο καρναβάλι της, οι ανέλπιστες…  «παρενέργειες» της επιτυχίας του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19 επιτρέπουν σε κατοίκους και αρχές να ατενίζουν το μέλλον με συγκρατημένη αισιοδοξία.

Αιτία; Στο Μάιντς, την πρωτεύουσα στο γερμανικό κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο, έχει την έδρα της η βιοτεχνολογική εταιρεία BioNTech.

Ιδρύθηκε εκεί ως start-up το 2008 από δύο τουρκικής καταγωγής επιστήμονες, με θητεία στο τοπικό πανεπιστήμιο, που έμελλε να γίνουν ζευγάρι και στη ζωή και αυτοί που τελικά ανέπτυξαν ένα από τα βασικά εμβόλια κατά της COVID-19.

Σήμερα, ο Ουγούρ Σαχίν και η Οζλέμ Τουρετζί ερευνούν παράλληλα θεραπείες με εμβόλιο mRNA για τον καρκίνο.  Πλέον συγκρίνονται από πολλούς με το ζεύγος Πιέρ και Μαρί Κιουρί.

Ανέλπιστα έσοδα

Προ κοροναϊού, το Μάιντς των 200.000 κατοίκων ήταν από τις πιο υπερχρεωμένες πόλεις της Γερμανίας, με ετήσια ελλείμματα που ξεπερνούσαν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Μετά ωστόσο τα τρελά έσοδα της BioNTech λόγω του εμβολίου για τον κοροναϊό, τα ταμεία της πόλης γέμισαν με ταχύτητα φωτός.

Μόνο πέρυσι, τα έσοδα από τους φόρους επιχειρήσεων ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Κι αν και η προέλευσή τους είναι επισήμως απόρρητη, είναι βέβαιο ότι προέρχονται σχεδόν στο σύνολό τους από τα μυθικά κέρδη του βιοτεχνολογικού κολοσσού.

Φέτος, τα αντίστοιχα φορολογικά έσοδα αναμένεται αισίως να αγγίξουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Ίσως μάλιστα αυτές οι αρχικές εκτιμήσεις να αποδειχθούν τελικά πολύ συγκρατημένες, εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι η κοινοπραξία Pfizer/BioNTech ετοιμάζεται να πάρει έγκριση για τη διάθεση της ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά των υποπαραλλαγών BA.4 και BA.5 της μετάλλαξης Όμικρον, εντός του φθινοπώρου.

Σε κάθε περίπτωση, οι αρχές του Μάιντς ανοίγουν εν μέσω πανεθνικής κατήφειας… σαμπάνιες.

Αφενός γιατί θα αποπληρώσουν φέτος μέχρι και το τελευταίο σεντ των χρεών του δήμου -κάτι που ο τοπικός Τύπος αποκαλεί «το θαύμα του Μάιντς».

Αφετέρου γιατί τώρα μπορούν να καταστρώνουν σχέδια για τη βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, επενδύοντας στη δυναμική που έχει αναπτυχθεί στην πόλη στους τομείς έρευνας και υγείας.

«Δεν μπορώ να σας αποκαλύψω ακόμα το σύνθημα, αλλά θα σχετίζεται με τη βιοτεχνολογία. Σας εκπλήσσει;» λέει στην εφημερίδα Liberation ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Μάιντς, Μίκαελ Έμπλινγκ, αναφερόμενος σε μια νέα καμπάνια μάρκετινγκ.

«Δεν σκέφτομαι πλέον τη διαχείριση των χρεών, αλλά το επενδυτικό μας σχέδιο. Τι να τα κάνεις όλα αυτά τα χρήματα; Αυτό είναι το ερώτημα», τονίζει με ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη

«Αυτή η πόλη άλλαξε το πρόσωπο του κόσμου δύο φορές: μια με το τυπογραφείο, που άνοιξε το δρόμο για τη δημοκρατία στη Δύση και μια δεύτερη με ένα εμβόλιο που έσωσε τον πλανήτη από την πανδημία. Έχουμε γίνει το φαρμακείο του πλανήτη»…

Μεγάλα σχέδια

Προφανώς, όλοι διεκδικούν ένα μερίδιο από την «πίτα» των κερδών. Ο κατάλογος των αιτημάτων όλο και μεγαλώνει.

Δωρεάν δημόσια συγκοινωνία. Ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας. Μείωση του φόρου για την κατοχή σκύλου -ο υψηλότερος στη Γερμανία. Ένα νέο μουσείο Ιωάννη Γουτεμβέργιου…

«Είναι εντυπωσιακό όταν κερδίζει κανείς το Λόττο, όμως αυτό δεν είναι λόγος για να καλέσει όλη την πόλη σε πάρτι και να φάνε όλοι μαζί λουκάνικα», περιγράφει γλαφυρά την κατάσταση ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος.

«Το Μάιντς δεν είναι πλέον φτωχό. Δεν είναι όμως ακόμα πλούσιο»,  προειδοποιεί. «Πρέπει να μετατρέψουμε αυτή τη νίκη σε πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης».

Ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα Giving Back, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αγορά ηλεκτρικών λεωφορείων, εισιτήριο μεταφοράς για φοιτητές με 365 ευρώ ετησίως, ανακαίνιση και επέκταση του τραμ, ανακαίνιση πισινών (25 εκατ. ευρώ) και δημόσιων τουαλετών (200.000 ευρώ), εκσυγχρονισμός γυμναστηρίων (350.000 ευρώ).

«Είμαστε πολύ προσεκτικοί. Αρνούμαστε να επενδύσουμε σε έργα που είναι πολύ φιλόδοξα. Αλλά πιστεύω ακράδαντα στην υπόθεση BioNTech», διαβεβαιώνει ο Μίκαελ Έμπλινγκ.

«Αυτή η εταιρεία έχει επιδείξει μια απίστευτη ενέργεια που προσελκύει νέους με προοπτική. Θα υποδεχθούμε πολύ κόσμο», πανηγυρίζει ο Δρ. Γκέοργκ Κράους, πρόεδρος του Πανεπιστημίου Ιωάννης Γουτεμβέργιος.

Σε μια πόλη όπου ήδη το 15% του πληθυσμού είναι φοιτητές, οι τοπικές αρχές διέθεσαν πρόσφατα 300 στρέμματα γης για την ανέγερση μιας νέας πανεπιστημιούπολη βιοτεχνολογίας.

Στόχος είναι η δημιουργία 5.000 νέων θέσεων εργασίας, για ειδικούς από ολόκληρο τον κόσμο.

Ατενίζοντας το μέλλον

Μόνο η BioNTech, η οποία ήδη διαθέτει δέκα κτίρια διάσπαρτα στην πόλη, θέλει να προσλάβει 2.000 ερευνητές.

Η εταιρεία έχει δημιουργήσει το δικό της ερευνητικό κέντρο στην περιοχή ενός παλιού στρατώνα της Bundeswehr (του γερμανικού στρατού), που είναι δίπλα στα κεντρικά γραφεία της.

Στο Μάιντς έχουν αρχίσει εν τω μεταξύ να συρρέουν ακαδημαϊκοί, start-ups και επενδυτές, καταλαμβάνοντας θέσεις στην πόλη που θέλει να γίνει η… Σίλικον Βάλεϊ της βιοτεχνολογίας.

«Χρειαζόμαστε χώρο για νέα εργαστήρια και δεν μπορώ να βρω!», παραπονιέται ο Κρισναράτζ Ρατζαλίγκαμ, διευθυντής της KHR Biotec.

Ενα εξτρά κίνητρο σαφώς αποτελεί η απόφαση των αρχών του Μάιντς για μείωση των συντελεστών φορολόγησης επιχειρήσεων. Πολλοί σχολίασαν ότι το μέτρο ήταν σχεδόν «φωτογραφικό» για την BioNTech, ώστε να μην αλλάξει έδρα.

Τώρα πάντως προσελκύσει κι άλλες εταιρείες, κυρίως του κλάδου της βιοϊατρικής. Γεγονός, που έχει προκαλέσει γκρίνια από γειτονικές πόλεις.

Στην απέναντι όχθη του Ρήνου για παράδειγμα, στο έως τώρα κατά πολύ πλουσιότερο Βισμπάντεν, την πρωτεύουσα του κρατιδίου της Έσσης, πληθαίνουν οι επικρίσεις για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Κακώς διαμαρτύρονται, λέει ο συμπρόεδρος των Πρασίνων του Μάιντς, Γιόνας Κόνιχ. «Το Βισμπάντεν», λέει καγχάζοντας, «είχε στο παρελθόν χαμηλότερη φορολογία από εμάς»…