Η συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για την υπόθεση των υποκλοπών έθεσε τα πολιτικά κόμματα στην αφετηρία της κούρσας προς τις κάλπες και ανέδειξε τα χαρακτηριστικά της επερχόμενης εκλογικής μάχης. Η σφοδρή σύγκρουση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και οι υψηλοί τόνοι που χαρακτήρισαν την παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη, μια μέρα πριν, κατά την ομιλία του στους βουλευτές και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών.

Στον αστερισμό της μετωπικής

Η πολιτική ζωή εισέρχεται στον αστερισμό των μετωπικής σύγκρουσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση και το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι εκρηκτικό. Μπορεί να αντέξει η χώρα σε αυτή τη φάση μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής όξυνσης;

Το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών έπιασε απροετοίμαστη την κυβέρνηση, την αιφνιδίασε, και η αρχική διαχείριση του όλους ζητήματος από το Μέγαρο Μαξίμου φάνηκε να δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα από αυτά στα οποία επιχειρούσε να απαντήσει. Δημιούργησε, επίσης, ένα κλίμα πολιτικής αστάθειας. Τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αναθερμάνθηκαν και η εκτίμηση ότι οι υποκλοπές έβαλαν ταφόπετρα στην αυτοδυναμία της ΝΔ, κέρδισε έδαφος. Η πολιτική υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη που κατέγραφαν όλες οι δημοσκοπήσεις της προηγούμενης περιόδου τέθηκε υπό αμφισβήτηση από πολιτικούς αντιπάλους αλλά και από πολιτικούς συμμάχους. Ο Πρωθυπουργός δεχόταν εισηγήσεις να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις.

Στην ανατροπή αυτού του κλίματος στόχευσε, χθες, ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης δεν πήγε στη Βουλή ως «κατηγορούμενος» όπως τον ήθελαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το μήνυμα που εξέπεμψε ήταν σαφές. Στην υπόθεση Ανδρουλάκη υπήρξαν λάθη που αναγνωρίστηκαν, κενά στο σύστημα των παρακολουθήσεων που διορθώθηκαν, αλλά όλη αυτή η ιστορία δεν έχει αλλάξει σημαντικά τους πολιτικούς συσχετισμούς και πολύ περισσότερο δεν αλλάζει τον σχεδιασμό του. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι έχει ασπαστεί τη μια από τις δύο οπτικές που υπάρχουν στους κόλπους των επιτελών του και των στελεχών της ΝΔ. Ότι το θέμα των υποκλοπών ασκεί πίεση στην κυβέρνηση η οποία είναι πρόσκαιρη. Οι υποκλοπές, εκτιμάται, δεν είναι θέμα το οποίο θα απασχολήσει για πολύ ακόμα τον κόσμο, τα προβλήματα της καθημερινότητας και ειδικά του αυξημένου κόστους διαβίωσης, θα το σκεπάσουν. Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται και εφόσον δεν προκύψουν νέα συνταρακτικά στοιχεία στην υπόθεση των υποκλοπών να ακολουθήσει τον σχεδιασμό του επιχειρώντας, και με την παρουσία του στη ΔΕΘ, να πετάξει τη μπάλα σε άλλο γήπεδο.

Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης, το επόμενο βήμα

Δεν αλλάζει, λοιπόν ούτε ο σχεδιασμός αλλά ούτε το δίλλημα το οποίο προτίθεται να θέσει στο εκλογικό σώμα ο Πρωθυπουργός. Το δίλλημα της κυβερνητικής σταθερότητας. Του το επιτρέπει το γεγονός ότι στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να υπάρχει ένας αξιόπιστος εναλλακτικός κυβερνητικός πόλος. Το δίλλημα «Μητσοτάκης ή περιπέτειες» θεωρείται, ακόμα, ισχυρό.

Πριν από τη θερινή ανάπαυλα και το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών ο Αλέξης Τσίπρας έδειχνε δημοσκοπικά τελματωμένος και μάλλον αδύναμος να αμφισβητήσει την πολιτική υπεροχή του κ. Μητσοτάκη να δημιουργήσει την αίσθηση ότι μπορεί να διεκδικήσει την πρωτιά στις εκλογές. Οι μνήμες από τις μελανές σελίδες της διακυβέρνησης του είναι ακόμα νωπές, η αξιοπιστία του δεν έχει αποκατασταθεί στο εκλογικό σώμα και οι αναφορές του σε «προοδευτική διακυβέρνηση» φάνταζαν κενές περιεχομένου. Ουδείς και κυρίως το ΠαΣοΚ δεν έδειχνε διάθεση να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι υποκλοπές δημιούργησαν νέα δεδομένα για τον Αλέξη Τσίπρα που επιχείρησε να αναλάβει τα ηνία των κινήσεων στον αντιπολιτευτικό χώρο. Ανέβασε από την αρχή της υπόθεσης τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση επιχειρώντας να αναλάβει την πρωτοβουλία των αντιπολιτευτικών κινήσεων. Αν και δεν είναι κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, αξιοποίησε την απουσία του προέδρου του ΠαΣοΚ από τη συζήτηση στη Βουλή σε μια εμφανή προσπάθεια να εμφανιστεί ως ο ηγέτης όλης της αντιπολίτευσης. Η ομιλία του ήταν ένα διαρκές άνοιγμα στον Νίκο Ανδρουλάκη και το χώρο του ΠαΣοΚ, έστω και αν αυτό αποκρούστηκε για μια ακόμα φορά από τη Χαριλάου Τρικούπη. Ο κ. Τσίπρας πραγματοποίησε μια εμφάνιση με στιγμές καλύτερες από τις προηγούμενες εμφανίσεις του στη Βουλή και είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό. Διατήρηση των υψηλών τόνων αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και πίεση προς το ΠαΣοΚ στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας ενός εναλλακτικού προοδευτικού πόλου διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης, το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης φαίνεται να βγαίνει ενισχυμένος από την εξέλιξη του σκανδάλου των υποκλοπών. Η πίεση που δεχόταν το προηγούμενο διάστημα τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τον Αλέξη Τσίπρα έχει υποχωρήσει. Το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι το ΠαΣοΚ θα πάει με τη ΝΔ δεν πείθει και επίσης δεν πείθει, όπως το προηγούμενο διάστημα, το αφήγημα της ΝΔ ότι το ΠαΣοΚ έχει αποφασίσει τη σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο ΠαΣοΚ υπάρχει κλίμα ανάκαμψης η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η υπόθεση των υποκλοπών έχει, εκτός των άλλων, δημιουργήσει κλίμα συμπάθειας προς το πρόσωπο του κ. Ανδρουλάκη, η οποία θα εκφραστεί και στις δημοσκοπήσεις. Ως προς τον εκλογικό στόχο, μετά το δημοσκοπικό μούδιασμα του τελευταίου διαστήματος η Χαριλάου Τρικούπη επαναφέρει τον πήχη στο «δεν υπάρχει ταβάνι». Η πολιτική στρατηγική που θα ακολουθηθεί καθοδηγείται πλέον από το «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας». Το επόμενο διάστημα ο κ. Ανδρουλάκης θα επιμείνει στο να κρατά ψηλά στην ατζέντα το θέμα των υποκλοπών ενώ παράλληλα θα αρχίσει να ανοίγει την προγραμματικής του βεντάλια. Στόχος του να εμφανίσει το ΠαΣοΚ, ως παίχτη εξουσίας.

Περιμένοντας τις δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις και ειδικά αυτές που θα ακολουθήσουν τις εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, στις οποίες στρέφουν το βλέμμα τους τα κομματικά επιτελεία, αποκτούν ξεχωριστή σημασία. Θα δώσουν μια πρώτη εικόνα των συσχετισμών δύναμης στο πολιτικό σκηνικό μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών. Σε τι βαθμό έχει πλήξει αυτή η ιστορία την κυβέρνηση και την εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη; Έχει δώσει ώθηση στα κόμματα της αντιπολίτευσης; Είναι διαχειριστική ή όχι η κατάσταση από την κυβέρνηση; Τα ευρήματα αυτά, όπως λέγεται, είτε θα ενισχύσουν τις γραμμές πλεύσης που έδειξαν να χαράσσονται κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή είτε θα δημιουργήσουν την ανάγκη για αν αναθεώρησή τους.