Για τα όσα δεν έδειξαν οι κάμερες από τη χθεσινή επεισοδιακή συζήτηση στη Βουλή για το σκάνδαλο των υποκλοπών θα τα διαβάσατε παρακάτω, στη σημερινή στήλη με μπόλικο παρασκήνιο και με αποκαλύψεις πως η ΕΥΠ συνδέεται με τις «επισυνδέσεις» και με πολλά άλλα.

Θέλω ωστόσο να αρχίσω με την χθεσινοβραδινή δήλωση του Ρόμπερτ Μενέντεζ κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του ΕΚΠΑ. Έχει τη σημασία της αυτή η δήλωση, αφενός επειδή ο Μενέντεζ είναι Αμερικανός, είναι Πρόεδρος της πανίσχυρης επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου και αφετέρου επειδή το τελευταίο διάστημα, οι Ερντογάν, Τσαβούσογλου και Ακάρ προκαλούν συνεχώς, απειλούν ότι θα έρθουν μια νύχτα και αποστέλλουν καθημερινώς τα αεροπλάνα και τα UAV τους στο Αιγαίο πραγματοποιώντας δεκάδες παραβιάσεις και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Ο Γερουσιαστής χαρακτήρισε την Τουρκία ως τη μεγαλύτερη απειλή για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί. Εξήγησε και τον λόγο: «Συνεχώς παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο με τα μαχητικά της. Κανένας δε μπορεί να ανεχτεί αυτές τις πρακτικές. Ειδικά από ένα μέλος του ΝΑΤΟ» είπε ο κ. Μενέντεζ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και υπογράμμισε ότι οι τακτικές της Άγκυρας δεν χαρακτηρίζουν μία δημοκρατική χώρα. Ήταν επίσης κατηγορηματικός ότι για τους παραπάνω λόγους δεν πρέπει να εγκριθεί η συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16, που επιδιώκει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι συνεργάτες του.

■■■

Το ραντάρ Τασούλα

Πάμε τώρα στο πλούσιο παρασκήνιο από τη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Όχι δεν αρχίσω από την αντιπαράθεση και τους υψηλούς τόνους, τους οποίους θα διαβάσατε σε άλλες στήλες, αλλά από τον Πρόεδρο του Σώματος, οποίος όπως φάνηκε διαθέτει ένα είδος… ραντάρ.

Ίσως οι περισσότεροι να το έχουν παρατηρήσει ότι από την έδρα του Προέδρου της Βουλής ο Κώστας Τασούλας έχει μια πανοραμική εικόνα της αιθούσης της Ολομέλειας. Από εκεί ψηλά παρατηρεί και ακούει τα πάντα. Βλέπει ακόμα και ποιοι βουλευτές βγάζουν τα κινητά τους, ποιοι ομιλούν με αυτά και ποιοι θέλουν να φωτογραφίσουν… αλλήλους. Χθες τη στη διάρκεια της ομιλίας του κ. Τσίπρα, ο κ. Τασούλας συνέλαβε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αναπληρωτή υπουργό (από αυτούς που καθημερινώς ασχολούνται οι πολιτικές και οι παραπολιτικές στήλες των εφημερίδων), να φωτογραφίζει με το κινητό του. Στην αρχή τον άφησε, αλλά όταν διαπίστωσε ότι ο εν λόγω βουλευτής είχε στραμμένη την κάμερα του κινητού προς τον Πρωθυπουργό, άρχισε να τον παρατηρεί καλύτερα. Διαπίστωσε ότι ο εν λόγω Συριζαίος δεν έβγαζε απλώς φωτογραφίες του Πρωθυπουργού, αλλά περίμενε να κάνει κάποια έκφραση ή κάποια γκριμάτσα ο κ. Μητσοτάκης για να τον φωτογραφίσει. Και κατόπιν να το ανεβάζει στο Facebook ή στο twitter. E, τότε του έκανε παρατήρηση, του έβγαλε δηλαδή κίτρινη κάρτα.

■■■

Τι γυρεύει ο Νίξον στη Βουλή

Αλλά μην νομίζετε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής παρατηρεί μόνον αυτούς που φωτογραφίζουν στην αίθουσα Ολομέλειας, ακούει κιόλας τι λένε και τι φωνάζουν οι βουλευτές από κάτω. Σε κάποια στιγμή άκουσε τον Νίκο Φίλη να κάνει λόγο για το Γουώτεργκεϊτ με τον κ. Τασούλα να του απαντά «εσύ που το ξέρεις αυτό; Στο είπε ο Νίξον;». Βεβαίως οι βουλευτές της ΝΔ γέλασαν, αλλά καθόλου δεν άρεσε αυτή η παρατήρηση στους Συριζαίους.

■■■

Οι χαρακτηρισμοί που έδωσε ο Πρωθυπουργός στην ΕΥΠ

Τώρα θα σας αναφέρω μερικούς χαρακτηρισμούς που έδωσε ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του για την ΕΥΠ. Πρώτα απ΄όλα είπε ότι αποτελεί «εθνική ευθύνη για την ασφάλεια της χώρας». Εν συνεχεία παραδέχθηκε ως ο χώρος των μυστικών υπηρεσιών είναι «σκοτεινός», επανήλθε όμως λέγοντας πως η ΕΥΠ «εκτελεί εθνικό έργο», συνέχισε με τις επιτυχίες της ΕΥΠ (αυτές δηλαδή που επιτρέπεται να ειπωθούν καθώς γνωρίζετε ότι η ΕΥΠ μόνον μυστικές αποστολές έχει), όπως η απόπειρα εισβολής μεταναστών στον Έβρο και τέλος χαρακτήρισε την ΕΥΠ ως «πολύτιμο υπηρεσιακό βραχίονα του κράτους». Και ζήτησε να πέσουν οι τόνοι…

■■■

Οι 54.000 και πλέον παρακολουθήσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Εκεί όμως που φάνηκε να ενθουσιάζει τους βουλευτές της ΝΔ ήταν η τελευταία ατάκα από την πεντάλεπτη τριτολογία του κ. Μητσοτάκη. Λίγο πριν αποχωρήσει από το Κοινοβούλιο, για το προγραμματισμένο ραντεβού του με τον κ. Μενέντεζ, είπε στον κ. Τσίπρα ότι επί των ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή επί των ημερών κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργού, υπήρξαν 54.000 πλέον παρακολουθήσεις και κοιτάζοντας προς το έδρανο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης του είπε: «Μία- μία τις κοιτάξατε; Άλλη δουλειά δεν είχατε να κάνετε; Εγώ δεν γνώριζα καμία». Σηκώθηκαν οι γαλάζιοι βουλευτές όρθιοι και χειροκροτούσαν τον Πρωθυπουργό, ο οποίος έβαλε το χέρι του στο μέρος τη καρδιάς και τους ευχαρίστησε.

■■■

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο καφενείο, της ΝΔ στο Εντευκτήριο

Αν και ατμόσφαιρα μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας ήταν τεταμένη, με αλληλοκατηγορίες και χαρακτηρισμούς (όπως «ωτακουστής, «ψεύτης», «θρασύδειλος πολιτικός» κτλ.) ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, στο Περιστύλιο του Περικλέους και στα καφενεία επικρατούσε ηρεμία. Και η ηρεμία επετεύχθη επειδή οι βουλευτές της ΝΔ από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν σε απόσταση.

Οι μεν του ΣΥΡΙΖΑ είχαν συγκεντρωθεί στο καφενείο (στον χώρο όπου επιτρεπόταν το κάπνισμα) οι δε της ΝΔ στο Εντευκτήριο και στην βεράντα (για τους καπνίζοντες). Καμιά φορά περνούσε από τον Εντευκτήριο ο Παύλος Πολάκης (επειδή είχε παρκάρει την μηχανή του έξω το Εντευκτήριο) αλλά κανείς γαλάζιος δεν του έδινε σημασία.

■■■

Αποκάλυψη 1: Οι… επισυνδέσεις

Μπορεί ωστόσο να μην έριξε κανένα φως στο σκοτάδι η πολυαναμενόμενη συζήτηση για τις παρακολουθήσεις, αλλά τουλάχιστον σε «πηγαδάκι» των γαλάζιων βουλευτών, μάθαμε πώς γίνονταν στο παρελθόν οι «επισυνδέσεις», ποιος ήταν ο εφευρέτης της λέξης «επισύνδεση» και πως οι ξένες μυστικές υπηρεσίες υπέβαλαν τα αιτήματά τους για να παρακολουθήσει η ΕΥΠ υπόπτους για εγκλήματα και τρομοκρατία.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρώην αρχηγός της Αστυνομίας Αναστάσιος Δημοσχάκης, εξηγούσε σε μια ομάδα βουλευτών πώς επί αρχηγίας του γίνονταν οι… «επισυνδέσεις», λέξη που όπως έλεγε ο ίδιος επινόησε. Μιλούσε για το 2005, επί υπουργίας Βύρωνα Πολύδωρα και τότε που γινόταν λόγος για τα περιβόητα «βαλιτσάκια» της ΕΥΠ, που δεν ήταν βαλιτσάκια, αλλά όπως έλεγε ο κ. Δημοσχάκης, ηλεκτρονικά μηχανήματα που καταλάμβαναν έναν ολόκληρο όροφο της ΕΥΠ. Υπήρξε ένα τρόπος σύνδεσης (που δεν αποκάλυψε- ως απόρρητο) με τα καφάο του ΟΤΕ, αλλά όπως έλεγε και προτού γίνει η οποία επισύνδεση η ΕΥΠ έπαιρνε την άδεια της Εισαγγελίας και επιπλέον εξηγούσε στην Εισαγγελία τον λόγο που ήθελε να κάνει την παρακολούθηση. Πιο νόμιμη επισύνδεση δεν υπήρχε, παρατηρούσαν οι γαλάζιοι βουλευτές που τον άκουγαν.

■■■

Αποκάλυψη 2: Οι ξένες υπηρεσίες και τα έγγραφά τους

Ένας άλλος, υπουργός (αυτή τη φορά), που λόγω αρμοδιότητας ενημερωνόταν από την ΕΥΠ, αποκάλυψε πώς άρχιζε ο τρόπος συνεργασίας της ΕΥΠ με τις ξένες μυστικές υπηρεσίες. Ως πρώτο βήμα η ξένη μυστική υπηρεσία τηλεφωνούσε στον διοικητή της ΕΥΠ και υπέβαλε το αίτημα για παρακολούθηση χωρίς να εξηγήσει συγκεκριμένα τον λόγο. Εν συνεχεία ακολουθούσε απόρρητο (κωδικοποιημένο) έγγραφο στο οποίο δίνονταν στοιχεία για το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που ζητείτο η παρακολούθηση. Στο τέλος του εγγράφου πάντοτε υπήρχε μία παράγραφος, ότι εάν διαρρεύσει οποιαδήποτε στοιχείο τότε η παύει αυτομάτως και η συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά άκουσα, αυτά, πάραυτα, σας μετέφερα.

■■■

Από πού παρακολούθησε τη συζήτηση ο Ανδρουλάκης

Αρκετή ώρα μάλιστα προτού αρχίσει η συνεδρίαση, προτού κάνουν την εμφάνισή του τα συνεργεία της τηλεόρασης και οι φωτορεπόρτερ υπήρξε η πρώτη είσοδο αρχηγού κόμματος. Μου είπαν ότι ήταν η πρωινή άφιξη του Προέδρου του ΠαΣοΚ Νίκου Ανδρουλάκη στη Βουλή, ο οποίος αφού δεν μπορούσε να βρίσκεται και να μιλήσει στην Ολομέλεια παρακολούθησε όλη τη συζήτηση στο γραφείο του. Πέρασε ωστόσο από το Εντευκτήριο βουλευτών, όπου εκεί βρισκόταν μια ομάδα βουλευτών του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά δεν κάθισε μαζί τους απλώς τους χαιρέτησε και κατευθύνθηκε στο γραφείο του. Ισως να πρόσεξε και τον Παύλο Πολάκη που βρισκόταν λίγα μέτρα από τους βουλευτές του ΠαΣοΚ και δεν ήθελε κουβέντα μαζί του. Ο κ. Πολάκης πάντως μιλούσε με βουλευτές της ΝΔ λέγοντάς τους «σήμερα χάσατε το χρώμα σας».

■■■

Γαλάζια σύσκεψη για την εξεταστική επιτροπή

Σύσκεψη υπήρξε και ανάμεσα σε βουλευτές της ΝΔ για τον τρόπο που θα εξελιχθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Εισηγητής θα είναι ο Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος όταν ρωτήθηκε από συναδέλφους του τι περισσότερο (από τις ομιλίες Μητσοτάκη) θα ειπωθεί στη συζήτηση αυτή, επανέλαβε τη γνωστή κομματική γραμμή ότι «έγινε ένα λάθος, το οποίο διορθώθηκε και προχωράμε μπροστά, θωρακίζοντας και εκσυγχρονίζοντας την ΕΥΠ».

■■■

Και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου στη Βουλή

Την ίδια ώρα υπήρξε και μία άλλη σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ (και υπεύθυνη επικοινωνίας της ευρωομάδας) Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου συζητούσε με τον Πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες του, τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί την προσεχή εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο για τις υποκλοπές. Θα είναι μια άλλη ιδιαίτερη δοκιμασία για την κυβέρνηση, αλλά και για τη ΝΔ έλεγε η κυρία Ασημακοπούλου, η οποία ήταν και η μοναδική ευρωβουλευτής που παρακολούθησέ τη συζήτηση από έδρανα των επισήμων.