Τα βλέμματα των περισσοτέρων θα είναι σήμερα στραμμένα στη Βουλή, στη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. A priori (για να χρησιμοποιήσω μια λέξη του διοικητή της ΕΥΠ κ. Δεμίρη), προβλέπεται να υπάρξει οξύτατη πολιτική σύγκρουση, με τον Πρωθυπουργό να επιχειρεί να αντικρούσει τις αναμενόμενες επιθέσεις της αντιπολίτευσης και κυρίως του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Το ερώτημα ωστόσο που κυριαρχεί είναι εάν θα υπάρξουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που έχουν ήδη ανακύψει.

Εκείνο που μαθαίνω από κυβερνητικές πηγές και σας το μεταφέρω, είναι ότι ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει να υπάρξουν τρόποι (τους οποίους και θα προτείνει) για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της πιο μυστικής υπηρεσίας της, χώρας, ήτοι προτάσεις που να δίνουν εφεξής περισσότερη έμφαση στο γεωπολιτικό, αμυντικό, διπλωματικό στόχο της ΕΥΠ και στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας.

Μαθαίνω επίσης ότι θα γίνει από κυβερνητικής πλευράς αναφορά και στο άρθρο του Αλέξη Τσίπρα (στις 12 Αυγούστου) στην «Εφημερίδα των Συντακτών», με το οποίο κάνει λόγο για σχέδιο ανασύνταξης και ανάταξης της Γ Ελληνικής Δημοκρατίας, με το Μαξίμου να διερωτάται εάν ο κ. Τσίπρας θέτει πολιτειακό ζήτημα.

***
Τα ερωτήματα που θα θέσει ο Τσίπρας

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι τόνοι στη σημερινή συνεδρίαση θα είναι υψηλοί, με τον κ. Τσίπρα να ζητεί λόγω της ΕΥΠ παραίτηση Μητσοτάκη και προκήρυξη εκλογών το φθινόπωρο. Θα θέσει μεταξύ άλλων το ερώτημα της μίσθωσης του Predator από την ΕΥΠ, καθώς και το κατά πόσο παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, αξιωματούχοι -πλην των Νίκου Ανδρουλάκη και Θανάση Κουκάκη. Όπως είναι εύλογο, για τον ΣΥΡΙΖΑ η πλήρης ευθύνη για την υπόθεση των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ ανήκει στον πρωθυπουργό, κάτι που αναμένεται να τονιστεί δεόντως στη συνεδρίαση της Βουλής.

***
Παρακολουθώντας εμένα, παρακολουθούν και εσάς

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στην ΚΟ του ΠαΣοΚ- ΚΙΝΑΛ, είπε ότι «ένας παρακρατικός μηχανισμός ήθελε όμηρο το ΠαΣοΚ, πλην όμως το σχέδιο απέτυχε παταγωδώς». Σημείωσε μάλιστα ότι «παρακολουθώντας το τηλέφωνό μου κατάφεραν να παρακολουθούν και εσάς. Κατάφεραν να «φακελώσουν», ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού τους προσωπικού»

***
Ψάχνοντας… υδραυλικό για τις διαρροές

Εάν στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας μάθετε πως θα ζητηθεί από τους βουλευτές να εναποθέσουν τα κινητά τους σε ένα κουτί έξω από την αίθουσα της Γερουσίας, μην εκπλαγείτε. Επειδή, μαθαίνω, ότι η Βουλή, δεν προτίθεται να πάρει πειθαρχικά μέτρα σε όσους βουλευτές έκαναν (κατά την έκφραση του Προέδρου του Σώματος Κώστα Τασούλα) την Επιτροπή Θεσμών «σουρωτήρι», ούτε βεβαίως σκέφτεται να συγκαλέσει την Επιτροπή Δεοντολογίας για να επιβάλει ποινές , αλλά ως πρώτο έκτακτο μέτρο θα θεσπίσει την απομάκρυνση κινητών από την αίθουσα. Το ζήτησε και άλλη μια φορά, αλλά αντέδρασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και δεν επιβλήθηκε αυτό το μέτρο. Όπως έμαθα στόχος του προεδρείου της Βουλής δεν είναι να τιμωρήσει, αλλά να οχυρώσει το Κοινοβούλιο ώστε να μην ξανασυμβούν φαινόμενα «σουρωτήρι». Ακόμα, όμως κι αν εφαρμοστεί αυτό (δηλαδή να τους αφαιρεθούν τα τηλέφωνα) δεν λύνει το θέμα, γιατί οποιοσδήποτε βουλευτής μπορεί να μιλήσει βγαίνοντας έξω από τη αίθουσα. Το ζήτημα είναι οι συμμετέχοντες στην Επιτροπή Θεσμών βουλευτές ,να τηρήσουν, είτε εντός είτε εκτός αιθούσης, το απόρρητο. Όλα τα άλλα είναι απλώς ημίμετρα.

***
Σεΐχης… Rain man

Είδατε τούτες τις ημέρες των βροχών, των αστραπών, των κεραυνών, των πλημμυρών, κανέναν να είναι ικανοποιημένος με αυτόν τον καιρό; Εγώ ανακάλυψα έναν! Τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Mohamed bin Zayed Al Nahyan ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ενθουσιάστηκε από τον καιρό (εκείνη την ώρα έβρεχε) και είπε στον κ. Μητσοτάκη: «Σε ευχαριστώ γι’ αυτόν τον πολύ όμορφο καιρό. Αν το κανόνισες για εμάς, σε ευχαριστώ πολύ. Αναζητούμε βροχή, αλλά έχετε μια όμορφη χώρα…»

***
Με αφρό καπνιστής μελιτζάνας το γεύμα του Σεΐχη

Εν συνεχεία ο Πρωθυπουργός παρέθεσε γεύμα στον Σεΐχη. Πού; Στο δώμα του King George με τον Σεΐχη να είναι και πάλι ενθουσιασμένος γιατί μόλις άρχισαν να τρώνε νάσου πάλι η βροχή και αυτή την φορά να βρέχει καταρρακτωδώς. Τι έφαγαν; Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε το μενού: Πρώτο πιάτο σούπα μπριάμ με ψητά λαχανικά και αρωματικά (από τον κήπο του King George παρακαλώ, όπως έγραφε το μενού). Εν συνεχεία ψητό μανούρι σε φύλα ρόκας με σύκα και ξηρούς καρπούς. Κύριο πιάτο Αρνί σιγοψημένο στο πήλινο με κουσκούς και αφρό καπνιστής μελιτζάνας. Επιδόρπιο; Μαρέγκες γεμιστές με κρέμα λάϊμ, κραμπλ βανίλιας και σορμπέ λεμονόχορτο. Στο τέλος προσφέρθηκε τσάι ή καφές με νοστιμότατα βουτήματα. Μαζί με τον Πρωθυπουργό ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και άλλοι…

***
Από το 2016 το ΚΚΕ υπό παρακολούθηση

Η υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη έφερε στην επικαιρότητα και άλλη μια υπόθεση, αυτή των συνακροάσεων-παρακολουθήσεων στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ στον Περισσό. Μπορεί πολλοί να έχουν ξεχάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση, το ΚΚΕ όμως όχι, για αυτό δικαίως ζητά να αποτελέσει κι αυτή αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής.

Η πρώτη καταγγελία του ΚΚΕ έγινε το 2016, και ακολούθησαν κι άλλες το 2017, το 2019, το 2020 και το 2022 με αντίστοιχα κρούσματα. Τι ακριβώς συνέβαινε; Όπως είχε καταγγείλει το ΚΚΕ οι οχλήσεις στο τηλεφωνικό του κέντρο αφορούσαν συνακροάσεις με τρίτους, μεταξύ των οποίων τα τηλεφωνικά κέντρα άλλων κομμάτων. Δηλαδή, η τηλεφωνήτρια στο Περισσό όταν απαντούσε σε τηλεφωνική κλήση άκουγε την τηλεφωνήτρια άλλου κόμματος να απαντά στην ίδια κλήση. Γίνονταν επίσης και οι λεγόμενες “ψευδείς κλήσεις”, δηλαδή διάφοροι καλούσαν πίσω στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ για κλήσεις που είχαν δεχτεί απ’ αυτό, χωρίς στην πραγματικότητα αυτές να έχουν γίνει.

Το ΚΚΕ μιλάει για “κουκούλωμα” γιατί όπως λέει έχει αναδείξει κρίσιμα στοιχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν στη σχετική έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά απαντήσεις δεν έχει πάρει.

Για παράδειγμα, ένα από τα πολλά στοιχεία που και με ερώτηση βουλευτών του, έχει αναδείξει, είναι το εξής: Στην επίσημη έρευνα της ΑΔΑΕ αναφέρεται ότι ανάμεσα στις ύποπτες κλήσεις στο τηλεφωνικό του κέντρο, όπως έχει αποκαλυφτεί, υπάρχουν και δύο κλήσεις από διεθνή διασύνδεση με εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ΚΚΕ υποστηρίζει πως ιδιαίτερα γι’ αυτές τις κλήσεις μπορεί να εντοπιστεί το πρόσωπο του παρεμβαίνοντα γιατί η σημερινή, υψηλή τεχνολογία επιτρέπει την ταχύτατη διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων και οι υπαίτιοι θα έπρεπε ήδη να έχουν αποκαλυφθεί. Και σ’ αυτό, με την τεχνολογία, έχει δίκιο.

***
Ένας χρόνος χωρίς τον Μίκη

Κοντά σας όλη μου τη ζω», «Ένας χρόνος χωρίς τον Μίκη». Αυτός είναι ο τίτλος της μεγάλης συναυλίας που διοργανώνει το ΚΚΕ με αφορμή τον ένα χρόνο από το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου στις Παλιές Φυλακές του Ωρωπού, όπου είχε φυλακιστεί ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης.

Στη συναυλία, στην οποία θα παραβρεθεί και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος. Τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη θα ερμηνεύσουν η Ρίτα Αντωνοπούλου, η Βιολέτα Ίκαρη, ο Δημήτρης Κανέλλος, η Πολυξένη Καράκογλου, η Μαριλίζα Λούντζη, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας έχει ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης.

Ένα χρόνο πριν, τη μέρα θανάτου του Μίκη, το ΚΚΕ είχε δώσει στη δημοσιότητα επιστολή του στον Δημήτρη Κουτσούμπα. Ξεχωρίζει το εξής: “Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής.”

***
Μόσιαλος: Επίτιμος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Το τμήμα ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει τελετή Αναγόρευσης του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου σε Επίτιμο Διδάκτορα την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022 και ώρα 19.30, στο Αμφιθέατρο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ του Τμήματος Ιατρικής στη ΒΙΟΠΟΛΗ Λάρισας. Ο Καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος θα τιμηθεί για την προσφορά του στην επιστήμη της Διοίκησης και Πολιτικής της Υγείας, τη συνεισφορά του στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 η οποία έχει αναγνωριστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως καθώς επίσης και στην εξαίρετη ακαδημαϊκή διδασκαλία και έρευνα, λαμβάνοντας τον τιμητικό ακαδημαϊκό τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα.