Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα διάταγμα για την αύξηση του μεγέθους των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας κατά 137.000 στρατιωτικούς, μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti.

Από το 1,9 στα 2,04 εκατομμύρια

Η αύξηση αυτή σημαίνει ότι το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεων θα φθάσει από το 1,9 στα 2,04 εκατομμύρια άτομα.

Το διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο, το στρατιωτικό προσωπικό με την προσθήκη των 137.000 στρατιωτικών θα φθάσει το 1,15 εκατομμύριο άτομα, θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να συνεχιστεί και το 2023

Νωρίτερα η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ο πόλεμος στην Ουκρανία να συνεχιστεί και το 2023. «Δεν γνωρίζουμε αν η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο. Η πραγματικότητα είναι σκληρή» δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ, υποσχόμενη ταυτόχρονα ότι η Γερμανία και οι εταίροι της «θα κάνουν τα πάντα προκειμένου η Ουκρανία να μπορεί να κερδίσει».

Η Ουκρανία «πολεμά εδώ και έξι μήνες για την ελευθερία της και για την ειρήνη, αλλά πολεμά και για την ευρωπαϊκή τάξη ειρήνης», τόνισε η κυρία Μπέρμποκ σε συνέντευξή της στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, με αφορμή την επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας.

Η ουκρανική Ημέρα Ανεξαρτησίας είναι «ένα κάλεσμα αφύπνισης» προκειμένου να αναθεωρήσουμε πώς μπορεί να στηριχθεί περαιτέρω η χώρα, πρόσθεσε η υπουργός, η οποία ωστόσο σημείωσε ότι η παράδοση όπλων παραμένει για τη Γερμανία «λεπτή γραμμή», λόγω των ελλείψεων της ίδιας της Bundeswehr.

Η Μπέρμποκ παραδέχθηκε ακόμη ότι στις σχέσεις του Βερολίνου με τις χώρες της Βαλτικής και της ανατολικής Ευρώπης «έχει γίνει μεγάλη ζημιά», την απέδωσε όμως κυρίως στην πολιτική που ασκήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, ιδίως σχετικά με τον γερμανορωσικό αγωγό Nord Stream 2. «Δεν ακούσαμε τις ανησυχίες των φίλων μας», δήλωσε.