Από την Αυστρία, όπου συμμετέχει στο φόρουμ με θέμα «Γεωπολιτική αφύπνιση της ΕΕ», ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα (φωτογραφία, επάνω, από shqiptarja.com) είπε ότι έχει έρθει η ώρα οι χώρες της Ευρώπης να καθίσουν και να μιλήσουν μαζί και πως οι χώρες των Βαλκανίων δεν μπορούν να μένουν στο περιθώριο.

«Δεν δίνουν δεκάρα»

«Εχουμε μια πανδημία και όλοι ψάχνουν για εμβόλια. Είμαστε στη μέση της Ευρώπης και παντού αυτοί οι άνθρωποι μαζεύονται στις Βρυξέλλες, μοιράζουν εμβόλια και δεν δίνουν δεκάρα σε αυτές τις 6 χώρες στη μέση της Ευρώπης (των Δυτικών Βαλκανίων) για να έχουν τουλάχιστον ένα σημάδι αλληλεγγύης.

Δείτε ακόμα – Ράμα από το Βερολίνο: Η Τουρκία δεν είναι τρίτος παράγοντας στα Δυτικά Βαλκάνια

»Πρέπει να τρέξουμε προς την Κίνα, τη Ρωσία και την Τουρκία. Αλλά, όταν μιλάμε για στρατηγική, μιλάμε για τρίτους παράγοντες που δεν πρέπει να εισέλθουν στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Πώς θα διατηρήσετε την ενότητα;»

»Η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία σώζουν ζωές στην περιοχή. Χωρίς τον πρόεδρο της Τουρκίας δεν θα είχαμε εμβόλια. Ηρθε η ώρα να καθίσουμε και να μιλήσουμε μαζί. Διαφορετικά, πώς θα διατηρήσετε την ενότητα;» τόνισε ο Ράμα στην παρέμβασή του.

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Alpbach (EFA), στο οποίο έγινε η παρέμβαση του αλβανού πρωθυπουργού, είναι μια πλατφόρμα που συζητά νέες ιδέες για μια ισχυρή και δημοκρατική Ευρώπη μέσα από διάφορες συναντήσεις και δραστηριότητες.

Πηγή:shqiptarja.com