Η Ευρώπη μαστίζεται από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 χρόνων σύμφωνα με τους επιστήμονες και η πτώση της στάθμης των υδάτων φέρνει στην επιφάνεια υποθαλάσσια αρχαία μνημεία, αλλά και θλιβερά απομεινάρια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ένα από αυτά είναι το λεγόμενο «Στόουνχετζ της Ισπανίας» στην επαρχία Κάθερες. Ήρθε στην επιφάνεια λόγω της πτώσης της στάθμης των υδάτων και ονομάζεται Ντολμέν του Γουαδαλπεράλ.

Πρόκειται για ένα αρχαίο μνημείο με περίπου 100 μονόλιθους και χρονολογείται από το 5.000 π.Χ.

Χτίστηκε σε ευθυγράμμιση με το θερινό ηλιοστάσιο, ως ναός του φωτός και καλύφθηκε από το νερό εξαιτίας των αναπτυξιακών έργων του δικτάτορα Φράνκο το 1963.

Γερμανία

Στη Γερμανία, η στάθμη του Ρήνου έχει πέσει και ο ποταμός αποκαλύπτει ογκόλιθους με χρονολογίες δεκαετιών χαραγμένες επάνω τους.

Λέγονται οι «πέτρες της πείνας», επειδή υπενθυμίζουν πως όποτε γίνονται ορατές η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

Ιταλία

Η υποχώρηση της στάθμης του Πάδου στην Ιταλία αποκάλυψε μία βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που δεν είχε εκραγεί.

Οι πυροτεχνουργοί την εξουδετέρωσαν με ελεγχόμενη έκρηξη.

Σερβία

Θύμα της ξηρασίας και ο μεγαλοπρεπής Δούναβης, που κοντά στο λιμάνι της σερβικής πόλης Πράχοβο έδειξε τι κρύβει στην κοίτη του.

Δεκάδες γερμανικά πολεμικά πλοία που βυθίστηκαν από τους Ναζί το 1944, για να μην πέσουν στα χέρια των σοβιετικών.

Τα πολεμικά σκάφη έχουν στα αμπάρια τους τόνους εκρηκτικών και πυρομαχικών.

Κίνα

Στην αχανή Κίνα, συρρικνώνεται και ο Γιάνγκτσε, ο «Γαλάζιος Ποταμός», που αποκαλύπτει τρία αγάλματα του Βούδα ηλικίας 600 ετών.

Οι Κινέζοι βιώνουν καύσωνα για δύο ολόκληρους μήνες και στο βίντεο φαίνεται η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού, η Πογιάνγκ, τον περασμένο Απρίλιο, να καλύπτει μία έκταση 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Τέσσερις μήνες μετά, η λίμνη βρέχει λιγότερα από 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μειωμένη κατά 67% στην τελευταία δεκαετία.