Η καλοκαιρινή καταιγίδα που έπληξε την Αττική στάθηκε ικανή να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων και κοπές δέντρων.

Η συσσώρευση των υδάτων ήταν τόση μεγάλης έκτασης που η Τροχαία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Λεωφόρος Ποσειδώνος και Βουλιαγμένης -όπου παρουσιάστηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα- καθώς και στην Πειραιώς.

Διαβάστε επίσης: Προειδοποίηση Αρναούτογλου για ισχυρές καταιγίδες – Κίνδυνος για σχηματισμό σιφώνων

Καταστροφές, αν και όχι ιδιαίτερα μεγάλης κλίμακας, σημειώθηκαν πάντως σε μεγάλο μέρος της χώρας, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες και τον κρατικό μηχανισμό -όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης- να βρίσκεται σε επιφυλακή.

Αποφασίστηκε δε αν κριθεί σκόπιμο, θα ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων.

40 χιλιοστά βροχής σε μία ώρα στην Αττική

Σύμφωνα με δεδομένα από το πυκνό δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το μεγαλύτερο ύψος βροχής στην Αττική ήταν ίσο με 39mm και καταγράφηκε στους μετεωρολογικούς σταθμούς στο Γκάζι και στην Βάρη σε χρονικό διάστημα σχεδόν μιας ώρας, ενώ στην ευρύτερη περιοχή το σύστημα καταγραφής κεραυνών Ζεύς ανίχνευσε περισσότερους από 2500 κεραυνούς.

Στο παρακάτω γραφικό παρουσιάζονται τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν στους μετεωρολογικούς σταθμούς στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Εγκλωβίστηκε γυναίκα στις Τρεις Γέφυρες

Στο μεταξύ, γυναίκα εγκλωβίστηκε στο όχημά της στις Τρεις Γέφυρες, στο τέρμα της οδού Λιοσίων. Η γυναίκα πανικοβλήθηκε, καθώς είδε τα νερά να φτάνουν ως τη μέση του οχήματός της, ωστόσο ιδιώτες που περνούσαν από το σημείο και την αντιλήφθηκαν, σταμάτησαν και τη βοήθησαν να απεγκλωβιστεί, οδηγώντας στη σε ασφαλές σημείο.

Επιδείνωση των φαινομένων

Την Τετάρτη αναμένονται βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα στα κεντρικά και βόρεια.

Τοπικά θα σημειωθεί μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ενώ θα πνέουν άνεμοι με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022, περιμένουμε βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα τοπικά θα έντονα κυρίως στα κεντρικά και βόρεια με έμφαση τμήματα της Κ. και Αν. Μακεδονίας, της Θράκης, του Βορείου Αιγαίου και πιθανώς τις Σποράδες. Οι καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια είναι πιθανό να συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους, ενώ στην Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο υπάρχει πιθανότητα για χαλαζοπτώσεις μεγάλου μεγέθους.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 13 έως 25-26 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 14 έως 32-33, στην Ήπειρο από 12 έως 28-29 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 14 έως 30-31, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 30-31 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 29-30 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 18 έως 28-30 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-4 μποφόρ, με εξαίρεση τα νοτιότερα τμήματα όπου θα πνέουν από δυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε παροδικές νεφώσεις και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αναμένονται βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα είναι πιθανό να είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 30-31 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε παροδικές νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 29-30 βαθμούς.

Σύσκεψη στο αρμόδιο υπουργείο

Με αρκετές περιοχές, κυρίως στη βορειοδυτική Ελλάδα, να μετρούν τις πληγές τους, το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη και τους με συμμετοχή άμεσα εμπλεκομένων.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, αξιολογήθηκε η πορεία της κακοκαιρίας, ενώ μετά το πέρας της σύσκεψης, ο υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης, ενημέρωσε πως από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες, ως και την Παρασκευή, η κακοκαιρία σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα θα ενταθεί.

Οι μετεωρολόγοι εφιστούν την προσοχή ότι αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες, κατά τόπους χαλαζοπτώσεις και αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα. Τα φαινόμενα, κατά τόπους και κατά διαστήματα, θα είναι πάρα πολύ έντονα.

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και κυρίως τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση και να λάβουν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα.

Ισχυρή είναι επίσης η σύσταση σε όλους τους πολίτες στις περιοχές όπου εκδηλώνονται ή αναμένονται έντονα φαινόμενα, να μην μετακινούνται αν δεν έχουν σοβαρό λόγο.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται τόσο για οδηγούς όσο και για πεζούς.

Εφόσον χρειαστεί, θα εκδίδονται συνεχώς σχετικές ανακοινώσεις από όλους τους φορείς. Ενώ, αν κριθεί σκόπιμο, θα ενεργοποιηθεί και το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων.