Στον στόχο «Zeus-1» της κυπριακής ΑΟΖ, για μια νέα ερευνητική γεώτρηση στο Τεμάχιο 6 (χάρτης, κάτω) προκειμένου να εκτιμηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι ποσότητες φυσικού αερίου στο εν λόγω οικόπεδο, έχει μεταβεί πλέον το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer».

Επίσπευση

Το υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, επεξεργάζεται ήδη τρόπους με τις κοινοπραξίες των Εni Cyprus Limited και TotalEnergies EP Cyprus B.V. για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση της νέας ανακάλυψης στην ΑΟΖ της Κύπρου, μεταξύ άλλων συμβάλλοντας και στις προσπάθειες της Ευρώπης για ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας και στο πλαίσιο αυτό θα διεξαχθεί και η νέα ερευνητική γεώτρηση.

Δείτε ακόμα – Κύπρος: Νέα γεώτρηση στο κοίτασμα «Αφροδίτη» – Τα σενάρια μεταφοράς του φυσικού αερίου

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων των Εni Cyprus Limited και TotalEnergies EP Cyprus B.V., το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε από πλευράς του ότι έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Cronos-1», εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στήλη καθαρού φυσικού αερίου

Η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε βάθος νερού 2.287 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 260 μέτρων, όπως σημειώνει.

«Στη βάση δε της εκτεταμένης ανάλυσης των δεδομένων που προέκυψαν, ο ταμιευτήρας που ανακαλύφθηκε έχει χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας και διαθέτει, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, συνολική ποσότητα φυσικού αερίου 2.5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (Tcf)», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Πηγή: philenews.com