Στην Πορτογαλία για κάθε 100 παιδιά (ηλικίας έως 14 ετών) αντιστοιχούν 182 ηλικιωμένοι (ηλικίας 65 ετών και άνω), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε χθες Κυριακή από την πορτογαλική βάση δεδομένων Pordata (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Yves Herman).

Τριπλασιάστηκαν οι ηλικιωμένοι

Σύμφωνα με τη μελέτη, που άντλησε στοιχεία από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Πορτογαλίας, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ο αριθμός των ηλικιωμένων στη χώρα της Ιβηρικής τριπλασιάστηκε. Το 1990, για κάθε 100 παιδιά αντιστοιχούσαν 66 ηλικιωμένοι, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Στην Πορτογαλία ο ετήσιος δείκτης γήρανσης του πληθυσμού ανήλθε στο 3,6% και είναι ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπογραμμίζεται στη μελέτη.

Ο αναλυτής Ζόρζε Μαγέιρος από το πανεπιστήμιο της Λισαβόνας επισημαίνει ότι η επιταχυνόμενη αύξηση του ποσοστού γήρανσης στην Πορτογαλία είναι απόρροια της φυγής των νέων στο εξωτερικό και της εγκατάστασης στη χώρα αλλοδαπών που είναι ήδη συνταξιούχοι.

Αν και υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία δεν πρέπει να εκληφθούν ως κάποια δραματική εξέλιξη, δεν παραλείπει να σημειώσει ότι «οι κοινωνίες χρειάζονται την ενέργεια των νέων».

Η αξιοποίηση των ρομπότ

Στο μεταξύ, στις χώρες εκείνες όπου ο πληθυσμός τους γερνάει πιο γρήγορα, η αξιοποίηση των ρομπότ και η αντικατάσταση εργαζομένων με «έξυπνες» μηχανές είναι ταχύτερη, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Η έρευνα συνδέει για πρώτη φορά την ταχύτητα της αυτοματοποίησης μίας οικονομίας με τις δημογραφικές εξελίξεις και ιδιαίτερα με το αυξανόμενο διαχρονικά ποσοστό των ηλικιωμένων στον γενικό πληθυσμό, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τις ελλείψεις κατάλληλου προσωπικού στην αγορά εργασίας.