Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι μουσώνες στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα της Ινδίας (φωτογραφία, επάνω, από ANI/via Reuters), σύμφωνα με τους Hindustan Times.

Αγνοούμενοι και καταστροφές

Τα περισσότερα θύματα (36) προέρχονται από την πολιτεία Χιμάτσαλ Πραντές, όπου εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη πέντε ανθρώπων. Καταστράφηκαν σπίτια, δρόμοι και γέφυρες, ενώ εγκλωβίστηκαν τουρίστες σε ορισμένες κοινότητες.

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις είναι συχνές στην Ινδία την περίοδο των μουσώνων (Ιούνιος-Σεπτέμβριος) και, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και την έντασή τους, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Τον Ιούλιο, οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τις ξαφνικές πλημμύρες που έπληξαν κατασκήνωση προσκυνητών στο γειτονικό Κασμίρ.

Τον Ιούνιο, ισχυρές ήταν οι βροχοπτώσεις στις απομακρυσμένες περιοχές της βορειοανατολικής Ινδίας.

Σχεδόν 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε κατολίσθηση που βύθισε στρατόπεδο όπου στεγάζονταν σιδηροδρομικοί υπάλληλοι και έφεδροι του στρατού στο κρατίδιο Μανιπούρ.

Ξηρασία στην Ευρώπη

Στον αντίποδα, η χειρότερη ξηρασία εδώ και χρόνια στην Ευρώπη έριξε τη στάθμη του ποταμού Δούναβη σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχει καταγραφεί ποτέ εδώ και έναν αιώνα, με αποτέλεσμα κοντά στην πόλη Πράχοβο να εμφανιστούν μέσα από τα νερά τα απομεινάρια δεκάδων γερμανικών πολεμικών πλοίων που βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Διαβάστε τη συνέχεια στο: Ξηρασία – Σερβία: Τα απομεινάρια πλοίων του Β’ Π.Π. ξεπρόβαλαν από τα νερά του Δούναβη