Απόκοσμα τοπία που θα σας ταξιδέψουν σε εικόνες εκτός πλανήτη. Η Μήλος ένας από τους κορυφαίους ελληνικούς και όχι μόνο ταξιδιωτικούς προορισμούς αποτελεί ένα φυσικό γεωλογικό μουσείο.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα από την αρχαιότητα προίκισε το νησί με άφθονα πετρώματα και ορυκτά, αλλά και σπάνιους μορφολογικούς σχηματισμούς.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που Μήλος αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα νησιά για τις παραλίες της, οι οποίες ξεπερνούν τις 70.

Ξεκινώντας από τος βόρειες παραλίες του νησιού θα συναντήσουμε την παραλία σήμα κατατεθέν.

Σε ένα μοναδικό σεληνιακό τοπίο βρίσκεται η παραλία Σαρακήνικο, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού και απόσταση 5 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νησιού, την Πλάκα.

Η περιοχή λόγω της εξαιρετικής ομορφιάς της έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές για διαφημιστικούς σκοπούς. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε που κορυφαίοι οίκοι μόδας εκμεταλλεύτηκαν το φυσικό σκηνικό σε παγκόσμιες καμπάνιες.

Prada, Louis Vuitton αλλά και Dior, μεταξύ άλλων χρησιμοποίησαν το ειδυλλιακό φόντο για να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Πρόκειται για μια μικρή ακρογιαλιά που περιβάλλεται από ολόλευκους λείους βράχους, σμιλεμένους από τον αέρα και την θάλασσα.

Τα ηφαιστειογενή διαβρωμένα βράχια διεισδύουν στη σμαραγδένια θάλασσα δημιουργώντας μικρές και μεγάλες σπηλιές, ενώ η έλλειψη πρασίνου, σε συνδυασμό με το λευκό χρώμα βράχων και την έντονη αντανάκλαση του φωτός, δημιουργούν ένα τοπίο που θυμίζει το φεγγάρι.

Πολλοί από τους βράχους περιέχουν και απολιθώματα.

Το Σαρακήνικο πήρε το όνομά του από τους Σαρακηνούς πειρατές που χρησιμοποιούσαν το μέρος ως ορμητήριο και καταφύγιο.

Ακόμη διακρίνονται οι σκαλισμένες δέστρες για τα πλοία πάνω στους βράχους και οι σκαλισμένες σπηλιές μέσα στο μαλακό πέτρωμα στο βάθος του φαραγγιού που καταλήγει στην μικρή αμμουδιά του.

Από το Σαρακήνικο μπορεί να κανείς να απολαύσει το μπάνιο του στη θάλασσα με θέα τη Σίφνο και την Κίμωλο.

Φυσική πισίνα

Γαλαζοπράσινα νερά ανάμεσα σε εντυπωσιακά γκριζόλευκα βράχια αποτελούν το φυσικό σκηνικό του Παπάφραγκα που μαγεύει τους πάντες.

Το σπήλαιο του Παπάφραγκα είναι μια βαθιά θαλάσσια σπηλιά, περικυκλωμένη από τα θεόρατα ανοιχτόχρωμα βράχια, ενώ για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να κατεβείτε από ένα απόκρημνο σκάλισμα πάνω στο βράχο. Στα χρόνια του Βυζαντίου χρησιμοποιούταν ως ορμητήρια των πειρατών, ενώ πήρε το όνομά της από τον τελευταίο Φράγκο Παπά που χρησιμοποιούσε την παραλία για να προφυλάσσει τη βάρκα του.

Φυροπόταμος

Παραθαλάσσιος οικισμός με μικρή, αλλά οργανωμένη παραλία, κατάλληλος για κολύμπι και ψάρεμα. Διαθέτει αρκετά αλμυρίκια και κολπίσκο περιτριγυρισμένο από «σύρματα».

Η παραλία του είναι αμμώδης, ενώ διαθέτει και beach bar. Στην άκρη του, μετά τα ψαράδικα σπιτάκια, θα δείτε την εγκαταλελειμμένη σκάλα φόρτωσης και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Αλογόμαντρα

Μία λωρίδα αμμώδους παραλίας, κλεισμένη με ψηλά βράχια, η οποία δεν είναι ορατή από το δρόμο.

Υπάρχει πλαγίως βραχώδες έδαφος και αβαθή πρασινογάλανα νερά. Ο σχηματισμός της παραλίας θυμίζει μάντρα, εξ’ου και το όνομα της «Αλογόμαντρα».

Επίσης στη βόρεια Μήλο θα βρείτε τις παραλίες Αγ. Κωνσταντίνος, Κάπρος, Μανδράκια, Μύτακας, Πάχαινα, Πολλώνια, Πλάθιενα και Τουρκοθάλασσα

Τα «θαλασσινά Μετέωρα»

Ενα σύνολο γκριζόλευκων βράχων με παράξενες μορφές και σχηματισμούς, με σπηλιές και κοιλώματα που δημιουργήθηκαν με το πέρασμα των αιώνων από τον αέρα και τη θάλασσα, αποτελεί το Κλέφτικο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πολλοί το αποκαλούν  «Θαλασσινά Μετέωρα» .

Η πρόσβαση γίνεται μόνο με καραβάκι ή ιστοπλοϊκό και αξίζει να κάνετε την εκδρομή αν θέλετε να απολαύσετε τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά του και τους μοναδικούς σχηματισμούς του.

Το Κλέφτικο παλιότερα χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο και ορμητήριο πειρατών και από εκεί πήρε και το όνομά του.

Επιβλητικά θεόρατα ηφαιστειακά βράχια, λευκόγκριζη ψιλή αμμουδιά και λευκό βότσαλο. Η Φυριπλάκα θα σας κόψει την ανάσα από την ομορφιά της.
Διαθέτει ρηχά γαλαζοπράσινα νερά, beach bar και ξαπλώστρες με ομπρέλες. Αν δεν θέλετε την πολυκοσμία μπορείτε απλά να περπατήσετε παράλληλα στη θάλασσα και τα ηφαιστειακά βράχια απολαμβάνοντας την ομορφιά των δύο πιο μοναχικών παραλιών.

Πολύχρωμα βότσαλα, χοντρή άμμο και δροσερά πεντακάθαρα βαθιά νερά διαθέτει η εξαιρετικά δημοφιλής παραλία Παλιοχωρίου, συνολικής έκτασης σχεδόν 2 χιλιομέτρων.

Στο Παλιοχώρι έχετε την ευκαιρία να δείτε μοναδικές και επιβλητικές εικόνες, αποτέλεσμα της ηφαιστειακής ενέργειας και της γεωλογικής ζωντάνιας της περιοχής. Εκτός από τα πολύχρωμα βράχια σε κόκκινο, ροζ, κίντρινο και λευκόγκριζο χρώμα, στο Παλιοχώρι αναβλύζουν θερμά νερά. Η αφάνταστη ποικιλία των φυσικών υλικών και χρωμάτων σίγουρα θα σας καταπλήξει.

Είπαμε πως η Μήλος διαθέτει πανέμορφες παραλίες. Μια από αυτές είναι και η παραλία Τσιγκράδο, και πραγματικά θα την λατρέψεις, αρκεί βέβαια να καταφέρεις να φτάσεις.

Αλλωστε η πινακίδα στην κορυφή της παραλίας σας προειδοποιεί ότι αν θέλετε κατέβετε στην παραλία, θα το κάνετε με δική σας ευθύνη.

Ενας απότομος βράχος, τον οποίο κατεβαίνετε από μια ξύλινη σκάλα που κρέμεται μόνο με ένα σχοινί. Σίγουρα η βουτιά στον μικρό όρμο, με τα διάφανα νερά και τους βράχους να σχηματίζουν ένα τρομερά απίστευτο τοπίο, θα σας αποζημιώσει.

Γέροντας

Η πιο μακρινή νότια παραλία του νησιού που είναι προσιτή και με αυτοκίνητο.

Η πρόσβαση είναι σχετικά δύσκολη λόγω του χωματόδρομου και του 10λεπτου περπατήματος που πρέπει να κάνετε μέχρι να οδηγηθείτε στην παραλία, η οποία όμως θα ανταμείψει σίγουρα τον κόπο σας.

Ο Γέροντας είναι ένας πανέμορφος όρμος αγκαλιασμένος από λευκά επιβλητικά βράχια και σπηλιές, σκούρα άμμο και γαλαζοπράσινα νερά. Θα σας εντυπωσιάσει ο βράχος σε σχήμα γέφυρας που ενώνει θάλασσα και στεριά, καθώς και τα καθάρια του νερά.

Προβατάς

Ιδανική παραλία για οικογένειες αφού διαθέτει άπλετη χρυσοκόκκινη αμμουδιά (χάρη στα οξείδια σιδήρου) και πολύ ρηχά νερά, κατάλληλα για το παιχνίδι των παιδιών.

Είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, διαθέτει ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες. Η πρόσβαση είναι εύκολη χάρη στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο (7χλμ από τον Αδάμαντα και με καλή σήμανση), ενώ υπάρχει και συχνή συγκοινωνία με λεωφορείο.

Σχεδόν δίπλα από την παραλία του Προβατά βρίσκεται και η παραλία Αγίος Σώστης. Από τη μεγάλη, τέλος, παραλία του Αγίου Σώστη με την ομώνυμη εκκλησία αναχωρούν τα καραβάκια για το Κλέφτικο.

Θειωρυχεία

Στην ανατολική πλευρά το νησιού το μυαλό σας θα ταξιδέψει στο χρόνο καθώς στον μικρό όρμο Παλιόρεμα μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας σε παραλία με κιτρινωπά βότσαλα και πεντακάθαρα νερά, κοιτώντας τα ερείπια από τις εγκαταστάσεις των παλιών ορυχείων εξαγωγής θείου που λειτουργούσαν μέχρι το 1956.

Η παραλία αποτελεί ένα από τα γεωλογικά αξιοθέατα του νησιού και μπορείτε να παρατηρήσετε βαγόνια στις ράγες τους , παλιά σκουριασμένα εργαλεία και αχρησιμοποίητα ανταλλακτικά στην αποθήκη υλικού, ενώ απολαμβάνετε το μπάνιο σας σε καθαρά νερά και άγριο μυστηριώδες τοπίο.

Καστανάς

Ο Καστανάς είναι μια άγρια ​​παραλία στην ανατολική ακτή της Μήλου, που βρίσκεται λίγο νότια των Πολλώνων.

Δεν έχει άμμo αλλά μιкρά πоλύχρωμα βότσαλα και πоλύχρωμα πετρώματα σε κόκκινo, πоρτoкαλί και μωβ απоχρώσεις.

Επίσης, υπέροχες για τα βαθυγάλανα νερά τους αλλά και χάρη στις ιδιαίτερες αποχρώσεις των πετρωμάτων που την περιβάλλουν είναι οι παραλίες Κολυμπισιώνας, Ρέμα και Τρία Πηγάδια.

Για όσους θέλουν να επισκεφθούν της δυτική Μήλο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι περισσότερες παραλίες έχουν δύσκολη πρόσβαση με χωματόδρομο ή μόνο μέσω θαλάσσης Σπήλαιο μοναδικού φυσικού κάλλους, προσβάσιμο μόνο από τη θάλασσα, όπως η σπηλιά της Συκιάς που δεν έχει οροφή, με αποτέλεσμα οι αχτίδες του ήλιου να εισέρχονται σε αυτήν φωτίζοντας τα σμαραγδένια νερά της.

Αξίζει μεταξύ άλλων να επισκεφθείτε τον Αγ. Ιωάννη, τις Τριάδες, αλλά και τις Καλόγριες.

Τέλος,  θα πρέπει να αναφέρουμε τις παραλίες στον κόλπο του Αδάμαντα και ειδικότερα της Αχιβαδολίμνη και την Παπικινού. Πρόκεται για μεγάλες οργανωμένες παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, ιδανικές για παιδιά. Αξίζει να επισκεφθείτε το παραδοσιακό ψαροχώρι, Κλήμα με ελάχιστους κατοίκους και πολύχρωμα δίπατα σπίτια στις φυσικές κοιλότητες των βράχων.

Εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε τις δυο ακροπόλεις του οικισμού- τον λόφο του Προφήτη Ηλία και το Πυργάκι-, να δείτε κομμάτια από το τείχος της αγοράς, τμήματα του ναού της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου, τμήματα του αρχαίου θεάτρου, καθώς και το σημείο όπου βρέθηκε η Αφροδίτη της Μήλου.

Ο περίπλους του νησιού με σκάφος ή ιστιοφόρο είναι μία μοναδική εμπειρία που πρέπει να ζήσετε επισκεπτόμενοι τη Μήλο.

Φύγαμε για εξερεύνηση

Όπως ήδη, αναφέραμε η πρόσβαση σε κάποιες παραλίες γίνεται μόνο μέσω θαλάσσης. Καθημερνά από το λιμάνι του Αδάμαντα και το Πολλωνών αναχωρούν τα περισσότερα σκαφή.

Με τις θαλάσσιες εκδρομές έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε τις παραλίες που δεν είναι προσβάσιμες από τη στεριά, να κολυμπήσετε στα κρυστάλλινα καθαρά νερά και σε παραλίες απρόσιτες και μαγευτικές, να θαυμάσετε τον ορυκτό πλούτο του νησιού, να εξερευνήσετε απόκρυφα σπήλαια ή και να επισκεφτείτε γειτονικά νησιά.

Υπάρχουν αρκετά σκάφη, καΐκια και ιστιοπλοϊκά που προσφέρονται για θαλάσσιες εκδρομές και έχετε την ευχέρεια της επιλογής, ανάλογα με τις ανάγκες σας και τη διάθεσή σας.

Πώς θα φτάσετε

Η αεροπορική σύνδεση της Μήλου με την Αθήνα είναι καθημερινή. Η πτήση διαρκεί 30 λεπτά και το αεροδρόμιο απέχει 4,5 χιλιόμετρα από τον Αδάμαντα.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Μήλου με τον Πειραιά είναι πολύ συχνή, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες είναι καθημερινή.

Επίσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τρείς-τέσσερις φορές την εβδομάδα, υπάρχουν δρομολόγια που συνδέουν τη Μήλο με τα νησιά Ιο, Σίκινο, Φολέγανδρο, Σαντορίνη, Κρήτη καθώς και με νησιά των ανατολικών Κυκλάδων.