Την πλάτη γύρισαν όλοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, στον Ερσίν Τατάρ όταν επισκέφθηκε το Μπουγιούκ Χαν στα κατεχόμενα, όπου κάθε Σάββατο πρωί μια ομάδα ανθρώπων απ’ όλες τις κοινότητες της Κύπρου συναντώνται και πίνουν τον καφέ τους.

Του έχουν γυρισμένη την πλάτη

Το θέμα είχε πρωτοσέλιδο χθες Κυριακή η εφημερίδα Αβρούπα, παραθέτοντας και φωτογραφία από ανάρτηση παρευρισκόμενου στην εν λόγω συνάντηση.

Δείτε ακόμα – Τατάρ: Η Κύπρος δεν θα γίνει ποτέ ελληνικό νησί

Στη φωτογραφία διακρίνεται ο τουρκοκύπριος ηγέτης χαμογελαστός πάνω από τα κεφάλαια ανθρώπων της εν λόγω παρέας που του έχουν γυρισμένη την πλάτη, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Η εφημερίδα γράφει ότι ιδιαίτερα ορισμένοι Ελληνοκύπριοι σχολίασαν αυτή τη στάση έναντι του κ. Τατάρ ως πολύ «μειωτική, ταπεινωτική» και πως κάποιος – επίσης Ελληνοκύπριος – έγραψε πως θα έπρεπε να του είχαν δώσει ένα ζωγραφιστό, ψεύτικο λουλούδι.

Στο μεταξύ, στην ιστοσελίδα του ο παράνομος «Μπαϊράκ» ανακοίνωσε ότι σήμερα Δευτέρα στις 8 το βράδυ, ο Ερσίν Τατάρ θα σχολιάσει, σε ειδική εκπομπή, τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την ανατολική Μεσόγειο.

Παρέμβαση Μενέντεζ

Ανεπίτρεπτο χαρακτηρίζει το στάτους κβο στην Κύπρο και ανεπίτρεπτη επίσης την τουρκική δραστηριότητα στο Βαρώσι και σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο κ. Μενέντεζ δηλώνει, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», υπερήφανος που έχει ηγηθεί του κυπριακού ζητήματος στην Ουάσιγκτον και που «στεκόμαστε δίπλα στους φίλους και συμμάχους μας στη Λευκωσία».

«Μισό σχεδόν αιώνα από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζουν να κατέχουν παράνομα το βόρειο τμήμα του νησιού. Αυτό το status quo στην Κύπρο είναι ανεπίτρεπτο.

»Η τουρκική δραστηριότητα στα Βαρώσια είναι ανεπίτρεπτη και έρχεται σε άμεση αντίθεση με πολλαπλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

»Και οι τουρκικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ανεπίτρεπτες. Για τον λόγο αυτό, ο πρόεδρος της Τουρκίας πρέπει να σταματήσει αμέσως τις προκλήσεις του» ανέφερε ο κ. Μενέντεζ.

«Κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Ο αμερικανός γερουσιαστής είπε ότι παραμένουν προσηλωμένοι «στην κυριαρχία της Κυπριακής ∆ημοκρατίας και στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Καθώς οι κύπριοι Αμερικανοί ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους Κύπριους από όλο τον κόσμο στην προσπάθειά τους να ενώσουν την πατρίδα τους και καθώς επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ένα οικονομικά ευημερούν κράτος απαλλαγμένο από την παράνομη κατοχή, θα είμαι δίπλα τους, δήλωσε ο κ. Μενέντεζ.

«Σε αυτό το πνεύμα, με την Κύπρο να επιδιώκει να εμβαθύνει τη στρατηγική της εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ, είναι προς το εθνικό μας συμφέρον σε θέματα εθνικής ασφάλειας και οικονομίας να άρουμε τους ξεπερασμένους περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων που δεν βοηθούν πλέον τους στόχους ασφαλείας των ΗΠΑ στη Μεσόγειο» πρόσθεσε.