Εναλλακτική διαδρομή για την ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη προτείνει η Ουκρανία.

Το Κίεβο ανακοίνωσε μέσω του αρμόδιου κρατικού φορέα ότι το ουκρανικό δίκτυο αγωγών που συνεχίζεται στην Πολωνία μπορεί να διατηρήσει την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης, η οποία απειλείται εκ νέου από την επικείμενη διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στον Nord Stream 1.

«Οι δυνατότητες του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου και η διαδρομή μέσω της Πολωνίας είναι υπεραρκετές για να εξασφαλίσουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων παράδοσης του ρωσικού φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες» ανακοίνωσε ο διαχειριστής του ουκρανικού δικτύου αγωγών φυσικού αερίου.

Η εναλλακτική διαδρομή είναι μια καλή επιλογή «ενόψει των χρόνιων διακοπών στις εργασίες του Nord Stream 1» αναφέρει, επίσης, το Κίεβο που επιχειρεί έναν ελιγμό απέναντι στην πολιτική που ακολουθεί η Μόσχα έναντι των ευρωπαϊκών κρατών.

Σημειώνεται πως η Gazprom είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι θα σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στη Βαλτική Θάλασσα για εργασίες συντήρησης από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Όπως είναι γνωστό, μόνο το 20% της χωρητικότητας του αγωγού χρησιμοποιείται σήμερα.