Δεκατρείς άμαχοι σκοτώθηκαν από χθες βράδυ στη βόρεια Συρία όπου αντιπαρατίθενται οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι, με τους Τούρκους και τοπικούς συμμάχους τους.

Εννέα νεκροί στην Αλ Μπαμπ της βόρειας Συρίας

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν μεταξύ των οποίων τουλάχιστον πέντε παιδιά σε επίθεση με ρουκέτα σε μια αγορά στην πόλη Αλ Μπαμπ της βόρειας Συρίας, σύμφωνα με υπηρεσίες ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που εργάζονται σε ανταρτοκρατούμενες περιοχές.

Τα Λευκά Κράνη, ομάδα διάσωσης που εργάζεται σε τμήματα της Συρίας που τελούν ακόμη υπό τον έλεγχο ένοπλων οργανώσεων της αντιπολίτευσης, δήλωσαν πως τουλάχιστον άλλοι 28 τραυματίστηκαν.

Οι εμπόλεμες οργανώσεις στη σύγκρουση στη Συρία που ξέσπασε πριν από 11 χρόνια έχουν μετατρέψει τον βορρά σε ένα πάτσγουορκ ζωνών ελέγχου.

Η Αλ Μπαμπ περιλαμβάνεται στις περιοχές του Χαλεπίου που τελούν υπό τον έλεγχο ανταρτών υποστηριζόμενων από την Τουρκία, όμως άλλα τμήματα τελούν υπό τον έλεγχο των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Ακύρωσαν τη διαμαρτυρία φοβούμενοι περαιτέρω βία

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, με επικεφαλής κουρδικές οργανώσεις που έχουν ξεκινήσει διάλογο με την εδρεύουσα στη Δαμασκό κυβέρνηση, ελέγχουν επίσης τμήματα στον βορρά και βορειοανατολικά.

Ο επικεφαλής του κέντρου ΜΜΕ των SDF, Φαρχάντ Σάμι, δήλωσε πως η οργάνωση δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή επίθεση.

Ακτιβιστές στην Αλ Μπαμπ σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν μια διαμαρτυρία μετά τη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής για να καταγγείλουν τις δηλώσεις της Τουρκίας που κάλεσε για συμφιλίωση ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Σε ανακοίνωση που διανεμήθηκε στα ΜΜΕ μετά την επίθεση, οι ακτιβιστές ακύρωσαν τη διαμαρτυρία φοβούμενοι περαιτέρω βία.

Τουρκική επιδρομή σκότωσε τέσσερα παιδιά και τραυμάτισε άλλα έντεκα

Σε ένα ξεχωριστό επεισόδιο, στη Χασακέ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, η αυτόνομη κουρδική διοίκηση ανακοίνωσε σήμερα ότι τουρκική επιδρομή «σκότωσε τέσσερα παιδιά και τραυμάτισε άλλα 11» «στη διάρκεια της νύχτας σε ένα κλειστό κέντρο για ανήλικους». Η ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε αυτό τον απολογισμό.

Η Τουρκία απειλεί από τον Μάιο ότι θα εξαπολύσει μεγάλη επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βορειοανατολικής Συρίας.

Από τον Ιούλιο, τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) πλήττουν όλο και συχνότερα ζώνες που ελέγχονται από τις SDF, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο και Κούρδους αξιωματούχους.

Την Τρίτη, 17 μαχητές που πρόσκεινται στο καθεστώς σκοτώθηκαν σε τουρκική αεροπορική επιδρομή, ανέφερε το Παρατητηρητήριο που δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει αν επρόκειτο μόνο για στρατιώτες του καθεστώτος ή αν σε αυτούς περιλαμβάνονταν Κούρδοι μαχητές.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ