«Παγώνει» μέχρι το τέλος του 2023 τα τέλη χρήσης του δικτύου της η εταιρεία Statnett της Νορβηγίας, ο κρατικός διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Στόχος, να απαλλαγούν οι καταναλωτές από μία εκ των χρεώσεων που εκτοξεύουν την τιμή του ρεύματος.

Η Statnett είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο ότι «παγώνει» τα τέλη χρήσης δικτύου από τον Απρίλιο έως το τέλος του 2022, αφού οι τιμές – ρεκόρ του ρεύματος αύξησαν τα έσοδά της από τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας στη Νορβηγία και σε γειτονικές χώρες. Τώρα, η πολιτική αυτή παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2023.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα μηδενίσει ένα άλλο τιμολόγιο που συνήθως χρεώνει στους πελάτες της και αφορά τις απώλειες του δικτύου, από την 1η Σεπτεμβρίου έως το τέλος του 2023.

«Ανάσα» 1,12 δισ. ευρώ για τους καταναλωτές

Τα νέα, φθηνότερα τιμολόγια θα μειώσουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές κατά 11 δισεκατομμύρια κορώνες (περίπου 1,12 δισ. ευρώ).

Η κίνηση της Statnett, που διαχειρίζεται την κύρια εθνική υποδομή υψηλής τάσης, μηδενίζει μέρος του λογαριασμού ρεύματος που πληρώνουν οι οικιακοί και εταιρικοί πελάτες. Ωστόσο, νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν τέλη για το δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης, και φυσικά τους προμηθευτές για την ενέργεια που καταναλώνουν.

Η Statnett δήλωσε ότι τα έσοδα από τη διαχείριση των ροών ενέργειας από περιοχές με διαφορετικές τιμές αυξήθηκαν σε 3 δισεκατομμύρια κορώνες για τον Ιούλιο. Μέχρι νωρίτερα τον Αύγουστο του 2022 η εταιρεία είχε κέρδη 11,5 δισ. κορώνες, σε σύγκριση με 5,3 δισεκατομμύρια κορώνες για το σύνολο του 2021.

Η Νορβηγία χωρίζεται σε πέντε διαφορετικές ζώνες τιμών, με τη βορειότερη ζώνη να έχει κατά μέσο όρο τιμές 12,89 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) φέτος μέχρι σήμερα, σε σύγκριση με 193,21 ευρώ/MWh στη νοτιότερη ζώνη.