Τα αγαθά και οι πόροι που κατάσχονται από διακινητές ναρκωτικών στην Κολομβία θα διατίθενται ή θα χρησιμοποιούνται στο εξής για να βοηθηθούν οι φτωχότεροι και πιο ευάλωτοι πολίτες, δεσμεύτηκε ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters).

«Στην υπηρεσία του λαού»

«Η οδηγία που δώσαμε είναι τα αγαθά αυτά να τίθενται στην υπηρεσία του λαού», είπε ο κ. Πέτρο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη Βιγιαβισέντσιο (κεντρικά).

Δείτε ακόμα – Γκουστάβο Πέτρο: Από αντάρτης, πρώτος αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας

«Υπάρχουν πόροι αξίας εκατομμυρίων πέσος που μένουν αναξιοποίητοι, κάθε λογής περιουσιακά στοιχεία: πολυτελή διαμερίσματα, πολυτελή σπίτια, χωράφια, χρήματα, κοσμήματα, πετράδια, χρυσός, έργα τέχνης (…). Ολα αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας», εξήγησε.

Ο νέος πρόεδρος, ο πρώτος στην ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά, θέλει να μεταμορφωθεί ο θεσμός που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση και την πώληση των περιουσιακών στοιχείων που κατάσχονται, η Εταιρεία Ειδικών Πόρων (Sociedad de Activos Especiales, SAE).

«Σκάνδαλα διαφθοράς»

Ο κ. Πέτρο έχει επικρίνει επανειλημμένα τη SAE, η φήμη της οποίας σπιλώθηκε τα τελευταία χρόνια από «τεράστια σκάνδαλα διαφθοράς», που οδήγησαν, όπως τόνισε, στην επιστροφή αγαθών που είχαν κατασχεθεί στα χέρια κακοποιών, ή στην αξιοποίησή τους προς όφελος συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο πρόεδρος προχώρησε στην παραχώρηση έκτασης γης, που είχε «παραγραφεί η ιδιοκτησία της», για να στεγαστούν 85 οικογένειες οι οποίες έχασαν τα σπίτια τους εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.

Αγροτικές γαίες που έχουν κατασχεθεί προβλέπεται να νοικιαστούν «φθηνά» σε αγρότες, ώστε να τους επιτραπεί να έχουν «αποδοτικότητα οι καλλιέργειες».

Φορολογική μεταρρύθμιση

Αλλα εδάφη μπορεί να παραχωρηθούν για την «κατασκευή κατοικιών, ή την ανάπτυξη παραγωγικών έργων ώστε να ενθαρρυνθεί μια νέα κοινωνική οικονομία», πάντα σύμφωνα με τον κ. Πέτρο.

Ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας εξελέγη υποσχόμενος να προχωρήσει σε φορολογική μεταρρύθμιση, που θα ευνοήσει τους λιγότερο προνομιούχους, καθώς και σε αγροτική μεταρρύθμιση, που θα συμπεριλάβει την αναδιανομή αναξιοποίητων εύφορων γαιών για να τονωθεί η αγροτική παραγωγή.