Το ιστορικό Βασιλικό Παλάτι στην παλιά πόλη της Μαδρίτης έχει βυθιστεί στο σκοτάδι. Ο εξωτερικός φωτισμός ενός από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της ισπανικής πρωτεύουσας έχει σβήσει – το ίδιο και η υπέροχη πρόσοψη του Τεάτρο Ρεάλ, της διάσημης όπερας της Μαδρίτης.

Στους 27 βαθμούς το κλιματιστικό τους καλοκαιρινούς μήνες

Η απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και του αριστερού κόμματος Podemos για την εθνική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται κιόλας αισθητή. Σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου Red Eléctrica, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε εθνικό επίπεδο μειώθηκε κατά μέσο όρο 5% τις πρώτες ημέρες σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Από τις 10 Αυγούστου, οπότε τέθηκε σε ισχύ το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας της Ισπανίας, εκατομμύρια λάμπες παραμένουν σβηστές τις νυχτερινές ώρες σε ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό δεν αφορά μόνο τον εξωτερικό φωτισμό χιλιάδων δημόσιων κτηρίων στην Ισπανία – οι βιτρίνες σε πάνω από 900.000 καταστήματα πρέπει επίσης να κλείνουν τα φώτα από τις 10 το βράδυ. Βέβαια, εξαιτίας των υψηλών τιμών του ηλεκτρικού, πολλοί καταστηματάρχες είχαν ήδη πάρει σχετικά μέτρα εθελοντικά πριν από την επίσημη απόφαση. Τώρα βέβαια αυτό έχει γίνει υποχρεωτικό.

Και στα κλιματιστικά – κάθε βαθμός μετράει

Η ισπανίδα υπουργός Ενέργειας, Τερέζα Ριμπέρα

Το ισπανικό σχέδιο δεν περιλαμβάνει μόνο το σβήσιμο των προβολέων σε βιτρίνες και εμπορικά καταστήματα. Όρια έχουν τεθεί επίσης και στον κλιματισμό δημόσιων κτηρίων, επαγγελματικών χώρων, γραφείων και αεροδρομίων. «Η μείωση κατά ένα και μόνο βαθμό σημαίνει εξοικονόμηση 7%» λέει η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τερέζα Ριμπέρα. Επομένως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα κλιματιστικά μπορούν να ψύχουν μέχρι τους 27 βαθμούς.

Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις στον συγκεκριμένο κανονισμό, όπως για παράδειγμα για εστιατόρια και μπαρ, τα οποία επιτρέπεται να κλιματίζονται στους 25 βαθμούς. Εξαιρέσεις υπάρχουν επίσης για τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια και άλλες εγκαταστάσεις με αθλητικές δραστηριότητες, καθώς και για τα ξενοδοχεία.

Το χειμώνα, η θέρμανση σε όλους τους δημόσια προσβάσιμους χώρους θα περιορίζεται στους 19 βαθμούς. Επιπλέον, για να αποφευχθεί η κατασπατάληση ενέργειας, οι πόρτες εισόδου δεν μπορούν πλέον να παραμένουν ανοιχτές όταν χρησιμοποιούνται οι μονάδες κλιματισμού ή η θέρμανση, όπως συνηθίζεται σε πολλά καταστήματα.

«Μην φοράτε γραβάτα αν δεν είναι απαραίτητο»

Δίχως γραβάτα ο Σάντσεθ – για την εξοικονόμηση ενέργειας

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι το πρώτο μέτρο του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ για την εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για το φυσικό αέριο. Το σχέδιο αυτό απαιτεί από τα 27 κράτη-μέλη να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου. Οι περισσότερες χώρες συμφώνησαν σε μείωση κατά 15%. Για την Ισπανία, η οποία εξαρτάται πολύ λιγότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο από ό,τι η Γερμανία, για παράδειγμα, συμφωνήθηκε 7%.

Παρεμπιπτόντως, κατά την ανακοίνωση των μέτρων, ο Σάντσεθ, σε αντίθεση με ό,τι συνηθίζει, εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες χωρίς γραβάτα και με ανοιχτό γιακά του πουκαμίσου του. Το ίδιο ζήτησε από το προσωπικό του. «Χρησιμοποιήστε τη γραβάτα μόνο όταν είναι πραγματικά απαραίτητο», είπε, καθώς το καλοκαίρι αυτό θα βοηθήσει να μειώσουμε τη χρήση κλιματισμού στα γραφεία.

Ραλφ Σούλτσε, Μαδρίτη

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου