Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters) ενημέρωσαν τον πρόεδρο της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο ότι σκοπεύουν να είναι παρόντες στη σύνοδο κορυφής της G20 που θα διεξαχθεί στο Μπαλί αργότερα φέτος, δήλωσε ο αρχηγός του ινδονησιακού κράτους στο πλαίσιο συνέντευξής του στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

«Πυρομανή σε σύνοδο πυροσβεστών»

Στο Μπαλί της Ινδονησίας πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα και η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών των χωρών που απαρτίζουν την G20 με κορυφαία θέματα στην ατζέντα την επισιτιστική ασφάλεια και τον πληθωρισμό, χωρίς να λείψει η ένταση λόγω της παρουσίας ρώσων αξιωματούχων.

Η συμμετοχή της Ρωσίας στην υπουργική σύνοδο της G20 στην Ινδονησία ήταν «παράλογη» και «ισοδυναμούσε με το να προσκαλέσεις έναν πυρομανή σε σύνοδο πυροσβεστών», είχε υποστηρίξει η υπουργός Οικονομικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ.

«Εναντιωθήκαμε ξεκάθαρα στην παρουσία ρώσων αξιωματούχων» υπενθύμισε η αντιπρόεδρος της καναδικής κυβέρνησης, η οποία έχει ουκρανικές ρίζες.

Οι υπουργοί Οικονομικών «καταδίκασαν έντονα» τον πόλεμο στην Ουκρανία και εξέφρασαν ανησυχία για μια «ανησυχητική αύξηση της επισιτιστικής και ενεργειακής ανασφάλειας», όπως ανέφερε ανακοίνωση της οικοδέσποινας της συνάντησης Ινδονησίας.

Ξέφυγε…

Ενταση είχε προκληθεί και στη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της G20, στο Μπαλί.

Η συζήτηση της Δύσης… ξέφυγε σχεδόν αμέσως, μόλις πήραν τον λόγο, προς τη φρενήρη κριτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία, είχε πει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Επιτιθέμενοι, εισβολείς, κατακτητές – ακούσαμε πολλά πράγματα», σημείωσε.