Σε μείωση των επιτοκίων προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού σε υψηλό 24 ετών και τη λίρα να διαπραγματεύεται αποδυναμωμένη κοντά σε νέο χαμηλό ρεκόρ.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, με επικεφαλής τον διοικητή Σαχάπ Καβτσίογλου, μείωσε την Πέμπτη το επιτόκιο αναφοράς στο 13%, αφού το διατήρησε στο 14% τους τελευταίους επτά μήνες. Και οι 21 οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg δεν ανέμεναν καμία αλλαγή. Το τουρκικό νόμισμα σημείωσε βουτιά περίπου 1% έναντι του δολαρίου πριν περιορίσει τις απώλειες.

Η Επιτροπή έδωσε «σήμα» ότι δεν θα ξεκινήσει έναν κύκλο  χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, αναφέροντας στην ανακοίνωση ότι «το επικαιροποιημένο επίπεδο του επιτοκίου πολιτικής είναι επαρκές υπό τις τρέχουσες προοπτικές».

«Είναι σημαντικό οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες να συνεχίσουν να προσφέρουν υποστήριξη  ώστε να διατηρηθεί η αναπτυξιακή δυναμική της βιομηχανικής παραγωγής και η θετική τάση της απασχόλησης σε μια περίοδο αυξανόμενων αβεβαιοτήτων όσον αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς και την κλιμάκωση του γεωπολιτικού κινδύνου» σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση.