Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης σημείωναν άνοδο την Πέμπτη, μετά τις δηλώσεις του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ιζαμπέλ Σνάμπελ, ότι οι τιμές καταναλωτή θα μπορούσαν να επιταχυνθούν βραχυπρόθεσμα. Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό δεν βελτιώθηκαν μετά την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, είπε η  Σνάμπελ, υποδηλώνοντας ότι ευνοεί μια μεγάλη αύξηση επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Διαβάστε επίσης – Σνάμπελ – ΕΚΤ: Δεν απέδωσε η πρώτη αύξηση των επιτοκίων

Το κόστος δανεισμού του μπλοκ, όπως αναφέρει το Reuters, εκτινάχθηκε λόγω των φόβων για τον πληθωρισμό μετά και την αύξηση των τιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο σε διψήφια νούμερα. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου αυξανόταν κατά 5 μονάδες βάσης στο 1,128% την Πέμπτη, σε υψηλό σχεδόν 4 εβδομάδων.

Στηρίζοντας τον ευρωπαϊκό Νότο

Στα μέσα Ιουνίου είχε ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδό από το 2014 στο 1,926%, πριν υποχωρήσει στο 0,678% στις 2 Αυγούστου, καθώς οι επενδυτές μείωναν τις προσδοκίες τους για τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου από το 2,8% στις αρχές Αυγούστου κινείται αυτή την ώρα στο 3,548%, με ορισμένους στην αγορά να υποστηρίζουν πως ορισμένα ριψοκίνδυνα επενδυτικά κεφάλαια δοκιμάζουν και την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να στηρίξει τον ευρωπαϊκό Νότο.

Οι αγορές χρήματος τιμολογούν τώρα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και πιθανότητα 35% για επιπλέον 25 μονάδες.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο στην αγορά του Λονδίνου. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 0,5 μονάδες στο 2,898%. Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τα επιτόκια για να δαμάσουν τον πληθωρισμό.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου κατέγραφε άνοδο κατά 4,5 μονάδες βάσης στο 3,36%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Ιουλίου, με τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων στις 222 μονάδες βάσης.