Ως «επείγουσα ανάγκη» χαρακτήρισε την επιθεώρηση που θα πρέπει να κάνει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας στην περιοχή που βρίσκεται ο πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός Ζαπορίζια στην Ουκρανία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, εμφανίστηκε ανήσυχος καθώς στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού -που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων- πολλαπλασιάζονται τα πλήγματα και οι συγκρούσεις.

Διαμάχη για τους βομβαρδισμούς

Ο σταθμός της Ζαπορίζια, που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, καταλήφθηκε στις αρχές Μαρτίου από τα ρωσικά στρατεύματα.

Από τις 5 Αυγούστου, το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς. Ειδικότερα, σε μία περίπτωση βλήματα έπεσαν κοντά σε ένα κτίριο αποθήκευσης ραδιενεργών υλικών και σε μια άλλη οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν την αυτόματη διακοπή ενός αντιδραστήρα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε πως «η κατάληψη των εγκαταστάσεων από τους Ρώσους στρατιώτες συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλειά του και αυξάνει τους κινδύνους δυστυχήματος ή πυρηνικού συμβάντος ».

«Είναι επείγουσα ανάγκη να επιτραπεί μια επιθεώρηση του IAEA και να εξασφαλιστεί η αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων από το σημείο», συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

«Ο ρωσικός έλεγχος της Ζαπορίζια θέτει σε κίνδυνο τον πληθυσμό της Ουκρανίας, των γειτονικών χωρών, καθώς και τη διεθνή κοινότητα», επέμεινε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τα πλήγματα που έθεσαν πρόσφατα στο στόχαστρο τον σταθμό, προκαλώντας φόβους για πυρηνική καταστροφή, είχαν ως αποτέλεσμα να συγκληθεί μια συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο γενικός γραμματέας του IAEA, Ραφαέλ Γκρόσι, τάχθηκε υπέρ μιας αποστολής στο σημείο «χωρίς καθυστέρηση» για να επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις.

Η Ρωσία κατηγόρησε τις υπηρεσίες του ΟΗΕ ότι εμπόδισαν την αποστολή του IAEA, ενώ η Ουκρανία, από την πλευρά της, εναντιώθηκε σε αυτήν θεωρώντας πως θα νομιμοποιούσε τη ρωσική κατοχή των εγκαταστάσεων στα μάτια τις διεθνούς κοινότητας.