«Το 2021 είχαμε τους περισσότερους ελέγχους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλλον θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα φέτος» σημειώνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Γιάννης Λιανός.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους

Ο πρόεδρος προσθέτει ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει περισσότεροι έλεγχοι από ποτέ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αναλυτικά ο πρόεδρος αναφέρει:

«Επειδή οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, και επειδή ορισμένοι γράφουν χωρίς να τους κοιτούν: οι επιτόπιοι έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχουν αυξηθεί σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2019 που ανέλαβα κατά +100%. Τα τελευταία 2 έτη έχουν γίνει περισσότεροι έλεγχοι από ποτέ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το 2021 είχαμε τους περισσότερους ελέγχους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλλον θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα φέτος.

»Τα τελευταία τρία έτη έχουμε ελέγξει τομείς ορισμένοι εκ των οποίων δεν είχαν ποτέ ελεγχθεί: τράπεζες, κατασκευαστικές, καύσιμα, σουπερμάρκετ, ηλεκτρική ενέργεια με τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών να έχουν δημοσιευθεί ήδη και άλλα να δημοσιεύονται τους προσεχείς μήνες.

100% περισσότεροι έλεγχοι

»Από το 2019 το προσωπικό μας έχει αυξηθεί περίπου κατά 4%. Κάνουμε τα μαθηματικά τώρα: +100% περισσότερους ελέγχους με 4% μόνο περισσότερο προσωπικό…. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερους ελέγχους; Με περισσότερο προσωπικό ναι. Η εξίσωση είναι απλή.

»Αυτή τη στιγμή καλύπτουμε το 37% των οργανικών θέσεων μας με ενεργούς υπαλλήλους (δηλ. όχι σε απόσπαση αλλού). Υπάρχει ένα όριο στην αύξηση παραγωγικότητας του υπάρχοντος προσωπικού. Αλλά οι έλεγχοι δεν είναι μόνο το προσωπικό, είναι και η επένδυση στη τεχνολογία.

»Η Επιτροπή Ανταγωνισμού πολλαπλασίασε τα τελευταία τρία έτη τις επενδύσεις της σε τεχνολογική υπόδομή ώστε να ξεπεράσουμε την τραγική τεχνολογική καθυστέρηση που βρήκαμε. Διαθέτουμε πλέον 3 αίθουσες αποσφράγισης στοιχείων (από 1 το 2019) για να προχωρούν πιο γρήγορα οι υποθέσεις λογισμικά με ΑΙ για πιο αποτελεσματική ανάλυση στοιχείων, ειδικό data science lab για δημιουργία λογισμικού για τις έρευνές μας (R&D), 1 μοναδική πλατφόρμα συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων Big Data που δεν υπάρχει όμοια στην Ευρώπη.

»Με την ολοκλήρωση του προγράμματος επενδύσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε τεχνολογικό εξοπλισμό και εκπαίδευση του προσωπικού είμαστε μεταξύ των πρώτων Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Ευρώπη σε forensic. Όλα αυτά με 4,5 εκατ. ευρώ επιστροφή στον κρατικό προϋπολογισμό το 2020/2021, την 1η φορά από το 2016».