Ο Ελον Μασκ, επανήλθε ξανά στο προσκήνιο – αυτή τη φορά επειδή πούλησε μετοχές της Tesla αξίας 6,9 δισ. δολαρίων. Ο επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας δικαιολόγησε την κίνησή του αυτή λέγοντας ότι θέλησε έτσι να αποφύγει μια ξαφνική πώληση μετοχών σε περίπτωση που εξαναγκαστεί να προχωρήσει στην εξαγορά του Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων. Η τελευταία αυτή πώληση έγινε στις 5 Αυγούστου.

Ο Μασκ είχε υποβάλλει επίσημη προσφορά για το Twitter αλλά έκανε πίσω επικαλούμενος μη επαρκή στοιχεία για το πόσους ψεύτικους λογαριασμούς spam και bot έχει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Η Twitter κινήθηκε νομικά και τώρα θα γίνει δικαστήριο τον Οκτώβριο, το οποίο θα κρίνει εάν θα πρέπει να προχωρήσει η εξαγορά ή όχι.

Μετά την αποκάλυψη των τελευταίων πωλήσεων μετοχών του Μασκ, μέτοχοι και υποστηρικτές της Tesla ρώτησαν τον διευθύνοντα σύμβουλο εάν ολοκλήρωσε την πώληση μετοχών της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων και αν θα μπορούσε να αγοράσει ξανά μέρος από τις μετοχές αυτές στο μέλλον.

«Ναι. Στην (ελπίζουμε απίθανη) περίπτωση που το Twitter αναγκάσει αυτή τη συμφωνία να προχωρήσει και ορισμένοι μετοχικοί εταίροι δεν συμμετάσχουν, είναι σημαντικό να αποφευχθεί μια έκτακτη πώληση μετοχών της Tesla», απάντησε ο Μασκ.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε εάν φοβάται ότι συγκεκριμένοι επενδυτές θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τα σχέδια για συγχρηματοδότηση μιας εξαγοράς του Twitter με τον Μασκ.

Στις αρχές Μαΐου, ο Μασκ είχε συγκεντρώσει για τον σκοπό αυτό χρηματοδότηση από 19 διαφορετικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Alwaleed Bin Talal Bin Abdulaziz Alsaud, της Qatari Holding, των εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών Sequoia, του DFJ development fund, της Vy Capital και του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Binance.

Η πλατφόρμα X.com

Ο Μασκ είπε επίσης ότι θα αγοράσει πίσω μερικές από τις μετοχές που πούλησε εάν δεν χρειαστεί να προχωρήσει στην εξαγορά του Twitter. Εάν η συμφωνία με το Twitter δεν πραγματοποιηθεί, θα σκεφτεί να δημιουργήσει τη δική του κοινωνική πλατφόρμα, την X.com, ανέφερε επίσης.

Πάντως αρκετοί επενδυτές εμφανίζονταν δύσπιστοι σύμφωνα με το Bloomberg ότι ο Μασκ ολοκλήρωσε την πώληση μετοχών της Tesla, με το 68% των 1.562 ερωτηθέντων σε έρευνα της MLIV Pulse να δηλώνει ότι είναι πιθανό να πουλήσει περισσότερες ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί με τη συμφωνία στο Twitter.

Η πορεία των μετοχών της Tesla στην αγορά έχει συνδεθεί με τη συμφωνία για την εξαγορά του Twitter από τότε που ο Μασκ έκανε την κίνηση-έκπληξη τον Απρίλιο υποβάλλοντας την πρόταση. Οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας είχαν υποχωρήσει αρχικά λόγω ανησυχιών ότι η εξαγορά μπορεί να δημιουργήσει επενδυτικούς κινδύνους που συνδέονται με τη χρηματοδότηση του ντιλ και με άλλους παρόμοιους λόγους.

Ο Μασκ έχει κατηγορήσει το Twitter ότι παραποιεί το μέγεθος της βάσης χρηστών του για να αλλοιώσει την πραγματική αξία του στην αγορά και επικαλείται το ζήτημα των ψεύτικων λογαριασμών ως κύριο λόγο για τη μονομερή ακύρωση της προσφοράς του να αγοράσει την εταιρεία.

Τα επιχειρήματα του Μασκ για να κάνει πίσω στο ντιλ αποκαλύφθηκαν σε αγωγή που κατατέθηκε σε δικαστήριο του Ντέλαγουερ την περασμένη εβδομάδα ως απάντηση προηγούμενης αγωγής του Twitter προς αυτόν. Ο Μασκ ζητά από τον δικαστή να κηρύξει το Twitter ως την πλευρά που φέρει την ευθύνη για την παραβίαση της συμφωνίας.

Η πενθήμερη δίκη στο Ντέλαγουερ ξεκινά στις 17 Οκτωβρίου με το Twitter να θέλει να υποχρεώσει τον Μασκ να προχωρήσει με την εξαγορά ή να πληρώσει ρήτρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ