Nα φιλοξενήσει μια διεθνή διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας τον περασμένο Φεβρουάριο φιλοδοξεί η Γερμανία, ενδεχομένως τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται πηγή με γνώση των σχετικών συζητήσεων, τα σχέδια δεν έχουν οριστικοποιηθεί αλλά η 25η Οκτωβρίου αποτελεί μια πιθανή ημερομηνία.

Αυτή είναι «μια πιθανή ημερομηνία για μια τέτοια διάσκεψη, αλλά δεν είναι ακόμη οριστική», δήλωσε η πηγή, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Προσπάθεια μεγαλύτερη από το σχέδιο Μάρσαλ»

Η Γερμανία προεδρεύει των G7, ενώ ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ότι η προσπάθεια ανοικοδόμησης που απαιτείται στην Ουκρανία θα είναι τεράστια, μεγαλύτερη ακόμη και από το σχέδιο Μάρσαλ, το πρόγραμμα των ΗΠΑ που βοήθησε στην ανοικοδόμηση της Δυτικής Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οικονομική ενίσχυση του Κιέβου

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας της Δανίας Morten Bodskov δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες έχουν δεσμεύσει περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ (1,55 δισεκατομμύρια δολάρια) σε μετρητά, εξοπλισμό και εκπαίδευση για να ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ουκρανίας στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας.

 

Τα χρήματα, τα οποία δεσμεύτηκε να διαθέσει μια ομάδα 26 χωρών σε διάσκεψη στην Κοπεγχάγη, θα χρησιμοποιηθούν για την προμήθεια οπλισμού, πυραύλων και πυρομαχικών, την αύξηση της παραγωγής όπλων για την Ουκρανία, την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών και την αποναρκοθέτηση εμπόλεμων περιοχών στην Ουκρανία.

«Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ουκρανία στις στρατιωτικές της ανάγκες», δήλωσε ο Bodskov στους δημοσιογράφους στο τέλος της διάσκεψης.