Ολο και περισσότερο ανησυχούν οι δυτικές πρωτεύουσες για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και απευθύνουν προειδοποιήσεις για τον αυξανόμενο κίνδυνο να επιβληθούν στη χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ τιμωρητικά αντίποινα εάν βοηθήσει τη Μόσχα να αποφύγει τις κυρώσεις.

Εξι δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους «Financial Times» ότι ανησυχούν για τη δέσμευση που ανέλαβαν την Παρασκευή οι ηγέτες της Τουρκίας και της Ρωσίας να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στο εμπόριο και την ενέργεια έπειτα από τετράωρη συνάντηση στο Σότσι.

Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι η ΕΕ παρακολουθεί «όλο και πιο στενά» την τουρκορωσική συνεργασία, εκφράζοντας την ανησυχία ότι η Τουρκία μετατρέπεται «ολοένα και περισσότερο» σε πλατφόρμα εμπορίου για τη Ρωσία.

Ενας άλλος χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στη Ρωσία ως «καιροσκοπική», προσθέτοντας: «Προσπαθούμε να κάνουμε τους Τούρκους να δώσουν προσοχή στις ανησυχίες μας».

Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι θα χτυπήσει χώρες που βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις με «δευτερεύουσες κυρώσεις» που στοχεύουν σε παραβιάσεις πέρα από τη νομική δικαιοδοσία των ΗΠΑ, ωστόσο η ΕΕ ήταν πιο επιφυλακτική να το κάνει αυτό μέχρι τώρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Ουάλι Αντεγέμο συναντήθηκε με τούρκους αξιωματούχους και τραπεζίτες στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούνιο προκειμένου να τους προειδοποιήσει να μη γίνουν αγωγός παράνομων ρωσικών χρημάτων.

Οικονομικές απειλές

Ανώτερος δυτικός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι χώρες θα μπορούσαν να καλέσουν τις εταιρείες και τις τράπεζές τους να αποχωρήσουν από την Τουρκία, εάν ο Ερντογάν τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε την Παρασκευή – μια εξαιρετικά ασυνήθιστη απειλή κατά ενός άλλου κράτους – μέλους του ΝΑΤΟ που θα μπορούσε να ακρωτηριάσει την οικονομία της χώρας εάν οι ξένες εταιρείες συμφωνούσαν να συμμορφωθούν.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι τα κράτη που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να δράσουν κατά της Αγκυρας «καλώντας τις δυτικές εταιρείες είτε να διακόψουν τις δραστηριότητές τους στην Τουρκία είτε να τις συρρικνώσουν, υπό το φως του κινδύνου που θα δημιουργούσε η Τουρκία να επεκτείνει τη σχέση της με τη Μόσχα».

Ωστόσο, αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από αρκετούς άλλους δυτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι αμφισβήτησαν πώς θα λειτουργούσε με πρακτικούς και νομικούς όρους και αν θα ήταν καλή ιδέα.

Οικονομικά συμφέροντα

Η Τουρκία είναι βαθιά ενσωματωμένη στο δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα εμπορικά σήματα από την Coca-Cola και τη Ford έως την Bosch και την BP έχουν μακροχρόνιες και συχνά εξαιρετικά κερδοφόρες δραστηριότητες στη χώρα.

«Υπάρχουν πολύ σημαντικά οικονομικά συμφέροντα που πιθανώς θα πολεμούσαν σκληρά τέτοιες αρνητικές ενέργειες», ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «δεν θα απέκλειε τυχόν αρνητικές ενέργειες εάν η Τουρκία έρθει πολύ κοντά με τη Ρωσία».

Ενώ παραδέχτηκε ότι μια επίσημη απόφαση της ΕΕ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα ήταν πρόκληση λόγω του διχασμού που θα προκαλούσε στο εσωτερικό της Ενωσης, δήλωσε ότι ορισμένα μεμονωμένα κράτη – μέλη θα μπορούσαν να αναλάβουν δράση.

«Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να ζητήσουν περιορισμούς στη χρηματοδότηση του εμπορίου ή να ζητήσουν από τις μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες να μειώσουν τη χρηματοδότηση σε τουρκικές εταιρείες», είπε.

Τρεις ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι δεν έχουν γίνει ακόμη επίσημες συζητήσεις στις Βρυξέλλες για πιθανές επιπτώσεις για την Τουρκία. Αρκετοί άλλοι προειδοποίησαν ότι οι πλήρεις λεπτομέρειες και οι επιπτώσεις των συζητήσεων στο Σότσι δεν ήταν ακόμη σαφείς. Οι προειδοποιήσεις έρχονται μία ημέρα αφότου ο Πούτιν και ο Ερντογάν – ο οποίος έχει ακολουθήσει μια «ισορροπημένη» προσέγγιση στο Κίεβο και τη Μόσχα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο – πραγματοποίησαν κατ’ ιδίαν συνάντηση που κορυφώθηκε σε μια κοινή δέσμευση να αυξήσουν τον όγκο του διμερούς εμπορίου και να εμβαθύνουν τους οικονομικούς και ενεργειακούς δεσμούς.

Στέλεχος της ρωσικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Τουρκία συμφώνησε να αρχίσει να πληρώνει για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για την περαιτέρω ανάπτυξη τραπεζικών δεσμών και διακανονισμών σε ρούβλια και λίρες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ