Ο τραγουδοποιός και ερμηνευτής Δημήτρης Νέγκας μας συστήθηκε μουσικά με το πρώτο του cd- album με τίτλο «Ταξίδι… στο άγνωστο παρόν» με εννέα δικές του δημιουργίες, όπου υπογράφει τη μουσική και τους στίχους. Ακολούθησαν δύο singles το «Μία επιθυμία» μία και η ροκ μπαλάντα «Μια στιγμή».

Σήμερα παρουσιάζει το νέο του τραγούδι «Πρώτη μέρα του μήνα», σε μουσική και στίχους αλλά και ερμηνεία του ίδιου. Η καλλιτεχνική πορεία του Δ.Νέγκα ξεκινάει από τα παιδικά του χρόνια, όταν στην τετάρτη κιόλας δημοτικού, τραγουδάει και παίζει, επαγγελματικά, στην κιθάρα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου και Μίκη Θεοδωράκη.

Η πρώτη δισκογραφική συμμετοχή του έγινε στην δισκογραφική εταιρεία ΛΥΡΑ, σε βινύλιο, σε παιδικά τραγούδια με τίτλο «Μύθοι του Αισώπου». Ακολούθησαν οι σπουδές του στο Ιαμβικό και Εθνικό Ωδείο αποφοιτώντας με πτυχίο Ωδικής και Αρμονίας. Σε ηλικία 18 ετών γίνεται ο τραγουδιστής της μουσικής μπάντας του Δήμου Αθηναίων “Κένταυροι” πλαισιώνοντας για χρόνια τις συναυλίες του Δήμου με ροκ πια ρεπερτόριο Β. Παπακωνσταντίνου, αδελφών Κατσιμίχα κτλ. Στη συνέχεια εργάζεται και σαν πιανίστας και τραγουδιστής σε διάφορες μουσικές σκηνές.

Πώς προέκυψε η σχέση σας με το τραγούδι;

«Το τραγούδι ήρθε αυθόρμητα καθώς κατάγομαι από τη Ζάκυνθο που το μουσικό γονίδιο είναι κανόνας και όχι εξαίρεση στον τόπο μου. Η πραγματική όμως αφορμή για να τραγουδήσω δημόσια ξεκίνησε σαν μια ανάγκη να εκφραστώ συναισθηματικά στα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια αρχικά. Στην συνέχεια όμως ήρθαν οι πρώτες δικές μου εμπνεύσεις και η ερμηνεία τους ήταν μονόδρομος για μένα. Τώρα πια μπορώ να πω με σιγουριά ότι η ανάγκη μου να γράφω τραγούδια με οδήγησε στην ερμηνεία τους και όχι τόσο να γίνω ένας επαγγελματίας ερμηνευτής. »

Μας συστήθηκες μέσα από παιδικά τραγούδια, εννοώ επισήμως…..

«Μετά από κάποιες εμφανίσεις μου σε καλοκαιρινές τότε κομματικές συναυλίες όπου αυτοδίδακτος πιτσιρικάς έλεγα τραγούδια γνωστών συνθετών με άκουσε μουσική παραγωγός της δισκογραφικής LYRA και με προσκάλεσε να συμμετέχω σε ένα δίσκο βινυλίου με τίτλο “Μύθοι του Αισώπου”. Έτσι πήρα το βάπτισμα της ηχογράφησης σε επαγγελματικό στούντιο στην Δευτέρα τάξη του γυμνασίου. Δεν φανταζόμουν βέβαια τότε ότι κάποια στιγμή θα ολοκλήρωνα ένα δικό μου album δισκογραφικά.»

Θυμάσαι το συναίσθημα την πρώτη μέρα από έπιασες στα χέρια σου την κιθάρα;

«Η επαφή μου με τη μουσική ξεκίνησε ακούγοντας ζακυνθινές αρέκιες και καντάδες σε βραδιές με φίλους όπου τραγουδούσαν κυρίως a capella οι γονείς μου με συγγενείς και

φίλους. Μία κιθάρα που ταξίδευε από σπίτι σε σπίτι για τις τραγουδιστικές βραδιές τους έπεσε στα χέρια μου και άρχισα βασανιστικά να ενοχλώ ένα θείο μου να μου δείξει τις πρώτες μου συγχορδίες. Ανοίχτηκε ένα καινούργιος κόσμος για μένα…μια βουτιά στο συναίσθημα με όχημα τις νότες.»

Και τι συνέβη την «Πρώτη μέσα του μήνα» και βάφτισες έτσι το νέο σου τραγούδι;

«Ο τίτλος είναι στίχοι από το τραγούδι που σαν εσωτερική φωνή μας απευθύνει ένα ερώτημα. Πήραμε τη ζωή μας λάθος ή όχι; Οι επιλογές μας, μας φέρνουν αντιμέτωπους με έναν παράδεισο ή μία κόλαση; Η πρώτη μέρα κάθε μήνα σηματοδοτεί κάθε καινούργια αρχή. Είναι η διαδρομή αυτή πιο όμορφη, αυτή που πραγματικά μας συνδέει με ουσιαστικούς δεσμούς με τους ανθρώπους μας ή είμαστε χαμένοι σε ένα λαβύρινθο του μυαλού μας; Πως δεν κάναμε λάθος κι η αγάπη μας δεν είναι μια θλιμμένη ρουτίνα…κάτι που μας σκοτώνει πριν ακόμα ξεκινήσει η πρώτη μέρα του μήνα.»

Πώς ήταν η περίοδος της καραντίνας και των υγειονομικών μέτρων για σένα; Και εννοώ ανθρώπινα και καλλιτεχνικά.

«Η περίοδος αυτή σε εμένα έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσω και να αναμετρηθώ με τα σκοτάδια μου. Στην καραντίνα γεννήθηκαν τρία τραγούδια, το ένα από αυτά είναι η ‘’Πρώτη μέρα του μήνα’’. Το γεγονός της απομόνωσης δε με ενόχλησε ιδιαίτερα καθώς είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι όποιος νοιάζεται για το συνάνθρωπό του, πρέπει να βαδίζει στο μονοπάτι της επιστήμης. Η ανθρώπινη ζωή νομίζω είναι ιεραρχικά σημαντικότερη από κάθε καθημερινή κοινωνική μας δραστηριότητα. Από την άλλη βέβαια πληρώσαμε με το τίμημα της έλλειψης επικοινωνίας διαπροσωπικής και καλλιτεχνικής. Τουλάχιστον όμως είμαστε πάλι στα πόδια μας και δημιουργικοί.»

Εκτός από την «Πρώτη μέρα του μήνα», τι άλλο να περιμένουμε δισκογραφικά;

«Θα ακολουθήσουν άλλα δύο τραγούδια μου – και αυτά από τη MINOS EMI – εξίσου με video clip σύντομα (αυτά της καραντίνας). Και στα δύο σας ετοιμάζω εκπλήξεις και από πλευράς μουσικής αλλά και εικόνας. Το μόνο μπορώ να αποκαλύψω είναι ότι θα είναι τελείως διαφορετικά και ετερόκλητα μεταξύ τους.»

fb: Δημήτρης Νέγκας Instagram: dimitris_negas