Στο ραντάρ της Τουρκίας βρίσκεται το σύνολο των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, όπως παραδέχεται σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ.

Ο Τσελίκ μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του ΑΚΡ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Μια αναταραχή στην εσωτερική πολιτική είναι θέμα που αφορά τους ίδιους. Εξετάζουμε την κατάσταση σε αυτό το θέμα πολύ προσεκτικά».

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ δεν παρέλειψε να καταδικάσει για μία ακόμα φορά αποφάσεις που όπως ισχυρίζεται «παραβιάζουν τη Συνθήκη της Λωζάννης σχετικά με την ‘τουρκική’ (σσ όπως αποκαλεί η Τουρκία την μουσουλμανική μειονότητα) μειονότητα στη ‘Δυτική Θράκη’. Αμέσως μετά τον αγαπημένο μας φίλο, συνάδελφο, εκλεγμένο ‘μουφτή’ της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, άλλαξαν γρήγορα τον νόμο για τις μουφτείες για άλλη μια φορά».

Παραβίαση της Λωζάννης ξανά

Υποστήριξε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Αθήνα «παραβιάζουν όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που διασφαλίζονται, ιδιαίτερα με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης. Κλείνουν τα σχολεία. Κλείνουν τα ιδρύματα. Ωστόσο, το άρθρο 40 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης εγγυάται ότι η μειονότητα, η ‘τουρκική’ μειονότητα, μπορεί να ιδρύσει τα δικά της σχολεία, τα δικά της φιλανθρωπικά ιδρύματα και να εκλέξει τους δικούς της ‘μουφτήδες’. Επομένως, το άρθρο 40 της Λωζάννης δίνει αυτή την εξουσία στην ‘τουρκική’ μειονότητα όσον αφορά στην ίδρυση και τη διαχείριση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και κοινωνικών ιδρυμάτων εκεί».

Σύμφωνα με τον Τσελίκ «η παραβίαση αυτού αποτελεί παραβίαση της Λωζάννης από την Ελλάδα. Τώρα πέφτουν σε μια τέτοια αντίφαση: Κατηγορούν την Τουρκία ότι «κυνηγάει νεο-οθωμανικά όνειρα», σύμφωνα με τον παράλογο ισχυρισμό του Μητσοτάκη. Λοιπόν, ορίστε ενεργήστε στο πλαίσιο της Λωζάννης».

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ κατηγόρησε την Αθήνα ότι δρα μαξιμαλιστικά, μιλά «για μια περιοχή κυριαρχίας 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή ενός μικροσκοπικού νησιού και προσπαθούν συστηματικά να σφετεριστούν τα δικαιώματα της ‘τουρκικής’ μειονότητας εκεί. Εδώ, οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ έχουν βάλει και ένα πλαίσιο που υποστηρίζει αυτή την προσέγγιση της ‘τουρκικής’ μειονότητας. Επομένως, δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να συμμορφώνεται και με τη Συνθήκη της Λωζάννης και με τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ».