Η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας (SBU) ανακοίνωσε σήμερα ότι συνελήφθησαν δύο άνδρες που φέρονται να εργάζονταν για λογαριασμό της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας (GRU) και σχεδίαζαν τη δολοφονία του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέξιι Ρέζνικοφ και του επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Κιρίλο Μπουντάνοφ.

Οι ουκρανικές αρχές απέτρεψαν το σχέδιο που αποδίδεται στην GRU για τη δολοφονία του Ρέζνικοφ, του Μπουντάνοφ και ενός γνωστού ουκρανού ακτιβιστή.

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας.

Δεν υπήρξε ρώσικη αντίδραση

Δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση μέχρι στιγμής από το Κρεμλίνο ή από ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δύο συλληφθέντες – ο ένας κάτοικος του Λουχάνσκ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των υποστηριζόμενων από τη Μόσχα αυτονομιστών, και ο δεύτερος κάτοικος Κιέβου – έλαβαν προσφορά 150.000 δολαρίων από ρώσους μεσάζοντες, σύμφωνα με την SBU.

Ο άνδρας από την περιοχή του Λουχάνσκ εισήλθε στην Ουκρανία από τη Λευκορωσία και συνελήφθη στην πόλη Κόβελ (βορειοδυτικά) μαζί με τον συνεργάτη του από το Κίεβο, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, τα μέτρα ασφαλείας για τους κορυφαίους αξιωματούχους της Ουκρανίας είναι δρακόντεια. Στην πρωτεύουσα Κίεβο έχουν στηθεί πολλά σημεία ελέγχου, ενώ σακιά με άμμο στοιβάζονται στα παράθυρα και στις εισόδους κυβερνητικών κτιρίων.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες εβδομάδες ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέπεμψε τον επικεφαλής της SBU και τη γενική εισαγγελέα, στο πλαίσιο μιας ευρείας επιχείρησης εκκαθαρίσεων.