Οποτε η σειρήνα ηχήσει, βγάζουν για λίγο τα ράσα και πιάνουν τις πυροσβεστικές μάνικες. Αυτό έκαναν και στη μεγάλη φωτιά των Βατερών, η οποία σιγόκαιγε μέχρι και πριν από λίγα εικοσιτετράωρα. Κληρικοί εκπαιδευμένοι εθελοντές πυροσβέστες στο νησί της Λέσβου συνδράμουν εδώ και χρόνια τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Το 2018 ολοκλήρωσε την εκπαίδευση και έλαβε την ταυτότητα του εθελοντή πυροσβέστη. Ο πατέρας Γεώργιος Δελής μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στις λειτουργίες στον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Αφάλωνα Λέσβου, την οικογένεια και τα τρία παιδιά του αλλά και τις μηνιαίες υπηρεσίες ως εθελοντής πυροσβέστης. Αν και, όπως λέει στα «ΝΕΑ», βοηθούσε και παλαιότερα στην κατάσβεση πυρκαγιών, όταν ήταν ακόμη εφημέριος στα Βασιλικά Λέσβου, η φωτιά που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει πριν από μερικές ημέρες ήταν πρωτοφανώς μεγάλη και μανιώδης, εξαιτίας του αέρα.

Το πρωί του Σαββάτου, όταν και ξέσπασε η φωτιά δεν λειτούργησε στον ναό – που σημειωτέον είχε υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές από τον μεγάλο σεισμό του 2017 και πλέον οι λειτουργίες γίνονται ανάμεσα στις σκαλωσιές που υπάρχουν στον χώρο για να αποκατασταθούν τα προβλήματα – έφυγε κατευθείαν για το πύρινο μέτωπο. Επέστρεψε σχεδόν ένα 24ωρο αργότερα στο σπίτι του, ίσα για να κάνει ένα μπάνιο και ξαναρίχτηκε στον αγώνα της κατάσβεσης την Κυριακή. «Κατέβηκα από το μέτωπο τα ξημερώματα της Πέμπτης», θυμάται. Οπως σημειώνει, εάν αγαπά κανείς τον τόπο του και τους συνανθρώπους του, τότε παίρνει εύκολα την απόφαση να γίνει εθελοντής. Οταν ο ίδιος αναλαμβάνει υπηρεσία, εκτελεί καθήκοντα οδηγού ως αξιωματικός επιχειρήσεων για δασικές πυρκαγιές, ενίοτε όμως κάθεται και πίσω από το τηλεφωνικό κέντρο, απαντώντας στις κλήσεις προς το 199.

Ο πατέρας Γεώργιος δεν είναι ο μόνος κληρικός που είναι μέλος του Σωματείου Εθελοντών Πυροσβεστών Λέσβου. Μεταξύ των 100 ενεργών μελών του περιλαμβάνονται άλλοι επτά κληρικοί (έξι ιερείς και ένας διάκονος).

Οι εθελοντές πυροσβέστες

Οπως επισημαίνει η πρόεδρος του Σωματείου Πελαγία Μάλαμα, η οποία ξεκίνησε ως εθελόντρια πυροσβέστης στο Σωματείο το 2010, «οι εθελοντές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τους εθελοντές που όλο τον χρόνο κάνουν τρεις οκτάωρες υπηρεσίες κάθε μήνα και τους εθελοντές πυροσβέστες που υπάγονται στην Πολιτική Προστασία. Σε κάθε φωτιά – όπως έγινε και στην πρόσφατη – αφήνουμε όλοι τις δουλειές μας, τις οικογένειες και βρισκόμαστε από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο, δίνοντας το 100% του εαυτού μας». Τα… απαρχαιωμένα οχήματα και η έλλειψη ατομικών μέσων εξοπλισμού, βέβαια, είναι από τα βασικά ζητήματα που καλούνται οι εθελοντές να αντιμετωπίσουν, συνεχίζει η ίδια.

Μπορούμε και με το ράσο

Με τις ευλογίες, την παρότρυνση και τη βοήθεια του μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου Ιάκωβου, οι επτά κληρικοί συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης. Μεταξύ αυτών, από το 2010 είναι και ο διάκονος της Μητρόπολης Μυτιλήνης Νικόλαος Μαυρουδής. Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ», επιθυμία του μητροπολίτη είναι ο εκάστοτε κληρικός να βρίσκεται στο «μπαλκόνι της Εκκλησίας», εννοώντας πως οι ιερείς θα πρέπει να βρίσκονται μέσα στην κοινωνία να βοηθάνε, όπου χρειαστεί. «Κι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Αλλωστε, το μήνυμα πίσω από τη φωτογραφία ενός ιερέα στην κατάσβεση της φωτιάς είναι: «Αφού μπορούμε εμείς με το ράσο, μπορεί ο καθένας!». Τα «μπράβο» τα θέλουμε μόνο από τον Θεό».

Ο ίδιος μέχρι και προχθές βρισκόταν στην περιοχή κοντά στη Βρίσα, όπου η φωτιά σιγόκαιγε στις ρίζες των ελαιόδεντρων. Οταν ξεκίνησε η πυρκαγιά, ο διάκονος βρισκόταν σε επιφυλακή για άλλο πιθανό συμβάν. Την Κυριακή το πρωί, όμως, μετά τη Θεία Λειτουργία, έβαλε τη στολή κι έφυγε κατευθείαν για την κατάσβεση. «Ηταν μια μεγάλη πυρκαγιά, σε δύσβατο σημείο, με παρθένο δάσος κι όπως λέμε στη γλώσσα των πυροσβεστών «η φωτιά είχε φαΐ». Θα πρέπει, πάντως, να γίνει κατανοητό πως η πρόληψη είναι το παν. Εάν εμείς και οι γείτονές μας καθαρίζουμε την αυλή μας, τότε συμβάλλουμε όλοι στο να σταματήσει η επέλαση της φωτιάς», καταλήγει ο διάκονος Νικόλαος Μαυρουδής.