Ο πρόεδρος της Ουκρανίας θέλει να του δοθεί η ευκαιρία να συζητήσει «απευθείας» με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ ώστε το Πεκίνο να βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην εφημερίδα South China Morning Post.

Να χρησιμοποιήσει την επιρροή

Ο κ. Ζελένσκι επιδιώκει η Κίνα να χρησιμοποιήσει την πολιτική και οικονομική επιρροή της στη Ρωσία για να τελειώσει η ένοπλη σύρραξη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Δείτε ακόμα – Κίνα: Πώς βλέπει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Πρόκειται για «πολύ ισχυρό κράτος, με δυνατή οικονομία» που «μπορεί πολιτικά και οικονομικά να επηρεάσει τη Ρωσία.

Επίσης, η Κίνα είναι κράτος-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», εξήγησε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους στη SCMP.

Επίθεση στον Σρέντερ

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε επιτεθεί στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, χαρακτηρίζοντας «αηδιαστική» τη συμπεριφορά του.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος διατηρεί δεσμούς φιλίας με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα συνάντησε τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου και εκτίμησε ότι υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί σταδιακά κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

«Είναι απλώς αηδιαστικό όταν πρώην ηγέτες μεγάλων κρατών με ευρωπαϊκές αξίες εργάζονται για τη Ρωσία, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με αυτές τις αξίες», είπε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αργά το βράδυ της Τετάρτης.