Τα παγάκια εξελίσσονται σε ιδιαίτερως «καυτό» εμπόρευμα για την Ισπανία, με τα σούπερ μάρκετ να περιορίζουν τις ποσότητες που μπορεί να αγοράσει κάθε άτομο και τα μπαρ να καταγράφουν ελλείψεις στον πάγο που βάζουν σε κοκτέιλς, λόγω των καύσωνα και των υψηλών τιμών ενέργειας.

Στην αρχή του έτους, οι βιομηχανίες πάγου δεν προχώρησαν σε «χτίσιμο» αποθεμάτων, όπως έκαναν παραδοσιακά τους μήνες του χειμώνα, λόγω των αυξανόμενων λογαριασμών ρεύματος και της αβεβαιότητας σχετικά με τη ζήτηση το καλοκαίρι μετά την πανδημία της COVID.

Όμως ο τουρισμός έχει ανακάμψει εντυπωσιακά και συμπίπτει με ένα από τα πιο ζεστά καλοκαίρια της Ισπανίας στην ιστορία.

«Καυτό» μείγμα

Κι όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, οι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την αύξηση των κοινωνικών συναναστροφών σε πόλεις και χωριά σε όλη τη χώρα, σημαίνει ότι ο πάγος έχει μεγάλη ζήτηση.

Ο Ricardo Blasco, ιδιοκτήτης ενός από τους παλαιότερους κατασκευαστές πάγου της Μαδρίτης, του Blasco Ice, είπε ότι οι λογαριασμοί του ρεύματος έχουν αυξηθεί κατά 50% – 60% από τις αρχές του τρέχοντος έτους και ότι είχε καθυστερήσει την έναρξη της παραγωγής από τον Μάρτιο έως τον Μάιο για να αντισταθμίσει εν μέρει το αυξημένο κόστος.

Το εργοστάσιό του λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, αλλά δεν μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή. Ο Blasco λέει ότι η ανησυχία του να μην απογοητεύσει τους πελάτες που τηλεφωνούν καθημερινά για να αναζητήσουν περισσότερα τον κρατά ξύπνιο τη νύχτα.

«Είναι δύσκολο να μην μπορείς να ικανοποιήσεις τους πάντες ακόμα κι αν το θέλεις», είπε. «Πραγματικά κάνουμε ό,τι μπορούμε».

Άδειασαν τα ράφια

Τα άδεια ράφια στους καταψύκτες των σούπερ μάρκετ, όπου θα έπρεπε να βρίσκονται οι σακούλες με πάγο, είναι πλέον κοινά σε όλη την Ισπανία, με τους καταναλωτές να στρέφονται σε πρατήρια καυσίμων και μικρότερα συνοικιακά καταστήματα για να βρουν προμήθειες.

Η Mercedes Nieto, ιδιοκτήτρια ενός μπαρ στη μοντέρνα γειτονιά Chueca της Μαδρίτης, είπε ότι όταν ο συνήθης διανομέας της τής είπε ότι τελείωσε ο πάγος, αναζήτησε περισσότερα από ένα τοπικό κινεζικό κατάστημα που είχε αυξήσει τις τιμές, καθώς και από σούπερ μάρκετ, αλλά είχαν τελειώσει.

«Αν συνεχιστεί αυτό, θα έχουμε πραγματικά προβλήματα με το να κρατήσουμε ανοιχτό ένα μαγαζί με δροσερά ποτά», είπε στο Reuters καθώς ανακάτευε μοχίτο.

Ορισμένα σούπερ μάρκετ, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου λιανοπωλητή της Ισπανίας Mercadona, έχουν βάλει πλαφόν σε πέντε σακούλες ανά άτομο. Μια άλλη αλυσίδα, η Consum, επιτρέπει μόνο δύο.

«Η αυξημένη ζήτηση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών οδηγεί σε συσσώρευση», δήλωσε εκπρόσωπος της Mercadona.