Δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη σε πολύωρη μάχη με τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, η οποία εκτυλίχθηκε σε συνοικία της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, της Καμπούλ (φωτογραφία, επάνω, και βίντεο, κάτω, από το Twitter).

Στο Ισλαμικό Κράτος

Αλλα τέσσερα μέλη των δυνάμεων των Ταλιμπάν τραυματίστηκαν στη μάχη, στη σιιτική συνοικία Καρτ-ι-Σαχί, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της de facto κυβέρνησης.

Δείτε ακόμα – Η CIA σκότωσε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι στο Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν σπανίως παραδέχονται απώλειες στις τάξεις τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του καθεστώτος των σκληροπυρηνικών σουνιτών, οι τζιχαντιστές ανήκαν στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η επιχείρηση σχεδιάστηκε προσεκτικά, ώστε να μην υπάρξουν θύματα μεταξύ των αμάχων στη συνοικία, κατά τη ίδια πηγή.

Ωστόσο, βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από οπαδούς των Ταλιμπάν εικονίζουν τις δυνάμεις του να χρησιμοποιούν εκρηκτικά για να καταστρέψουν παλιό οίκημα όπου φέρονταν να κρύβονται οι μαχητές του ΙΚ.

Επίδειξη δύναμης

Οι Ταλιμπάν υποστήριξαν πως τέσσερα μέλη του Ισλαμικού Κράτους, που είχαν σκοπό να επιτεθούν σε μέλη της σιιτικής μειονότητας, σκοτώθηκαν και άλλο ένα συνελήφθη στη διάρκεια της μάχης.

Η επιχείρηση-επίδειξη δύναμης των Ταλιμπάν διεξήχθη μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τη Δευτέρα ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, σκοτώθηκε σε επιδρομή UAV στην Καμπούλ.

Ο Ζαουάχρι φέρεται να κρυβόταν σε σπίτι που ανήκει σε συνεργάτη του υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, του Σιρατζουντίν Χακάνι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ταλιμπάν αλληλοκατηγορήθηκαν μετά την επιδρομή για παραβίαση της συμφωνίας που είχαν υπογράψει στην Ντόχα το 2020, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων πριν σχεδόν έναν χρόνο από το Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ